Tisti protestniki, ki jih niso razgnali s poprovim sprejem, so noč preživeli v bližini vladnih stavb. Foto: Reuters
Tisti protestniki, ki jih niso razgnali s poprovim sprejem, so noč preživeli v bližini vladnih stavb. Foto: Reuters
Hongkong
V spopadih so bili ranjenih tudi štirje policisti. Foto: Reuters

To je bila že peta zaporedna noč nemirov, ki so se okrepili, odkar so oblasti pretekli teden odstranile velik protestni tabor v soseski Mong Kok. Protestniki so nosili čelade in dežnike, ki so simbol njihovega boja, v policiste so metali steklenice in kričali: "Hočemo pravo demokracijo!"

Policija uporabila "minimalno silo"
Kot je sporočila policija, so 20 ljudi aretirali v četrti Admiralty, 12 pa v soseski Mong Kok v Kowloonu. Poškodovani so bili štirje policisti. Proti protestnikom, ki so poskušali vdreti v prostore lokalne vlade, so uporabili solzivec in palice. V ponedeljek so zaradi nemirov vladne stavbe ostale zaprte, uslužbenci so ostali doma, ceste okoli zgradb pa so prevozne.

"V razmerah, v katerih ni imela druge možnosti, je policija uporabila minimalno silo, vključno z brizganjem vode, solzivca in uporabo palic," je v odzivu po eni najnemirnejših noči od začetka protestov pred dvema mesecema povedal visoki policijski častnik Cuj Vaj Hung.

Policija je protestnike obtožila, da so se oddaljili od svojih načel nenasilja in da namerno napadajo policiste, ki varujejo sedež lokalne vlade.

Protestniki, med katerimi vztrajajo v glavnem samo še študenti, se zdaj bojijo, da bodo oblasti poskušale odstraniti tudi njihov tabor v četrti Admiralty, ki zaseda eno glavnih prometnic skozi finančno središče nekdanje britanske kolonije.

Niso zbližali stališč
Študente so vznemirile tudi govorice, da so kitajske oblasti sporočile vodstvu britanskega parlamenta, da bodo njeni delegaciji, ki naj bi v prihodnjih dneh dopotovala v Hongkong, da bi proučila položaj, preprečili prihod. Pred dnevi je hongkonška policija preprečila tudi vodstvu študentskih gibanj, da bi odpotovalo v Peking, kjer naj bi začeli dialog s kitajskimi oblastmi. Po mnenju strokovnjakov je radikalno nasprotovanje študentskega gibanja uradni kitajski politiki pripomoglo tudi k temu, da je vladajoča politična stranka v Tajvanu, ki se zavzema za dialog s Pekingom, izgubila nedeljske lokalne volitve s katastrofalno slabim izidom, pa poroča Uroš Lipušček, sodelavec RTV Slovenija iz Pekinga.

Protestniki na hongkonških ulicah vztrajajo od konca septembra in zahtevajo svobodne volitve v tem polavtonomnem kitajskem mestu. Kitajske oblasti vztrajajo, da bodo Hongkonžani na volitvah leta 2017 svojega voditelja izvolili izmed kandidatov, ki jih bodo odobrili v Pekingu.