Za glavnega favorita volitev velja 88-letni Bedži Caid Esebsi, čigar sekularna stranka Nidaa Tounes je zmagala na parlamentarnih volitvah konec oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Za glavnega favorita volitev velja 88-letni Bedži Caid Esebsi, čigar sekularna stranka Nidaa Tounes je zmagala na parlamentarnih volitvah konec oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Moncef Marzuki
Trenutni tunizijski predsednik Moncef Marzuki upa na zmago. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Volitve v Tuniziji
Tunizijci upajo, da bodo volitve okrepile postrevolucijske spremembe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Volitve v Tuniziji

Esebsijeva stranka Nidaa Tunes je po zaprtju volišč sporočila, da ima njihov kandidat vsaj desetodstotno prednost pred zasledovalci, a poznavalci napovedujejo, da bo verjetno potreben drugi krog, v katerem naj bi se pomerila Al Sebsi in trenutni predsednik Moncef Marzuki. Uradni izidi bodo znani v sredo.

Tunizija je do revolucije leta 2011 poznala le dva voditelja države - leta 1956 je položaj zasedel Habib Burguiba, oče neodvisnosti od Francije, nato pa ga je leta 1987 z udarom odstavil Zine El Abidine Ben Ali. Ta se je oblasti oklepal do januarja 2011, ko ga je odnesla arabska pomlad.

Da bi po koncu vladavine Ben Alija preprečili še eno diktaturo, nova ustava iz januarja letos omejuje pooblastila predsednika, izvršne pristojnosti pa prenaša na premierja. Ta prihaja iz vrst stranke, ki zmaga na parlamentarnih volitvah.

Strah pred vzpostavitvijo starega režima
Za glavnega favorita volitev velja 88-letni Bedži Kaid Al Sebsi, čigar sekularna stranka Nidaa Tunes je zmagala na parlamentarnih volitvah konec oktobra. Po mnenju podpornikov veterana tunizijske politike se lahko le on postavi po robu islamistom, ki so vodili državo od padca Ben Alija do nedavne zmage sekularistov. Kritiki po drugi strani svarijo, da bo Esebsi, ki je zasedal visoke položaje tako pod Burguibo kot Ben Alijem, znova vzpostavil star režim.

Trenutnemu predsedniku Marzukiju številni pripisujejo zasluge za to, da se država ni razklala na dva tabora, posvetnega in islamističnega. A kritiki mu obenem očitajo, da je z zmerno islamistično stranko Ennahda, ki je leta 2011 zmagala na parlamentarnih volitvah, sklenil "pakt s hudičem". Sam trdi, da je edini zmožen ohraniti pridobitve arabske pomladi.

Ennahda, ki je na volitvah oktobra zasedla drugo mesto, nima svojega kandidata za predsednika, je pa svoje člane pozvala, naj volijo tistega, ki bo zagotovil demokracijo.

Morebitni drugi krog decembra
Če nobenemu kandidatu ne bo uspelo osvojiti absolutne večine, je drugi krog predviden za 31. december. Izid je pomemben tudi zaradi oblikovanja vladne koalicije, saj je Esebsi napovedal, da bo njegova stranka, ki sama v parlamentu nima večine, šele po predsedniških volitvah začela pogajanja z drugimi strankami. Kljub razhajanjem v nekaterih temeljnih pogledih se omenja tudi možnost koalicije med Nidaa Tounes in Ennahdo. Nobena od njiju za zdaj ni izključila te možnosti.

Volitve v Tuniziji