Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) opazuje izkrcanje padalcev. Levo obrambni minister Sergej Šojgu. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) opazuje izkrcanje padalcev. Levo obrambni minister Sergej Šojgu. Foto: Reuters
Belorusija
Beloruski tanki med vajo na območju Birisova v Belorusiji. Foto: Reuters
Ruski predsednik Putin na vojaški vaji Zahod 2017

Putin si je na vadbenem poligonu vojaškega poveljstva "Leningrad" ogledal desant 450 padalcev in devetih oklepnih vozil iz transportnega letala. Po izkrcanju "za sovražnikovimi položaji" je bila naloga padalcev uničiti "vitalno infrastrukturo nasprotnikov".

"Videti je zanimiva," je o vaji, ki si jo je ogledal na območju "Leningrad", dejal Putin.64-letni ruski predsednik se pogosto udeležuje podobnih dogodkov, s katerimi si utrjuje podobo močnega branilca ruskih nacionalnih interesov.

Kot je pojasnil generalpolkovnik Andrej Kartapalov, je bil obseg vaje zelo velik, okoli 600 kilometrov na fronti. Po njegovih besedah so enote, ki sodelujejo na vajah, visoko usposobljene ter kljub slabim vremenskim pogojem uspešno rešujejo vse naloge.

Moskva: Vaja strogo obrambne narave
Vaja Zahod 2017 se odvija v Belorusiji, ruski eksklavi Kaliningrad in v ruskih zahodnih regijah Pskov in Leningrad, nedaleč od vzhodne meje Nata in Evropske unije. Po navedbah Moskve na vaji sodeluje 12.700 vojakov, 70 letal, 250 tankov in deset bojnih ladij. Na ruskem obrambnem ministrstvu so zatrdili, da gre za vajo "strogo obrambne narave", ki ni usmerjena proti nobeni drugi državi ali skupini držav.

Nato: Sodelovalo naj bi do 100.000 vojakov
A v zvezi Nato opozarjajo, da je Rusija vojaško vajo skrivala in tudi prikriva njen dejanski obseg. Nekatere vzhodnoevropske članice Nata opozarjajo, da naj bi dejansko na vaji sodelovalo več kot 100.000 vojakov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v četrtek za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti opozoril, da "so bile v preteklosti vojaške vaje že uporabljene kot pretveza za agresivne akcije proti ruskim sosedam". "Ne vidimo neposredne grožnje zaveznicam Nata, vendar pa je najboljši način, da Rusija zmanjša napetosti in prepreči nesporazume, transparentnost," je dodal Stoltenberg.

Ruski predsednik Putin na vojaški vaji Zahod 2017