Putina je revija Times nedavno znova razglasila za najvplivnejšega človeka na svetu. Ta grafit z njegovo podobo je narisan na eni izmed stavb v Sevastopolu na Krimu. Foto: Reuters
Putina je revija Times nedavno znova razglasila za najvplivnejšega človeka na svetu. Ta grafit z njegovo podobo je narisan na eni izmed stavb v Sevastopolu na Krimu. Foto: Reuters
Vladimir Putin
V Kremlju bi utegnil bivati vse do leta 2024. Foto: Reuters

V intervjuju za rusko državno agencijo TASS je ruski predsednik dejal, da zahodne sankcije proti Rusiji ne bodo imele "katastrofalnih posledic" za njegovo državo, čeprav sta poleg uvedbe sankcij vrednosti rublja in nafte padli. Na vprašanje, ali je Rusija želela zgraditi nove prepreke, je dejal: "Ne. In jih ne bomo. Razumemo katastrofalne posledice železne zavese za nas. Nikakor se ne bodo podali po tej poti in nihče okoli nas ne bo gradil nikakršnega zidu. To je nemogoče. V drugih državah so bila obdobja, ko so se države same skušale izolirati od preostalega sveta, za kar so plačale zelo visoko ceno," je menil.

"Vedno najdejo kaj proti nam"
Putin je še izjavil, da ga na nedavnem srečanju G20 v Brisbanu ni motila osebna izolacija, ki so mu jo zaradi ukrajinske krize namenili drugi svetovni voditelji. Kot je pojasnil, ga preprosto ni zanimala priložnost, da "trepljajo po ramenih drug drugega, se imajo za prijatelje, gredo na obisk drug k drugemu in nato na vrh G8", če svetovni voditelji ne upoštevajo ruskega položaja.

"Ne potrebujem tega, da zanemarjajo ruske interese. To le pomeni, da mi ne bomo šli na obisk k njim, ampak se bomo srečevali na drugih forumih," je dodal Putin in Washington ter Bruselj obtožil neupoštevanja ruskih interesov. "Ko Rusija začne varovati svoje ljudi in svoje interese, takoj v očeh Zahoda postane slaba. Mislite, da gre le za naše položaje na vzhodu Ukrajine in na Krimu? Nikakor ne! Če ne bi bilo tega, bi pač našli drug vzrok. Vedno je bilo tako."

Dosmrtni predsednik ne bo
Odgovoril je tudi na vprašanje, ali namerava leta 2018 ponovno kandidirati za predsednika države. Če se bo takrat odločil, da kandidira še četrtič, bo na oblasti do leta 2024. "Da, možnost za ponovno kandidaturo obstaja. Če bo do tega prišlo, pa še ne vem," je dejal in povedal, da četudi mu ustava dovoljuje ponovno kandidaturo, "to absolutno ne pomeni, da se bom za to odločil. Pregledal bom splošno stanje, svoje notranje občutke, svoje razpoloženje."

In dodal: "A je res nujno o tem razmišljati zdaj? Leto 2014 se ni še niti končalo, pa me že sprašujete o letu 2018," je odvrnil Putin. Obenem pa je izključil možnost, da bi ostal dosmrtni predsednik. "Ne, to je slabo za državo, škoduje, pa še sam tega ne potrebujem."

62-letni Putin lahko v skladu z rusko ustavo na predsedniškem položaju ostane največ dva zaporedna mandata. Potem ko je svoj drugi mandat končal leta 2008, je Putin zamenjal vlogo z Dmitrijem Medvedjevom in do leta 2012, ko se je vnovič zavihtel na predsedniški položaj, opravljal naloge premierja.