Črna gora je samostojna od tretjega junija lani. Foto: EPA
Črna gora je samostojna od tretjega junija lani. Foto: EPA
Filip Vujanović
Črnogorski predsednik Filip Vujanović želi svojo državo pripeljati bližje evropski povezavi. Foto: EPA

Za potrditev ustave tako ne bo treba razpisati referenduma, parlament pa jo bo slovesno razglasil v ponedeljek, ko bo tudi stopila v veljavo.

Poleg treh koalicijskih strank - Demkratične stranke socialistov, Socialdemokratske stranke in Hrvaške državljanske iniciative - so predlog podprle tudi tri opozicijske stranke - Bošnjaška stranka, Gibanje za spremembe in Liberalna stranka -, saj so prepričane, da gre za evropsko ustavo vseh prebivalcev Črne gore, ki bo državi odprla pot v Evropsko unijo.

Bošnjaki z dokumentom zadovoljni ...
Bošnjaki so bili zadovoljni tudi zato, ker je bošnjaški narod omenjen že v preambuli ustave, pa tudi zato, ker je njihov jezik, poleg srbskega, albanskega in hrvaškega, naveden kot eden izmed jezikov v uradni rabi.

... Srbi pa nikakor ne
Poslanci glavnih srbskih strank - Demokratske srbske stranke, Ljudske stranke in Srbske listeter Socialistične ljudske stranke - pa so predlog nove ustave zavrnili, saj so prepričani, da je diskriminatorna in protisrbska. V razpravi so člani omenjenih strank dejali, da jih je Črna gora zavrgla ter da je Srbe ustava potisnila v status narodne manjšine.

Poslanci Albanske alternative in Demokratične zveze Albancev se glasovanja niso udeležili, saj predlog ustave po njihovem mnenju Albancem ne zagotavlja enakopravnega statusa in pravic.

Državni simboli nespremenjeni
V ustavi piše, da je Črna gora civilna, demokratična in ekološka država ter država socialne pravičnosti, utemeljena na vladavini prava, v njej pa so vsi narodi in manjšine enakopravni in svobodni. Cirilica in latinica sta enakopravni. Verske skupnosti so enakopravne in svobodne pri uresničevanju svoje pravice ter so ločene od države. Državni simboli se niso spremenili - v grbu je zlati dvoglavi orel z levom na prsih, zastava ostaja rdeče barve z grbom na sredini in obrobljena z zlato barvo, medtem ko je himna še naprej "Oj svijetla majska zoro".