Hollande in Cameron sta izpostavila skupna stališča in dobre odnose med državama ter se zavezala h krepitvi sodelovanja na področjih od obrambe do jedrske energije. Foto: Reuters
Hollande in Cameron sta izpostavila skupna stališča in dobre odnose med državama ter se zavezala h krepitvi sodelovanja na področjih od obrambe do jedrske energije. Foto: Reuters

Ob prvem uradnem obisku Francoisa Hollanda v Londonu sta sogovornika izpostavila skupna zunanjepolitična stališča Francije in Velike Britanije, se zavezala h krepitvi sodelovanja na področjih od obrambe do jedrske energije ter poudarila odločenost, da bosta svoji državi popeljala po poti gospodarske rasti.

Različni pogledi na vodenje gospodarstva
Čeprav se glede gospodarske politike in davkov razhajata, sta skušala zmanjšati pomen teh razlik. Odnose med Veliko Britanijo in Francijo namreč pestijo predvsem razhajanja v gospodarskih politikah konservativnega Camerona in socialista Hollanda, saj prvi poudarja varčevanje, drugi pa spodbujanje rasti s pomočjo izdatkov in obenem z višanjem davkov za bogataše.

Britanski premier David Cameron namreč voditelje držav članic evrskega območja med drugim poziva k zmanjšanju izdatkov, t. i. fiskalnega pakta pa ni podprl, saj bi lahko ta ogrozil položaj londonskega Cityja kot vodilnega finančnega središča stare celine. Ostro tudi nasprotuje uvedbi davka na finančne transakcije, ki ga v Parizu nasprotno zagovarjajo.

Hollande izjave pripisuje britanskemu humorju
Toda na srečanju napetosti ni bilo čutiti. Na novinarsko vprašanje glede nedavne bodice Camerona na vrhu G20 v Mehiki, da bi na Otoku z rdečo preprogo pričakali francoske bogataše, če bi se ti zaradi napovedane 75-odstotne obdavčitve najvišjih zaslužkov odločili za beg prek Rokavskega preliva, se je Hollande celo pošalil na račun "britanskega humorja".

Cameron pa je Hollanda pričakal z najvišjimi državniškimi častmi in med drugim zagotovil, da sta kljub razlikam našla tudi veliko stičnih točk, ne le glede skupne evropske politike, ampak tudi glede razvoja te politike v prihodnje.

S kraljico v francoščini
Po delavno obarvanem srečanju na Downing Street 10 in novinarski konferenci je imel Hollande na programu še polurni sprejem pri britanski kraljici Elizabeti II., s katero naj bi po poročanju AFP govorila v francoščini.