Za Miškovića je včasih veljalo, da sam ne trka na vrata najvišjih srbskih politikov, ampak oni čakajo pred njegovimi vrati. Foto: EPA
Za Miškovića je včasih veljalo, da sam ne trka na vrata najvišjih srbskih politikov, ampak oni čakajo pred njegovimi vrati. Foto: EPA

Predmet štiriurnega zaslišanja sta bila poslovanje njegovega podjetja Delreal in uporaba zemljišča ob avtocesti Beograd-Zagreb. Srbski mediji navajajo, da je Delta leta 2001 z nekim javnim podjetjem podpisala pogodbo o uporabi zemljišča, leto dni pozneje pa je objavila razpis za upravljanje zemljišča.

Na razpis se je prijavil le Delreal, za katerega se je pozneje izkazalo, da je tako kot Delta v lasti Miškovića. Delreal je leta 2009 zahteval, da se pravica uporabljanja zemljišča spremeni v pravico do lastništva.

Po zaslišanju Mišković, ki je bil brez odvetnika, ni hotel dajati izjav novinarjem, po besedah srbskega ministra za pravosodje in državno upravo Nikole Selakovića pa bodo pogovore z njim nadaljevali, če bo pripravljen na to, in ga povabili na drugo zaslišanje, če se bo izkazalo za potrebno.

Srbsko tožilstvo in policija naj bi sicer obravnavala več spornih privatizacij, v katerih sta sodelovali podjetji v lasti Miškovića, ki so ga srbski mediji omenjali tudi v povezavi s srbskim mamilarskim šefom Darkom Šarićem.

Zaslišanje Miškovića, ki velja za najbogatejšega človeka v Srbiji, je del boja proti korupciji, ki ga je odločno napovedala nova vlada, saj je to pogoj za približevanje Evropski uniji. Vendar pa zahodni diplomati izražajo skrb, da bi se lahko ta boj sprevrgel v obračunavanje s političnimi nasprotniki.

"Skeptičen sem, da bo to prineslo rezultate," je dejal politolog Petar Lazić, saj je po njegovih besedah Mišković preveč vpliven in ima preveč povezav s politiko. "To je videti kot klasična demagogija, lov na čarovnice za doseganje političnih točk," še dodaja.