Zakonca Erdogan skušata Turčijo premakniti bliže islamskim vrednotam. Foto: EPA
Zakonca Erdogan skušata Turčijo premakniti bliže islamskim vrednotam. Foto: EPA

Prva dama Turčije je na uradnem dogodku v čast otomanskih sultanov v Ankari dejala, da je bil harem "šola za pripadnice otomanske dinastije in izobraževalna ustanova, ki je ženske pripravljala na življenje".

Kritiki Erdoganovo vlado obtožujejo, da skuša v državi vpeljati stroge islamske vrednote, pri tem pa močno krni ženske pravice in svoboščine. Erdogan je med drugim Turkinje pozval, naj imajo najmanj tri otroke, kontracepcijo pa označil kar za izdajo.

Z ženo v govorih redno izpostavljata svojo zavezanost islamskim načelom in vrednotam starega Otomanskega cesarstva, na ruševinah katerega je bila leta 1923 ustanovljena moderna Turčija.

Stroga pravila harema
Termin "harem" že dolgo vznemirja zahodno domišljijo - predvsem zato, ker gre v grobi osnovi za poligamni skupek žensk, med katerimi si je sultan izbiral svoje (posteljne) družice. V otomanski dobi je šlo za ustanovo s strogimi in natančnimi pravili, ki se jih je moral držati celo sultan, navodila za novačenje in izobraževanje kurtizan pa so bila skrajno dodelana.

Vsaka ženska je v haremu prejela izobrazbo v disciplini, v kateri je kazala največ obetov - bodisi kaligrafiji, dekoriranju, glasbi ali tujih jezikih. Harem ni imel starostne omejitve, tako da so 60-letnice lahko sobivale z mladimi dekleti, najbolj sposobne pa so se lahko povzpele do najvplivnejših položajev na dvoru.

Izjave Erdoganove so povzročile pravi pogrom na družbenih omrežjih, izjave njenega moža dan pred tem pa so na ulice Carigrada pognale na tisoče žensk (v galeriji spodaj, op. a.).