Ruby je bila za časa Berlusconijevih zabav stara komaj 17 let. Foto: EPA
Ruby je bila za časa Berlusconijevih zabav stara komaj 17 let. Foto: EPA
Silvio Berlusconi in Nicole Minetti. Foto: EPA

Televizijski agent Lele Mora in TV-voditelj Emilio Fede sta bila obsojena na sedem let, političarka Nicole Minetti iz vrst Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode pa na pet let zapora zaradi novačenja prostitutk, med drugim takrat mladoletne Ruby, za Berlusconijeve zabave "bunga bunga".

Za Fedeja in Moro je sodišče prav tako odredilo dosmrtno prepoved opravljanja javne funkcije, prav tako pa jima je prepovedano delati v šolah in drugih ustanovah, ki jih obiskujejo otroci.

Sodišče je poleg tega tožilstvo zaprosilo, naj izvede preiskavo Berlusconija in njegovih dveh odvetnikov, Nicole Ghedini in Pietra Longa, zaradi suma oviranja dela sodišča s poskusi vplivanja na priče.

Berlusconija že obsodili
Do sodbe prihaja mesec po tem, ko so Berlusconija v isti zadevi obsodili na sedem let zapora zaradi spolnih odnosov z mladoletno gostjo njegovih divjih zabav in zlorabe položaja, da bi afero prikril. Maročanka Karima El Mahroug z vzdevkom Ruby, ki je v središču afere, je obtožbe zanikala, Berlusconi prav tako. Tožilstvo se je v procesu naslanjalo na pričevanja drugih gostij zabav in zvočnih posnetkov prisluškovanj.

Berlusconi in danes obsojeni naj bi se po pričakovanjih pritožili na izrečene kazni. V skladu z vsemi možnostmi, ki so za pritožbo na voljo, bi do dokončne razsodbe lahko minilo več let.
Zaslišanje brez odločitve
Medtem pa je neapeljsko sodišče preložilo odločitev o tem, ali naj Berlusconiju sodijo zaradi domnevnega podkupovanja senatorja. Berlusconi je obtožen, da je podkupoval nekdanjega levičarskega senatorja Sergia De Gregoria.

Za prestop v desni blok naj bi mu leta 2006 plačal tri milijone evrov, da bi zrušil kabinet takratnega premierja Romana Prodija. Berlusconi obtožbe zanika, De Gregorio pa je priznal, da je podkupnino sprejel.

Današnje predhodno zaslišanje se je tako končalo brez odločitve. Sodnik je določil, da bo naslednje zaslišanje 16. septembra, odločitev o tem, ali naj Berlusconiju sodijo, pa bo padla 23. oktobra.