Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 61 glasov Ocenite to novico!
Carles Puigdemont
Puigdemont: "Prepričan sem, da bomo v prihajajočih dneh pokazali najboljši obraz naše države, ko bo institucija Katalonija uveljavljala rezultate referenduma." Foto: Reuters
Mireia Boya
Mireia Boya iz levičarske stranke CUP je kot prva katalonska poslanka nedvomno napovedala razglasitev neodvisnosti za ponedeljek. Foto: EPA
Katalonija
Katalonija naj bi po besedah premierja Puigdemonta neodvisnost razglasila v ponedeljek. Foto: Reuters
       Ne pozabimo, da 155. člen ustave španski vladi omogoča, da v primeru kršitve ustave prevzame regionalne oblasti - tega aduta španska vlada še ni izkoristila.       
 dr. Marko Lovec, Center za mednarodne odnose
Tiskovni predstavniki katalonskega parlamenta
Tiskovni predstavniki katalonskih strank so se zbrali še pred plenarnim zasedanjem katalonskega parlamenta. Foto: Reuters
Barcelona
Katalonci so na nedeljskem referendumu podprli odločitev za neodvisnost. Foto: Reuters
VIDEO
Puigdemont politiko Madri...
VIDEO
Evroposlanci Katalonce in...
VIDEO
Katalonija naj bi kmalu r...

Dodaj v

Puigdemont: "Kralj je prezrl milijone Kataloncev"

EU sprti strani poziva k dialogu
4. oktober 2017 ob 12:07,
zadnji poseg: 5. oktober 2017 ob 00:22
Madrid - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Katalonski premier Carles Puigdemont je v televizijskem govoru dejal, da je politika premierja Mariana Rajoya za Katalonijo katastrofalna, in znova pozval k mediaciji.

"Ta trenutek kliče po mediaciji. V zadnjih urah smo prejeli več ponudb in še več jih bomo," je dejal Puigdemont v televizijskem nagovoru. "Ponovil bom, kolikokrat bo treba: dialog in dogovarjanje sta del politične kulture naših ljudi. Država ni dala nobenih pozitivnih odgovorov na naše ponudbe," je poudaril katalonski premier in se obregnil tudi ob torkov govor španskega kralja Filipa VI. ter dejal, da je kralj prezrl milijone Kataloncev.

"Prepričan sem, da bomo v prihajajočih dneh pokazali najboljši obraz naše države, ko bo institucija Katalonija uveljavljala rezultate referenduma," je v pričakovanju razglasitve neodvisnosti dejal Puigdemont.

Iz urada španskega premierja Mariana Rajoya pa so se na to odzvali z nedvoumnim sporočilom: "Če se Puigdemont želi pogovarjati ali pogajati ali vplesti mediatorje, prav dobro ve, kaj mora storiti najprej: spoštovati zakonodajo."

Poslanka razglasitev napovedala za ponedeljek

Katalonija bo v ponedeljek po parlamentarni seji razglasila neodvisnost, je tvitnila poslanka stranke CUP Mireia Boya. "Vemo, da so mogoče odstavitve, aretacije ... vendar smo pripravljeni."

Dokončno odločitev o datumu razglasitve samostojnosti Katalonije naj bi sprejela vodji poslanskih skupin separatističnega zavezništva Junts pel Si (Skupaj za da) in leve stranke CUP (Candidatura d'Unitat Popular), takoj po določitvi dnevnega reda plenarnega zasedanja katalonskega parlamenta.

EU poziva k dialogu
Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je Evropski parlament nagovoril glede položaja v Kataloniji. Špansko in katalonsko stran je pozval k dialogu.

Timmermans je dejal, da so bile podobe nedeljskega referenduma "užaloščujoče", vendar je dodal, da ohranjanje spoštovanja zakonov včasih zahteva proporcionalno uporabo sile.

Poudaril je, da morajo biti ustave vseh držav članic spoštovane in pozval obe strani, naj v skladu z zakonodajo začneta z dialogom, saj mora Španija doseči skupno pot naprej.


"Pravica do samoodločbe ni dovolj za neodvisnost"
Znanstveni sodelavec Centra za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede dr. Marko Lovec je za MMC povedal, da sklicevanje na pravico do samoodločbe narodov ni dovolj za zahtevo po neodvisnosti.

"Pravica do samoodločbe je dovolj, če ne posega v pravico oz. načelo ozemeljske celovitosti. Katalonija je namreč del Španije. Gre za vprašanje, v kolikšni meri Španija omejuje Katalonce v njihovem samouresničevanju," meni Lovec in dodaja, da gre z vidika mednarodnega prava pri omejevanju bolj za kršitve temeljnih človekovih pravic, ki pa jih Španija vendarle ne krši.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije bi tako špansko vlado postavila v neroden položaj, saj so takšna dejanja lahko točka brez vrnitve. "Ko storiš nekaj takšnega, se ne moreš umakniti, no saj nismo mislili resno, dajte nam samo malo več pravic," pojasnjuje Lovec.

"To pomeni, da je osamosvojitev možna samo na podlagi političnega dejanja - enostranskega ali v dogovoru," pojasnjuje sogovornik in dodaja, da bi "takšno dejanje morale katalonske oblasti tudi izvesti in ubraniti, mednarodna skupnost pa priznati".

Preiskava proti načelniku katalonske policije
Špansko vrhovno sodišče je zaradi domnevnega upora pred nedeljskim referendumom o neodvisnosti Katalonije uvedlo preiskavo proti načelniku katalonske policije Mossos d'Esquadra.

Neimenovani predstavnik sodišča je povedal, da je sodišče Josepa Luisa Trapera in še tri osumljence za petek pozvalo na zaslišanje.

Obtožbe se po poročanju AFP nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra, potem ko so španske varnostne sile v prizadevanjih za preprečitev referenduma izvedle racije v prostorih katalonske regionalne vlade.

Racije in aretacije predstavnikov regionalne vlade so v katalonski prestolnici sprožile množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Sodnica Carmen Lamela, ki vodi preiskavo, je na zaslišanje pozvala tudi voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Preprečevanje dela policistom
Ti dve združenji sta igrali pomembno vlogo v septembrskih protestih. Protestniki so poškodovali vozila španske civilne garde in policistom preprečevali izstop iz zgradb, kjer so izvajali preiskave.

Po poročanju AFP naj bi na petkovo zaslišanje pozvali tudi Traperjevo namestnico Tereso Laplana.

Po navedbah predstavnika sodišča četverici osumljencev očitajo "kaznivo dejanje upora ... v zvezi z zborovanji in demonstracijami, s katerimi naj bi španskim oblastem s silo preprečili izvajanje njihovih dolžnosti. Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.

Španske oblasti očitajo policiji Mossos d'Esquadra, da ni zadosti hitro posredovala za pomoč civilni gardi in da na nedeljskem referendumu, ki je za Madrid nezakonit, ni preprečila odprtja volišč.

Merklova ne bo posredovala
Iz Berlina so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje v Španiji. Kot je dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, je za Španijo pomembno, da podpre vladavino prava in ohrani stabilnost. Steffen Seibert je spor med Madridom in Katalonijo označil za notranjo zadevo, zato lahko do rešitve pride samo v okviru španske ustave in demokratičnih pravil.

Kanclerka Merklova se ne zavzema, da bi sama posredovala v konfliktu, saj gre za notranjo zadevo Španije, je še zatrdil Seibert.

G. V., J. R., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
BACK
# 04.10.2017 ob 12:10
Lej...to se ne more več ustavit...čestitam, republika Katalonija, za vašo samostojnost!
Paperino
# 04.10.2017 ob 12:33
Kanclerka Merklova se ne zavzema, da bi sama posredovala v konfliktu, saj gre za notranjo zadevo Španije, je še zatrdil Seibert.

Bi jih vprašal za čigavo zadevo je šlo v Libiji, Egiptu, Siriji, Tuniziji, ..... podlasice preračunljive
šurda
# 04.10.2017 ob 12:13
Španska REPRESIJA nad Katalonijo se nadaljuje, kako žalostno
je to !
EU ( ljudska stranka ) po modro molči, če bi bilo to kje izven ljube
EU bi bilo seveda drugače ! PRODANE DUŠE, baje gre izključno
za Španske notranje zadeve !
Miham
# 04.10.2017 ob 12:37
Brezvezna EU in Merkla

"notranja zadeva Španije"

Povabi vse kar hoče priti v Nemčijo potem pa drugim vsiljuje kvote!

NJENO VABLJENJE ILEGALCEV JE NOTRANJA ZADEVA NEMČIJE!

Proti Kvotam!!!

Proti Poljski imajo toliko, jim bodo uvedli sankcije, ker so sprejeli sporne zakone, tam pa ne gre za notranjo zadevo Poljske?!?!
KovacevaKobila
# 04.10.2017 ob 12:21
Ah, uboga španska vlada in njeni robocopi. Hoteli so samo miroljubno razgnat volilce in zaplenit volilne skrinjice, ljudje pa so se nasilno metali na njihove pendreke in gumijaste naboje.
gesan
# 04.10.2017 ob 12:17
Samo neumen se ne zaveda, da se žene doma zadržat ne more na silo!
gesan
# 04.10.2017 ob 12:16
Politika je k....!
Ni res!

nobena ni tako pokvarjena kot je pokvarjena velika večina politikov!

A so to sploh politiki?
Ne, to je mafijski fashizem in nacizem, preoblečen v demokracijo!
sumtb
# 04.10.2017 ob 12:28
Koliko časa bomo še v slovenski politiki prebavljali Erjavca ? Na hrbtu ima mednarodni škandal ko je on objektivno odgovoren za kompromitiranje procesa arbitraže, zdaj pa se je še postavil v bran fašizem logiki po kateri je vsaka odceptiv neustavna, tudi Slovenija se je potem odcepila neustavno ker se srbi s tem niso strinjali. Hinavec da ga ne najdeš večjega. Evrope kot je bila ni več. Živimo v fašizmu in slovenski hlapčevski politiki to dejavno podpirajo.
direndaj
# 04.10.2017 ob 12:16
fašizem na pohodu....
direndaj
# 04.10.2017 ob 12:25
Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

LAŽ!
Katalonska policija JE posredovala! Postavili so se med ljudstvo in fašiste iz Madrida!In za tole jim grozi 15 let zapora?
Koliko je zagroženo pretepačem iz GC? 15 dni plačanega dopusta???
OMNIC
# 04.10.2017 ob 12:20
Španska sodnica? Torej sodnica španske narodnosti, iz Barcelone, ki so ji v Madridu ukazali, da preganja načelnika katalonske policije? To bo še veselo, mislim "veselo".
Šurda, ja, EPP molči. Pravo presenečenje je bilo včeraj, ko je naš Lojze Peterle pogumno obsodil nasilje španske policije (upam, da mu ne bodo prali glavo, brez šampona, njegovi eppjevci).
cene vols
# 04.10.2017 ob 12:27
Z vsako potezo Španija samo utrjuje odpor in Katalonija je samo vse bližje neodvisnosti.
Igor Đukanović
# 04.10.2017 ob 12:17
Ponudimo mu azil v Sloveniji.
oziris.va
# 04.10.2017 ob 12:37
Junkerja, Merklovo in podobne kekce bi ljudstvo v preteklosti že odneslo s prestola. Danes pa se vsi samo smehljajo.

Uh, ko bo enkrat počilo.
čik
# 04.10.2017 ob 12:40
vstala je katalonija,čas je da vstane evropa ;)
(ali lahko to napišem ali bom dobil policijo na vrata?)
:)
ni maitre
# 04.10.2017 ob 12:39
Kaj bo naslednje? Za izražanje demokratične volje bodo vislice po trgih Madrida ali bodo strelski vodi?
ranger
# 04.10.2017 ob 12:45
to sklicevanje na ustavo in zakonitost je že prav bolano...
če nekaj piše v ustavi, oz. ne piše še ne pomeni da je dobro...

no saj... zato pa so bile revolucije, ker pač nekaj v določenem trenutku ni bilo "ustavno"...
pa če smo ravno pri zakonitosti...
nacistična Nemčija je sprejela zakone da so "Ubermensch" in da so žido podrasa in da so brez pravic...
po tej logiki ki jo ma zdej poln gobec EU je blo to OK.. sej je blo zakonito in ustavno takrat v Nemčiji
slo-KP
# 04.10.2017 ob 12:39
sem videl na katalonski zastavi napis I HAVE A DREAM...
pa sem se takoj spominl ABBA-e...

lahko bi jim v katalonščino prevedli kakšne slovenske pesmi...in jih seveda priredili za katalonski narod...
recimo Vstala Primorska,Domovina naša je svobodna,Hej brigade,Pesem o svobodi...
pa seveda 7.kitico Zdravljice...

ker stvar je sedaj popolnoma jasna-Katalonci bodo šli do konca...
in vsaka podpora jim je dobrodošla...
Joker
# 04.10.2017 ob 12:42
A je Rajoy že odšel na inštrukcije k Erdoganu?
HOR
# 04.10.2017 ob 12:56
A nacelnik centralne drzavne policije pa ni v preiskavi zaradi prekomerne uporabe sile in posledicno fizicnih poskodb drzavljanov...
Elementi apartheida pri tretiranju Kataloncev...
direndaj
# 04.10.2017 ob 12:56
Zakaj naši domoljubi ne podpirajo Kataloncev?
Ker imajo Katalonci na zastavi petokrako in vpijejo NO PASARAN!
HOR
# 04.10.2017 ob 12:51
V Siriji pa upor zmerne glavorezne opozicije ni bil notranja zadeva in je bilo potrebno upornikom takoj pomagat mimo vladavine prava in kmalu potem se z orozjem, itd.,...
V Jemnu pa je bilo potrebno v notranjem sporu obratno od zunaj posredovat za ohranitev marionetne vlade...

Kakor pac komu ljubo, a ne Frau Merkel...!?
Nikec3
# 04.10.2017 ob 12:56
Pa sej zakaj bi Katalonce brigalo kaj pravi Madrid? Kot da nas zanima kaj pravijo v Beogradu.
london1982
# 04.10.2017 ob 13:09
To je tisti duh iz svetilke, ki se ga več ne da ustaviti. Enako je bilo pri nas konec 80-ih.
Sedaj se Španija lahko odloča o nadaljevanju represije, ali da takoj preneha represijo. V obeh primerih se lahko obriše pod nosom glede katalonije.

Svojo priložnost je izgubila v trenutku, ko se je odločila da bo nagajala in izvajala represijo.
Za primer si poglejte referendum o škotski neodvisnosti. Britanija jih ni ovirala, in dosegla, da je referendum padel. Podobno bi se lahko zgodilo preteklo nedeljo v Kataloniji.
direndaj
# 04.10.2017 ob 13:01
Kanclerka Merklova se ne zavzema, da bi sama posredovala v konfliktu, saj gre za notranjo zadevo Španije,

Kdo bo predsednik Sirije pa ni notranja zadeva Sirije..........Assad mora oditi, kaneda........
Da o krimu niti ne govorim! Zakaj sankcije, če ni niti v EU...
Kekec99
# 04.10.2017 ob 12:58
Vladavina prava pri Kosovu nobenega ni motila, zakaj že?
direndaj
# 04.10.2017 ob 12:36
Kaj gasilcem tudi grozi 15 let zapora?


Belfast boy
# 04.10.2017 ob 12:34
Mislim da se tuki preko dialoga ne bo dal nič rešit in da bo slej ko prej, ko Katalonija napove neodvisnost, Španija tja poslala vojsko..politiki zavijajo zadevo v celofan. brez predaje.Catalonia is not Spain!!!!
šurda
# 04.10.2017 ob 12:50
Tudi sam bi rad spomnil na 2 druga dogodka ! ( pa dobro veste,
da sem na strani beguncev ! ) kako je ta ista EU "tolkla" po
Poljski in Madžarski !!
Kakšno licemerstvo !
In to naj bil bila moja EU ?, ne to je res vsak dan bolj žalostno !
Davnega leta 1990 smo lahko brez vsakih problemov odšli na
referendum, NIHČE nas ni tepel ne takratna Milica ne vojska !
Potem je sicer prišlo do vojne a to je že druga pesem !
gesan
# 04.10.2017 ob 12:45
In sedaj (upam da ne) se bo nekemu Kataloncu vtrgalo in bo pobil nekaj madridčanov in bodo takoj vsi sprenevedniki kričali, da so vedeli ,da so Katalonci teroristični vampirji, ki ogrožajo varnost ljudi!

EU, ti si ena velika sramota!
direndaj
# 04.10.2017 ob 12:32
el CARTEL
# 04.10.2017 ob 13:21
Če je lahko ameriška vojaška baza Kosovo samostojna država so menda lahko tudi 10 milijonski narodi samostojni.

a nisi slišal? iz EU pravijo "kosovo je poseben primer" in EU nima dvoličnih meril.

čeprav ravno ustavo srbije je kosovo kršilo, kot tudi resolucije ZN za povrh.
ampak je "poseben primer"
sumtb
# 04.10.2017 ob 13:12
Za primer si poglejte referendum o škotski neodvisnosti. Britanija jih ni ovirala, in dosegla, da je referendum padel. Podobno bi se lahko zgodilo preteklo nedeljo v Kataloniji.

S to razliko da so škoti takrat glasovali za obstanek v VB znotraj EU, ne pa da se gredo nek izolacionizem. Škotska je naslednja domina in te bodo zdaj kar padale. Če je lahko ameriška vojaška baza Kosovo samostojna država so menda lahko tudi 10 milijonski narodi samostojni.

In karkoli drobi totalitarno centralizirano moč je vredno podpreti.
Le Courage
# 04.10.2017 ob 12:54
Samo zanima me, kaj taka država, ki tako močno zagovarja nasilje sploh dela v EU? Glede na to, da evropskih veljakov to prav nič ne moti, to pomeni, da tudi sami v svojih državah ne bi imeli nič proti policijskemu nasilju?
usavko
# 04.10.2017 ob 12:50
vzporednice lahko mirno potegnemo z Nemčijo v času rasti nacizma... To je bila stvar Nemčije, v katero se ostale evropske države niso vtikale...
KovacevaKobila
# 04.10.2017 ob 13:33
EU ima že dolgo zgodovino gladkega ignoriranja ljudi in idealov, na katerih je bila zgrajena, zaradi takšnih in drugačnih (finančnih) interesov. Implicitno odobravanje policijskega nasilja v Kataloniji je le zadnji primer.

Ko je počil kreditni balon in se je z davkoplačevalskimi milijardami reševalo zasebna podjetja in finančni sektor, bi morali konkretno reformirati EU in se znebit voluharjev, ki so štalo povzročili. Namesto tega so taiste ustanove, ki so 'spregledale' največji kreditni balon v zgodovini, vodile 'reševanje' krize. Rezultat: zategovanje pasu najrevnejšim, uničevanje socilalne države, deložacije, samomori itn. Še zmeraj se vztraja na taisti ekonomski politiki, ki nas je pripeljala v omenjeno krizo.

Ko so se Britanci raje zabrisali kot lemingi v prepad, kot pa ostali v EU, bi morali konkretno povečat demokratičnost in transparentnost evropskih institucij. Namesto tega je vse ostalo po starem. Rezultat: protievropski sentiment je v Evropi z vsakim dnem močnejši.

Ko je EU milijonom Evropejcem vsiljeval trgovinske sporazume, paradržavne tribunale, zniževanje varnostnih standardov in ostale korporativne interese, bi morali konkretno reformirati EU in se znebit voluharjev, ki to počnejo. Namesto tega je vse ostalo po starem. Rezultat: CETA je 'začasno' stopila v veljavo, TTIP pa še zmeraj čaka na svojo priložnost.

Ko se je milijonom Evropejcem vsiljevalo varčevalne ukrepe, hkrati pa niti s prstom mignilo, da bi se zajezilo neštete sheme za utaje davkov in odtekanje milijard v davčne oaze, bi morali konkretno reformirat EU in se znebit voluharjev, ki zagovarjajo to politiko. Namesto tega šef EK ostaja Jean-Claude Juncker, ki je svojo domovino spremenil v davčno oazo.

To so bili trenutki, ko bi morala cela Evropa dvignit glas in zahtevat spremembe.

Ker pa smo bili večinoma tiho ...
KovacevaKobila
# 04.10.2017 ob 17:46
Timmermans je dejal, da so bile podobe nedeljskega referenduma "užaloščujoče", vendar je dodal, da ohranjanje spoštovanja zakonov včasih zahteva proporcionalno uporabo sile.

No, zdaj vemo: streljanje ljudi z gumijastimi naboji, 844 ranjenih, dva človeka v kritičnem stanju, plenjenje volilnih skrinjic v smučarskih maskah in metanje žensk po stopniščih je 'proporcionalna' uporaba sile.

Veste, kaj je res 'užaloščujoče', g. Timmermans? To, da se je tako pomembno funkcijo, kot je vaša, zaupalo človeku, ki misli, da je brutalno nasilje včasih čist' ok.
direndaj
# 04.10.2017 ob 14:04
EU se ne vmešava v notranje zadeve držav članic..........
Zakaj smo potem morali podreti svojo edino tovarno sladkorja?
Zakaj so nam potem vsiljevali varčevalne ukrepe in grozili z trojko?
Zakaj delajo revizije po naših bankah, zakaj nam težijo da moramo privatizirat podjetja?
Zakaj nam vsiljujejo kvote migrantov?
Zakaj.............do jutri bi lahko našteval..........
slo-KP
# 04.10.2017 ob 13:14
Zakaj naši domoljubi ne podpirajo Kataloncev?
Ker imajo Katalonci na zastavi petokrako in vpijejo NO PASARAN!
--------------------
točno tako...
in sedaj se vidi kdo ima oprane možgane in je zastrupljen z ideologijo...

bilo bi smešno,če ne bi bilo žalostno..
sumtb
# 04.10.2017 ob 17:54
Vendar pa… Jugoslavija je imela pravico do odcepitve zapisano v ustavi in zato je bilo vojaško posredovanje popolnoma nelegitimno. Sploh glede na število tistih, ki so bili za samostojnost.

V diktaturi Juge je bilo v ustavi zapisano da se morajo z odcepitvijo strinjati vse ostale republike, tako da je bila tudi naša odceptivev defacto "ilegalno protiustavno dejanje".

Noben narod ki si podjarmi drug narod ne bo napisal ustave ki bi jim omogočala enostavno pot do svobode.
pripet
# 04.10.2017 ob 17:53
Podpredsednik Evropske komisije je v Evropskem parlamentu katalonsko in špansko stran pozval k dialogu znotraj zakonodaje.
........................................
......
Zalega hinavska. Zakaj niste pozivali k dialogu v "okviru zakonodaje" v primeru Kosova ampak ste poslali bombnike? Ali pa v Ukrajini kjer ste izpeljali državni udar? Upam in si želim, da Katalonci razglasijo neodbvisnost. Upam in si želim, da fašistična Španija in fašistična EU takšna kot je razpade. Milom ali silom.
Bivši uporabnik
# 04.10.2017 ob 14:55
Kanclerka Merklova se ne zavzema, da bi sama posredovala v konfliktu, saj gre za notranjo zadevo Španije, je še zatrdil Seibert.

Bi jih vprašal za čigavo zadevo je šlo v Libiji, Egiptu, Siriji, Tuniziji, ..... podlasice preračunljive


+
indoormouse
# 04.10.2017 ob 13:34
Kaj je to? Podpora represiji in sankcije policajem, ki so delali po vesti in ščitili ljudstvo?
Sramota za Španijo, sramota za EU.
Merkolova pa naj se več enkrat ne oglasi o človekovih pravicah.
Pravzaprav naj kar večina EU politikov utihne o demokratičnosti in o spoštovanju človekovih pravic, ker samo izrabljajo te koncepte za osebne interese. Enako s t.i. vladavino prava. Ko vladavina prava ščiti opresorje, je konec.
Malo se vprašajte, če glavni v uniji odobravajo take ukrepe, koliko smo varni vsi ostali pred pendreki in podobnimi "zaščitami prava."
No, saj v Sloveniji že imamo policaje, ki v dvojicah ždijo v zasedi na Twitterju, če bo slučajno kdo kaj preveč vprašal.
Živela iluzija demokracije. Dobro kosilo vsem.
fertuntek
# 04.10.2017 ob 12:58
Nimam dobrega občutka glede tega. Vsak bo vlekel na svojo stran in bo sranje, ker bo vlada poslala vojsko na ulice in potem je vse možno, verjetno pa stopnjevanje represije. Samo, če se zdaj ustavijo Katalonci, takega momenta dolgo več ne bo. Vamos Catalones!
makoshark
# 04.10.2017 ob 20:33
moj komentar
Učil si se srbohrvaščine samo v petem razredu, po eno uro na teden. Predmet ni štel v ocenjevanje za spričevalo in je bil bolj spoznavalnega značaja.

Je kar lepo štel. Čisto prava ocena v spričevalu in enakovredna ostalim.
CT
# 04.10.2017 ob 18:49

Timmermansov Francelj je napisal(-a)

Morate razumeti, da ohranjanje spoštovanja zakonov včasih zahteva proporcionalno uporabo sile.


garmond
# 04.10.2017 ob 18:08
Katalonci, ko si boste izborili neodvisnost, potem pazite na svoje politike, da vam je potem na hitro ne zapravijo. Tako, kot so nam jo v Sloveniji, kjer so zdaj naši gospodarji v Bruslju, Washingtonu, Vatikanu, NATU, dober del našega gospodarstva pa v rokah tujcev. Ja, pa tudi velik del slovenskih gozdov smo predali RKC-ju....in tako naprej in naprej....
Biti samostojen in neodvisen samo na papirju je premalo.
kvisko75
# 04.10.2017 ob 17:06
Posle jebanja nema kajanja. Podobno kot je tudi v tem primeru čas za dialog bil zadnjih nekaj deset let.
zeus.zeng
# 04.10.2017 ob 15:28
moj komentar
Ko se gre za nasilje s strani oblasti v Španiji, ki krši osnovna načela demokracije, pa se Bruselj izgovarja, da gre za notranje zadeve Španije.
--------
kaj pa so osnova demokracije - da razbiješ lastno državo in se priključiš nekomu kjer bo vstop brezplačen izstop pa nemogoč . Ali je osnova demokracije nesmožnost ukazovanja in uboganja in to samo zaradi ,, nekaj srebrnikov ,, ali ,, ženskega nakita ,, ....
Skratka - zdi se mi da ima Španija vso pravico, da v trenutnih razmerah ščiti državno celovitost ... Kosovo je druga zgodba , Krim je druga zgodba , Združitev nemčij je druga zgodba , Baskija je druga zgodba , Kurdi so druga zgodba , Škoti so druga zgodba , Teksas je druga zgodba - nikjer pa ne obstaja nek čudežni demokratični ,, deus ex machina ,, - se ti ne zdi ?
Yanez
# 04.10.2017 ob 14:55
Evropski politik(ant)i imajo svojo računico. Gelca se boji Bavarskih teženj po samostojnosti, Francoze žuli Korzika, Belgijci so de facto že na pol, Angležem Škoti tudi uhajajo, Italijanom bodo prej ko slej spet zagrozili z izstopom južni Tirolci, Putin lahko le s trdo roko skupaj obdrži Rusijo, dve tretjini narodnostne Madžarske sta po WW1 ostale zunaj Madžarskih meja (na Slovaškem, v Romuniji, Ukrajini in Vojvodini), tretjina Poljske je bila ne dolgo nazaj še nemška, vključno s Prusijo, ki je zgodovinsko nemška zibelka, za češkimi Sudeti se Nemcem cedijo sline, Rusi zasedajo tretjino nekdanje Poljske...
Skratka današnje evropske meje niti približno niso fiksne, česar pa se vsi bojijo. Ko se vrata za spreminjanje meja le malo odpro, kot so se v začetku 90-tih let, bo zelo nepredvidljivo. Zato lahko le nekateri mejno 'pošlihtani' narodi (oprostite koroški in beneški Slovenci) dvignemo glas v podporo Kataloniji: Vivia a Catalunya
Kazalo