Sanaderja so 18. julija avstrijske oblasti izročile Hrvaški. Foto: EPA
Sanaderja so 18. julija avstrijske oblasti izročile Hrvaški. Foto: EPA
Hypo Alpe Adria Bank
Sanader naj bi v zameno za podkupnino koroški banki zagotovil prihod na hrvaški trg. Foto: EPA

Obtožnico proti Sanaderju je vložil hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Sanader je bil leta 1995 namestnik takratnega zunanjega ministra Mateja Granića.

Obtožnica ga bremeni zlorabe položaja in pooblastil, kar je povezano z zakonom o nezastaranju kaznivih dejanj vojnega dobičkarstva v času privatizacije na Hrvaškem. To je tudi prvi primer tožbe zaradi vojnega dobičkarstva na Hrvaškem.

Po navedbah tožilstva si je Sanader od konca leta 1994 do marca leta 1995 v Zagrebu in v Avstriji pri pogajanjih s predstavniki banke Hypo Alpe Adria Bank za posojilo hrvaški vladi zagotovil sedem milijonov takratnih avstrijskih šilingov. Sanader naj bi izkoristil razmere na Hrvaškem, ki je bila takrat v vojni in je imela visoko inflacijo, zaradi česar ni mogla zlahka do posojil.

Priskrbel posojilo in poskrbel zase
V obtožnici piše, da se je Sanader z namenom pridobitve znatne premoženjske koristi med pogajanji o sklenitvi pogodbe za posojilo s koroško banko dogovoril, da mu bodo kot protiuslugo za prihod te banke na hrvaško tržišče izplačali sedem milijonov šilingov gotovinske provizije.

"Omenjeni znesek so mu v celoti nakazali, potem ko je bila med hrvaško vlado in banko sklenjena pogodba o posojilu v vrednosti 140 milijonov avstrijskih šilingov. Na opisani način je Ivo Sanader zase priskrbel nezakonito premoženjsko korist 3,6 milijona kun," so zapisali na spletni strani Uskoka, ki je poseben del hrvaškega tožilstva, in predlagali tudi odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Hrvaška vlada naj bi 140 milijonov šilingov, kar je bilo okoli deset milijonov evrov, namenila za nakup in prenovo diplomatskih predstavništev v tujini.

Po poročanju hrvaških medijev so nekdanji vodilni ljudje banke Hypo Alpe Adria potrdili, da je Sanader zahteval in tudi dobil pet odstotkov provizije pri sklenitvi pogodbe za posojilo. V primer naj bi bila vpletena tudi nekdanja vodilna moža Hypo banke Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger.

Ker se je konec tedna iztekel šestmesečni rok za izvedbo preiskave v omenjenem primeru, je bila vložitev obtožnice pričakovana.

Sanader, proti kateremu poteka še pet preiskav zaradi domnevne korupcije in zlorabe položaja, je preiskovalcem zanikal vpletenost v omenjeni primer.