Virus prenaša tigrasti komar vrste Aedes aegypti. Foto: Reuters
Virus prenaša tigrasti komar vrste Aedes aegypti. Foto: Reuters

Gre za prve tri smrtne žrtve, ki so bile okužene s tem virusom, v Venezueli. Maduro je dodal, da so od 5. novembra do 8. februarja zaznali 5.221 sumov okužbe z virusom Zika in od tega potrdili 319 primerov. Od tega so pri 68 bolnikih nastopili zapleti in so ali so bili na intenzivni negi, poroča francoska agencija AFP.

Venezuela se spopada z gospodarsko in politično krizo in tamkajšnji zdravniki opozarjajo na pomanjkanje zdravil in slabo oskrbo s čisto vodo. Prebivalci vodo hranijo v odprtih zabojnikih, ki pa so najboljše gojišče za komarje, prenašalce virusa. Maduro je sicer zatrdil, da imajo dovolj zdravil za bolnike, ki so okuženi z Ziko.

Brazilija odločena razviti cepivo
Velika večina okužb z virusom Ziko sicer mine z le milimi simptomi, je pa virus povezan z občutnim povečanjem primerov mikrocefalije. Prav slovenskim raziskovalcem je, kot so sporočili, uspelo prvim na svetu dokazati, da okužba z virusom Ziko med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Gre za eno najpomembnejših odkritij, za katero so si mesece prizadevali po vsem svetu.

Medtem zdravstveni uradniki v Braziliji, ki jo je doslej virus najhuje prizadel, pričakujejo, da bi lahko v enem letu razvili cepivo. Minister za zdravje Marcelo Castro je napovedal, da bo Brazilija v raziskave za cepivo v naslednjih petih letih vložila več kot 1,5 milijona evrov. Raziskave bodo potekale v sodelovanju z znanstveniki na univerzi v Teksasu, piše BBC. Castro je prepričan, da bo cepivo v treh letih pripravljeno za distribucijo.