Južnokorejskim novinarjem so severnokorejske oblasti sprva zavrnile vstop v državo. Foto: Reuters
Južnokorejskim novinarjem so severnokorejske oblasti sprva zavrnile vstop v državo. Foto: Reuters
Pungje Ri
Satelitski posnetek jedrskega kompleksa Pungje Ri. Foto: Reuters
Severna Koreja se pripravlja na uničenje jedrskega kompleksa

Uničenje edinega znanega severnokorejskega poligona na severovzhodu države bi bil pomemben korak, s katerim bi Severna Koreja pred težko pričakovanim junijskim srečanjem med voditeljem Kim Džong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, na katerega zdaj sicer pada senca dvoma, potrdila namere o jedrski razorožitvi.

Politični analitiki opozarjajo, da je gesta zapiranja kompleksa zgolj simbolna, saj so kitajski znanstveniki po zadnjem poskusu z vodikovo bombo 3. septembra lani ugotovili, da je zaradi silovite eksplozije podzemni jedrski kompleks Pungje Ri tako ali tako postal neuporaben.

Uničenje jedrskega kompleksa, ki ga je na zgodovinskem srečanju voditeljev obeh Korej konec aprila napovedal Kim, je bilo sprva načrtovano za današnji dan, vendar so ga preložili na četrtek – pa tudi takrat bo izveden le, če bo to dopuščalo vreme.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo 31. maja obiskal Severno Korejo, Reuters navaja ruski novičarski portal RBC.

Novinarjem Južne Koreje zavrnili vstop
Severna Koreja je v torek v državo spustila novinarje iz ZDA, Velike Britanije, Kitajske in Rusije. "Po več kot 24 urah čakanja se bomo tuji novinarji končno odpravili v Severno Korejo. Medtem ko bomo tam, ne bomo imeli stikov z zunanjim svetom, zato upamo, da se bomo lahko čim prej vrnili in poročali o tem, kar smo videli," je pred poletom proti Severni Koreji povedal Raf Wober, novinar tiskovne agencije Associated Press.

Južnokorejskim novinarjem so oblasti severne sosede sprva zavrnile čarterski polet, nato pa jim vendarle dovolile vstop, zaradi česar so se Južni Korejci z zamudo pridružili mednarodnim kolegom v obmorskem mestu Wonsan, od koder jih po poročanju Independenta čaka še 12 ur vožnje z vlakom, nekaj ur na avtobusu ter ura hoje do oddaljenega kompleksa.

Prizorišče vseh šestih jedrskih poskusov
Vseh šest jedrskih poskusov je Severna Koreja izvedla prav na poligonu pod goro Mantap na severovzhodu države. Zapiranje podzemnega kompleksa bo potekalo v nekaj korakih: s slovesnostjo, zrušenjem vseh predorov preskusnega zemljišča z eksplozijo, zaporo vseh vhodov ter odstranitvijo vseh opazovalnih objektov, raziskovalnih inštitutov in stražnih enot na tleh, je po poročanju Guardiana sporočilo zunanje ministrstvo.

Glede na satelitske posnetke so sicer že uničili več zgradb na prizorišču ter postavili novo ploščad, predvidoma gre za območje, od koder bodo novinarji opazovali slovesnost.

Trump: Ši kriv za ostrejšo retoriko
Ameriški predsednik Trump je pred napovedanim srečanjem za novo, ostrejšo retoriko Severne Koreje obdolžil kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki je po Trumpovih besedah "igralec pokra svetovnega razreda". Zunanji minister Mike Pompeo je medtem sporočil, da ZDA na srečanju Trumpa in Kima niso pripravljene sprejeti "slabega dogovora".

Severna Koreja se pripravlja na uničenje jedrskega kompleksa