Ruski predsednik je v tradicionalni oddaji, ki jo prenašajo ruske televizije, v živo odgovarjal na vprašanja državljanov. Foto: EPA
Ruski predsednik je v tradicionalni oddaji, ki jo prenašajo ruske televizije, v živo odgovarjal na vprašanja državljanov. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je na vprašanja odgovarjal skoraj pet ur. Foto: EPA

V televizijskem nastopu je ruski predsednik odgovoril na le del od skoraj dveh milijonov vprašanj, ki so mu jih po telefonu zastavili rojaki od Baltskega morja do Daljnega vzhoda.

Zaradi predvidljivosti vprašanj, ki so jih v preteklosti posredovali Putinu in zaradi česar je bil deležen kritik, si je predsednik drznil med občinstvo povabiti tudi kritične glasove.

Na vprašanje liberalnega novinarja, ali zatiranje nasprotnikov od lanske vrnitve v Kremelj odraža represijo iz obdobja sovjetskega diktatorja Stalina, je Putin odgovoril, da sam ne vidi elementov stalinizma od svojega vnovičnega prihoda na predsedniški položaj.

Po njegovih besedah se Rusija nikoli ne sme vrniti v obdobje kulta osebnosti, represije in delovnih taborišč, ki so jim bili priča pod Stalinom.

A to ne pomeni, da Rusija ne bi smela imeti reda in discipline, je dejal Putin in zanikal, da je politični motiv v preganjanju in zapiranju njegovih nasprotnikov. Glede primera borca proti korupciji in organizatorja protestov proti Putinu Alekseha Navalnija je izrazil prepričanje, da bo deležen poštenega sojenja.

O Bostonu
Tako kot ZDA je tudi Rusija žrtev "mednarodnega terorizma", je glede bombnih napadov na maratonu v Bostonu, za katerega sta osumljena brata čečenskega rodu, dejal Putin. "Upam, da nas bo ta tragedija zbližala," je dejal in ob tem kritiziral špekulacije, da je prav čečenski izvor bratov motiv za napad, v katerem so umrli trije ljudje.

"V neskončnost lahko razpravljamo o tragediji čečenskega naroda v času, ko jih je Stalin izgnal iz Čečenije. Ampak, ali so bili Čečeni edine žrtve te represije?" se je vprašal in dodal, da ne gre za narodnost ali vero, temveč za "ekstremistično naravo ljudi".

O Berezovskem
V dolgem nastopu na televiziji se je Putin dotaknil tudi smrti njegovega kritika Borisa Berezovskega. Dejal je, da je od njega dobil identični sporočili, prvo februarja in drugo pred kratkim, po njegovi smrti.

Povedal je, da je Berezovski v sporočilu zapisal, da je zagrešil veliko napak in povzročil veliko škode, ter prosil za odpuščanje in za to, da bi se lahko vrnil v domovino. Pojasnil je, da na sporočilo ni odgovoril, saj bi bilo treba opraviti pravno analizo ter se posvetovati z vrhovnim sodiščem in tožilstvom.

Na vprašanje o tem, ali je mogoče, da bi Berezovskega, ki je umrl v Veliki Britaniji, pokopali v Rusiji, je odgovoril, da sam ni v položaju, da bi odločal o tem, temveč je to stvar družine.

O Kudrinu
Presenetljivo je v oddaji nastopil tudi nekdanji Putinov finančni minister Aleksej Kudrin, ki se je, potem ko je moral leta 2011 zapustiti vlado, pridružil vrstam opozicije. Kudrin je bil v svojem vprašanju predsedniku kritičen, češ da Rusija trenutno nima koncepta, kako naj zmanjša svojo odvisnost od nafte in zemeljskega plina.

Dejal je, da sistem polovičnih ukrepov in reform ne bo uspešen, Putin pa mu je z nasmehom odvrnil, da obžaluje, da je zavrnil njegovo ponudbo za delo v državni upravi. Domnevno naj bi mu ponujal naloge svetovalca za izboljšanje ozračja za vlagatelje v Rusiji.

O Medvedjevu
Putin je bil deležen več vprašanj o tem, ali je zadovoljen z vlado Dmitrija Medvedjeva. V Rusiji se v zadnjem času vrstijo špekulacije o skorajšnjem koncu te vlade zaradi naraščanja zaskrbljenosti zaradi slabših gospodarskih razmer.

"Minilo je le eno leto, ljudem moramo dati čas, da uresničijo svoje potenciale," je o vladi dejal Putin.

Putin se je “pogovoril” z rojaki
Putin se je “pogovoril” z rojaki