Protesti v Makedoniji. Foto: EPA
Protesti v Makedoniji. Foto: EPA
Množični protivladni protesti v Makedoniji

"Ni pravice, ni miru", "Zapor za kriminalce na oblasti", "Gruevski, čaka te ječa", vztrajajo protestniki v Makedoniji. "Ljudje izgubljajo potrpljenje. Ne prenesejo več tega. Nemoralnost oblasti in hinavščina na vseh ravneh sta neznosni," je dejal protivladni protestnik po poročanju dopisnika RTV Slovenija Boštjana Anžina.

Iz urada makedonskega predsednika so sporočili, da potekajo posvetovanja s pravnimi strokovnjaki, na katerih bodo skušali najti zakonito rešitev. Ivanov je 56 osumljenih sodelovanja v prisluškovalni aferi, med katerimi so številni vodilni makedonski politiki, sporočil 12. aprila. Politična kriza v državi, ki traja od leta 2014, se je s tem še poglobila.

Predsednikova odločitev je v Makedoniji sprožila množične proteste, na katerih udeleženci vsak dan zahtevajo preklic odločitve o pomilostitvi in odstop Ivanova. Demonstranti pozivajo tudi k odpovedi predčasnih volitev, razpisanih za 5. junij.

Odpoklic pomilostitve
Ivanov je preklic pomilostitev do zdaj zavračal, je pa prejšnji teden dejal, da vpleteni, ki ne želijo biti pomiloščeni, lahko zahtevajo preklic v njihovem primeru. Kot prvi je to storil nekdanji makedonski predsednik Branko Crvenkovski, preklic pa so zahtevali tudi nekdanji premier Nikola Gruevski, vodja glavne opozicijske stranke SDSM Zoran Zaev in še osem politikov, večinoma iz vrst opozicije.

"Izbirati moramo med Gruevskim in Makedonijo. Niso posodobili volilnega imenika, ni bilo reforme medijev. Pritiski in vpletanje v delo države in strank se nadaljujejo. V Makedoniji se je zgodil državni udar, poteptali so ustavo in prekršili zakone," je bil jasen Zaev.

EU razmišlja o sankcijah
"Makedonija medtem tone v izolacijo, posredovanje EU-ja je propadlo, opozicija pred pogovori zahteva odpravo predsednikove odločitve. Unija zato razmišlja o sankcijah - od prepovedi vstopa v schengensko območje nekaterim politikom, odgovornim za poglabljanje krize, zamrznitve premoženja, pa tudi ustavitve evroatlantske integracije," je še poročal Anžin.

Množični protivladni protesti v Makedoniji