Vladimir Putin tako ali drugače (kot predsednik ali premier) Rusijo vodi že 12 let. Foto: Reuters
Vladimir Putin tako ali drugače (kot predsednik ali premier) Rusijo vodi že 12 let. Foto: Reuters
Moskva
Protesti konec lanskega leta po parlamentarnih volitvah, na katerih je slavila Putinova Enotna Rusija, so bili najbolj množični po koncu Sovjetske zveze. Foto: Reuters

Ruski predsednik je zatrdil, da zakona ni le podpisal, ampak ga je predtem temeljito preučil in ugotovil, da ni prav nič strožji od primerljive zakonodaje v Evropi. Zatrdil je, da novi zakon ne vsebuje čezmerno strogih določb in je podoben primerljivim zakonom v evropskih državah. Poudaril je, da morajo imeti ruski državljani pravico svobodno izraziti svoje mnenje, a to ne sme iti na škodo drugih.

Po novem zakonu najvišja predvidena kazen za udeležence protestov, ki kršijo javni red, znaša 300.000 rubljev (7.300 evrov), kar je več kot povprečna letna plača v Rusiji, za organizatorje tovrstnih protestov pa do milijona rubljev (24.500 evrov). Globa za udeležence nedovoljenih protestov je doslej znašala 1.000 rubljev.

Zakon "preuranjen in protisloven"
Opozicijski aktivisti in borci za človekove pravice so prepričani, da je namen drakonskih kazni utišati vsak upor v državi. Nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov je Putinov podpis označil za "napako". Komentatorka Julija Latinina je v opozicijskem časniku Nova Gazeta dejala, da "odslej v Rusiji ni več nobene svobode zbiranja". Podobno organizacija za človekove pravice Human Rights Watch opozarja, da nova pravila tako rekoč onemogočajo nove proteste.

Celo svet za človekove pravice, ki ga je ustanovil Kremelj, je zakon kritiziral kot protiustaven, saj krši pravico do mirnih demonstracij in kriminalizira nasprotnike Kremlja. Svet je Putina pozval, naj zakona ne podpiše. Varuh za človekove pravice Vladimir Lukin je že pred dnevi opozoril, da je zakon "preuranjen in protisloven", brez jasnega koncepta in točnih meril ter bo zaostril situacijo v državi. Tudi Putinov svetovalec za človekove pravice Mihail Fedotov je ruskemu predsedniku predlagal, da na zakon vloži veto.

Putinovi nasprotniki hkrati menijo, da bi sporni zakon lahko radikaliziral opozicijsko gibanje.

Mogoči amandmaji, a le resnično nujni
Putin je na srečanju, namenjenem krepitvi sodstva, na katerem so se zbrali najvišji predstavniki ruskega pravosodja, udeležence pozval, naj preučijo zakon in podajo predloge. "Nič ni vklesano v kamen. Če so poslanci res nekaj spregledali ali če je mogoče stvari drugače zapisati, lahko dumo prosimo, da sprejme ustrezne amandmaje," je dejal, a dodal, da bodo ti sprejeti le, če so resnično nujni.

Zakon je spodnji dom ruskega parlamenta, duma, sprejel v torek po burni in dolgotrajni razpravi, kar za Rusijo ni običajno. V sredo je zakon na hitro potrdil še zgornji dom parlamenta, svet federacij. Po Putinovem podpisu bo zakon predvidoma že v soboto objavljen v ruskem uradnem listu in bo s tem dejansko začel veljati.

Napovedan "Shod milijona"
Opozicija je za torek v Moskvi napovedala množične demonstracije, ki so jih organizatorji poimenovali "Shod milijona". Gre za prvi tovrstni protest, odkar se je Putin po marčevskih volitvah znova zavihtel na položaj predsednika države. Številni so prepričani, da so želele oblasti sporni zakon o protestih sprejeti še pred torkom in tako preprečiti ponovitev dogodkov, ki so sledili parlamentarnim volitvam konec lanskega leta, ko so Rusijo pretresli največji protirežimski protesti od razpada Sovjetske zveze.