Sobotnega protesta, ki so ga organizatorji označili kot
Sobotnega protesta, ki so ga organizatorji označili kot "vsealbanski shod", nista podprli dve največji albanski stranki v Makedoniji - niti DUI Alija Ahmetija, ki je del vlade premierja Nikole Gruevskega, niti opozicijska DPA, ki jo vodi Menduh Thaci. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Protest, h kateremu je pozvalo novo državljansko združenje Besa, ni pritegnil ogromnih množic. Bi pa lahko kljub temu dal dodaten zagon protivladnim protestom, ki jih že dalj časa pripravljajo opozicijski socialdemokrati Zorana Zaeva.

"Zbralo se je na tisoče Albancev, ki ne želijo biti več podcenjevani. Ne zahtevamo več, ne sprejemamo pa nič manj od tega, kar imajo Makedonci," je pred zbrano množico poudaril eden izmed govorcev iz vrst združenja Besa. Protestniki so nosili napise, kot je "Ustavite nasilje nad Albanci".

Zahtevali odstop vlade
Poleg odstopa vlade so zahtevali tudi "nov dogovor za Makedonijo" med makedonsko in albansko skupnostjo in konec diskriminacije Albancev, ki predstavljajo med 25 in 30 odstotkov makedonskega prebivalstva, ter kritizirali tako Ahmetijev DUI kot Thacijev DPA.

Moči pri organizaciji sobotnega dogodka, ki so ga označili kot "vsealbanski shod", je po poročanju Bete sicer združilo kakih 40 različnih državljanskih gibanj in nevladnih organizacij, nista pa ga podprli dve največji albanski stranki v Makedoniji - niti DUI Alija Ahmetija, ki je del vlade premierja Nikole Gruevskega, niti opozicijska stranka DPA, ki jo vodi Menduh Thaci.

Protestniki prišli iz številnih mest
Po navedbah organizatorjev naj bi makedonska policija udeležencem preprečevala prihod na protest. Mediji v albanskem jeziku so sicer poročali, da so protestniki prišli iz številnih mest, ne le iz Skopja, ampak tudi Tetova, Gostivara, Struge, Debra, Kumanova in drugih. Shod je zaznamovala močna prisotnost policije, minil pa je brez hujših incidentov.