Na delu meje med ZDA in Mehiko že obstaja zid, ki ga želi Trump, tako pravi, še podaljšati in okrepiti. Foto: Reuters
Na delu meje med ZDA in Mehiko že obstaja zid, ki ga želi Trump, tako pravi, še podaljšati in okrepiti. Foto: Reuters

Gre za prvi neposredni odziv mehiške vlade na obljubo Donalda Trumpa, da bo postavil zid med državama, gradnjo pa naj bi plačala kar Mehika. "Naj povem odločno: Mehika ne bo pod nobenim pogojem plačala gradnje zidu, ki ga predlaga gospod Trump," je v televizijski oddaji po poročanju Guardiana dejal Videgaray.

"Gradnja zidu med Mehiko in ZDA je zelo slaba ideja. Je ideja, ki temelji na nevednosti in ki ni podprta za resničnostjo severnoameriške integracije," je dejal minister Videgaray. V nobenem primeru ne bodo mehiški davkoplačevalci plačali za tovrsten projekt, je zagotovil.

Zid, ki ga predlaga najverjetnejši republikanski predsedniški kandidat Trump, je bil v Mehiki ostro kritiziran, a vlada se je do zdaj izogibala neposrednim komentarjem glede te teme. Mehika raje poudarja gospodarske povezave med državama. Trgovska menjava namreč znaša več kot 500 milijard dolarjev letno.

Nekdanja predsednika jasno proti zidu
Izjava finančnega ministra je sicer sledila izjavi Francisca Guzmána iz kabineta predsednika Enriqueja Peñe Nieta, da se vlada ne bo spuščala v besedne dvoboje z ameriškimi kandidati. Nekdanja mehiška predsednika Vicente Fox in Felipe Calderón sta idejo zidu že zavrnila, Trumpa pa primerjala z Adolfom Hitlerjem.

Trump je med svojo kampanjo večkrat užalil Mehičane in jih obtožil, da z njimi v ZDA praviloma pridejo kriminal in mamila ter da so posiljevalci.