Putin se bo potegoval tretji predsedniški mandat. Foto: EPA
Putin se bo potegoval tretji predsedniški mandat. Foto: EPA
Rusija
Putin se je moral po parlamentarnih volitvah soočiti z največjimi protesti. Foto: EPA
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev
Medvedjev domovanje v Kremlju prepušča Putinu. Foto: EPA

Ruski premier je objavil svoj program za predsedniške volitve, ki bodo potekale marca letos in na katere se bo podal v vlogi glavnega favorita. Zavezal se je, da bo odpravil policijsko represijo in vzpostavil nadzor civilne družbe nad oblastmi. Še naprej si bo prizadeval za krepitev vloge Rusije v svetu in zavračal vsakršne poskuse vsiljevanja volje iz tujine.

Novico so objavili mesec dni po tem, ko se je Putin soočil z do zdaj največjimi protesti proti njegovi oblasti. Na ulice so se zgrnili protestniki, ki so izražali svoje nezadovoljstvo nad izidi volitev, ki so jih zaznamovale številne poneverbe. Putin je bil do protestnikov zelo kritičen in je poudaril, da jih vodijo iz tujine, pri čemer je posebej izpostavil ZDA.

V programu se je Putin zavzel za novo preučitev celotnega sistema javne varnosti in ustavitev pretirane nagnjenosti varnostnih organov k represiji. "Te razmere kazijo našo družbo, ki postaja moralno nezdrava," je zapisal. V primeru izvolitve bo tudi vzpostavil resnično delujoče mehanizme nadzora civilne družbe nad oblastmi, predvsem zaradi boja proti korupciji.

Moskvi nihče od zunaj ne bo vsiljeval svoje volje
Kar se tiče zunanje politike, bo Putin ostal pri enaki usmeritvi kot do zdaj. Rusom je v programu obljubil, da se bo boril proti vsakršnim poskusom zahodnih držav, da bi Moskvi vsiljevali svojo voljo.

"Enostranske ukrepe naših partnerjev, ki ne bodo upoštevali mnenja Rusije in njenih interesov, bomo ocenili in nanje primerno odgovorili," je zapisal. "Pravil politične igre in mednarodnega gospodarstva ni mogoče določati za hrbtom Rusije ali v nasprotju z njenimi interesi," je navedel.

Glede vojske je napovedal nadaljnjo drastično modernizacijo, v skladu s katero naj bi vojake opremili z novim, naprednejšim orožjem, posebno pozornost pa posvetili njihovi varnosti tako na bojišču kot v mirnem času.

Putin gre na zmago v prvem krogu
Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je sporočil, da Putin računa na zmago v prvem krogu volitev, za kar potrebuje najmanj 50 odstotkov glasov. Zaradi vedno nižje podpore v javnomnenjskih anketah analitiki ne izključujejo več možnosti, da bi bil drugi krog.

Peskov je tudi napovedal, da se Putin zaradi natrpanega delovnika ne bo udeleževal predvolilnih televizijskih soočenj. Je pa tiskovni predstavnik volivce povabil, naj svoja mnenja z 59-letnim predsedniškim kandidatom delijo na spletni strani, na kateri je objavljen tudi volilni program.

Volivci so že zagrabili priložnost in se odzvali, vendar v veliki meri v nasprotju s pričakovanji Putina, ki je bil do zdaj do interneta nekoliko nezaupljiv in ga je nekoč celo označil kot "50-odstotno pornografijo".

Na spletni strani je namreč več državljanov Putina pozvalo, naj zapusti politiko. "Prosim, zapusti politiko. Razumemo, da je moč mamilo, a to bi bilo dostojanstveno dejanje," je zapisal eden izmed obiskovalcev strani.