Papež Benedikt XVI. je bil prvi papež  v 700 letih, ki je odstopil, in prvi, ki živi v Vatikanu istočasno z aktualnim papežem. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. je bil prvi papež v 700 letih, ki je odstopil, in prvi, ki živi v Vatikanu istočasno z aktualnim papežem. Foto: EPA

Ob pristanku s helikopterjem sta mu na pristajalni ploščadi dobrodošlico najprej izrekla vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone in vodja kardinalskega zbora Angelo Sodano. V samostanu Matere Cerkve (Mater Ecclesiae) ga je nato pričakal tudi zdajšnji papež Frančišek.
Njuno današnje srečanje je drugo po začetku Frančiškovega pontifikata. Novi papež je namreč svojega predhodnika že 23. marca obiskal v Castel Gandolfu. 86-letni Benedikt XVI. se je po svojem odstopu konec februarja umaknil v papeško poletno rezidenco v Castel Gandolfu v bližini Rima. Po njegovi vrnitvi bosta prvič v zgodovini v Vatikanu živela aktualni in nekdanji papež.
Samostan Matere Cerkve je le nekaj sto metrov od rezidence papeža Frančiška. V samostanu bo nekdanji papež živel s svojim zasebnim tajnikom, škofom Georgom Gänsweinom, in štirimi redovnicami, ki bodo vodile gospodinjstvo.
Ratzinger odšel v oazo miru
Samostan, ki velja za oazo miru v srcu Vatikana, so v njegovo rezidenco začeli preurejati po odstopu konec februarja. V samostanu so pripravili tudi sobo za goste za Ratzingerjevega brata Georga.

"Benedikt je vesel, da se je vrnil,"
je za medije povedal predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Kot je dodal, pa je odvisno od njega, kako si bo v Vatikanu uredil življenje. Papež Frančišek medtem za zdaj še vedno živi v domu Svete Marte, datum selitve v apostolsko palačo po Lombardijevih besedah še ni določen.