Svoj glas je lahko oddalo 22 milijonov volivcev. Foto: EPA
Svoj glas je lahko oddalo 22 milijonov volivcev. Foto: EPA
Nuri Al Maliki
Nuri Al Maliki, ki si prizadeva za tretji mandat, se spopada z obtožbami korupcije, do njega pa je še posebej kritična sunitska manjšina, ki meni, da jo vlada pod vodstvom 63-letnega šiita diskriminira. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Iraku prve volitve po umiku Američanov

Za volitve je vladalo veliko zanimanje in pred volišči so se že od zgodnjih jutranjih ur vile dolge vrste ljudi, ki so kljub napadom v zadnjih dneh čakali na oddajo svojega glasu. Do poldneva je svoj glas oddalo okoli 40 odstotkov volivcev, volišča pa so se zaprla ob 17. uri.

Po navedbah varnostih sil je bilo po državi več kot 50 napadov na volišča. V mestu Dibs blizu Kirkuka je blizu volišča odjeknila eksplozija, v kateri sta umrli dve ženski.

S severa Iraka so poročali o več eksplozijah blizu volišč, vendar pa jim je v večini primerov prej uspelo evakuirati volivce z volišč, tako da žrtev ni bilo. V bližino volišča zahodno od Bagdada sta priletela dva minometna izstrelka, pri čemer pa ni bilo mrtvih ali ranjenih.

Že predvolilno kampanjo so zasenčili napadi na kandidate, predstavnike volilnih oblasti in politična zborovanja, samo v zadnjem dnevu pred volitvami je v napadih po državi umrlo več deset ljudi. Oblasti so od nedelje do četrtka razglasile dela proste dni, da bi tako okrepile varnost na volitvah.

Za 328 sedežev v parlamentu se poteguje približno 9.000 kandidatov iz 275 strank. Po vsej verjetnosti nobena posamezna stranka ne bo osvojila absolutne večine, in tako kot po prejšnjih volitvah je tudi tokrat pričakovati dolgotrajna koalicijska pogajanja.

Zmago si znova obeta Al Maliki
Glede na dogovor med iraškimi voditelji sicer velja, da je premier šiit, predsednik, ki ga prav tako izvoli parlament, Kurd, predsednik parlamenta pa sunit. Kot kaže, se zmaga vnovič obeta zdajšnjemu premierju Nuriju Al Malikiju, ki je kampanjo vodil brez resnega izzivalca.

Al Maliki je današnje volitve že označil za uspeh, celo večji od zadnjih, ko so bili v Iraku še tuji vojaki.

Na volitve je bilo pozvanih nekaj več kot 20 milijonov volilnih upravičencev. Več kot 800.000 pripadnikov varnostnih sil je lahko svoj glas oddalo že v ponedeljek, da bodo tako lahko danes nadzorovali volitve.

Nasilje je v Iraku na najvišji ravni od spopadov med suniti in šiiti med letoma 2006 in 2008. V napadih je od začetka leta umrlo skoraj 3.000 ljudi in nasilja ne uspe zadržati niti vojski niti policiji, ki sta sami pogosto tarči napadov. Samo prejšnji teden je v napadih umrlo 160 ljudi.

Ameriški državni sekretar John Kerry je pohvalil pogum Iračanov, ki so se udeležili volitev. "Milijoni Iračanov so danes pogumno volili in potrdili ne samo njihove zavezanosti demokraciji, ampak tudi odločnost za zagotovitev varnejše in mirnejše prihodnosti," je dejal.

V Iraku prve volitve po umiku Američanov