Vodja Sudana Omar Al Bašir (desno) in predsednik Južnega Sudana Salva Kiir morata zgladiti odnose med državama do 2. avgusta letos. Foto: EPA
Vodja Sudana Omar Al Bašir (desno) in predsednik Južnega Sudana Salva Kiir morata zgladiti odnose med državama do 2. avgusta letos. Foto: EPA

Južni Sudan je razglasil samostojnost pred dobrim letom. Vse od takrat pa so med državama ostala številna nerešena vprašanja, ki znova in znova netijo konflikte med državama oz. jih pravzaprav še poglabljajo.
Združeni narodi so dali sprtima sosedama čas do 2. avgusta letos, da med drugim rešita vprašanje meje, naftnih nahajališč, cestnin in razdelitve državnega dolga, ki je konec leta 2010 znašal 36 milijard dolarjev. Če jima do omenjenega datuma ne bo uspelo zgladiti sporov, so Združeni narodi zagrozili s sankcijami.
Kot je po triurnem pogovoru voditeljev poudaril glavni pogajalec Južnega Sudana Pagan Aman, si predsednika želita "nov strateški pristop" za celovito rešitev vseh odprtih vprašanj.
Vrh Afriške unije v znamenju boja za vodstvo
Sicer pa bo tokratni vrh Afriške unije (AU) v Adis Abebi predvsem v znamenju boja za predsednika unije, potem, ko januarja letos nista dobila zadostne dvetretjinske podpore zdajšnji predsednik komisije Jean Ping iz Gabona, kot tudi ne njegova tekmica južnoafriška političarka Nkosazana Dlamini-Zuma.

Če tudi na tokratnem vrhu AU-ja ne bo izbran nihče izmed kandidatov, bo ostal Ping na čelu unije do naslednjega vrha januarja 2013.

Zaradi Omarja Al Bašarja Malavi zavrnil gostovanje vrha
Konferenco, ki bo potekala danes in v ponedeljek, naj bi prvotno priredili v Malaviju, vendar na novo izvoljena predsednica te države Joyce Banda ni želela gostiti sudanskega voditelja Omarja Al Baširja, ki mu grozijo obtožbe Mednarodnega kazenskega sodišča zaradi vojnih zločinov in genocida.

Bandajeva je dejala, da bi lahko trpeli odnosi med Malavijem in mednarodnimi donatorji, če bi država na svojih tleh gostila Baširja. Zaradi tega je tudi odpovedala svojo udeležbo na vrhu unije. Na vrhu bodo govorili tudi o krizi v Maliju ter srditih sporih med Sudanom in Južnim Sudanom, ki sta se marca in aprila spopadla zaradi spornih mejnih območij.

Nekateri opazovalci menijo, da je AU pogosto neučinkovit pri odzivanju na afriške krize. Unija je bila lani tarča kritik, češ da ni učinkovito posredovala med revolucijo v Libiji.