Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 197 glasov Ocenite to novico!
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin "umirja žogico" v ohlajenih rusko-ameriških odnosih. "Počakali bomo, kakšna bo politika administracije predsednika Donalda Trumpa," je pojasnil Putin. Foto: EPA
Moskva
Sprva je bilo predvideno, da bodo z ameriškega veleposlaništva v Moskvi izgnali 31 diplomatov, še štiri pa iz St. Peterburga. Za zdaj ostajajo na "položajih". Foto: EPA
Washington
Rusko veleposlaništvo v Washingtonu. Nekaj ruskih diplomatov mora spakirati kovčke. Foto: Reuters
VIDEO
ZDA bodo izgnale 35 ruski...
VIDEO
ZDA bodo izgnale diplomat...

Dodaj v

Putin se je odpovedal taktiki "oko za oko": Američanom želi srečno novo leto

Trump pohvalil Putina: Vedel sem, da je zelo pameten
30. december 2016 ob 07:33,
zadnji poseg: 30. december 2016 ob 22:01
Moskva - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je odločil, da ne bo izgnal 35 ameriških diplomatov kot odgovor na podoben ukrep odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Ameriško zunanje ministrstvo se je namreč v četrtek - zaradi domnevnih ruskih hekerskih napadov med ameriškimi predsedniškimi volitvami - odločilo za izgon 35 ruskih diplomatov z veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v San Franciscu.

Skupaj bo iz ZDA izgnanih 96 Rusov
Diplomati morajo skupaj s svojimi družinami zapustiti ZDA v 72 urah. Poleg tega so bile sprejete tudi sankcije proti devetim podjetjem in posameznikom, med katerimi sta tudi dva predstavnika ruskih obveščevalnih služb. Po ruskih trditvah naj bi ZDA zapustilo skupaj 96 Rusov, v kar so všteti tudi družinski člani diplomatov.

Putin bo počakal na Trumpa
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je nato Putinu v petek predlagal, naj sprejme podoben ukrep in izžene 35 ameriških diplomatov. A ruski predsednik je ta predlog zavrnil in pojasnil, da se Rusija ne bo spustila na raven "neodgovorne diplomacije", ampak bo raje počakala na novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nato pa skušala z njim na novo postaviti načete ameriško-ruske odnose. Bodoči predsednik ZDA Trump sicer napoveduje spremembo v politiki do Rusije in ponovni začetek odnosov. V preteklosti je večkrat izrazil občudovanje do Putina, ki prav tako kaže določeno naklonjenost Trumpu.

Ameriške diplomate povabil v Kremelj
"Otrok in družin ameriških diplomatov ne bomo izgnali iz stanovanj, kjer običajno preživljajo novoletne praznike. Nasprotno, vse otroke ameriških diplomatov, ki so akreditirani v Rusiji, vabim k božičnemu oziroma novoletnemu drevesu v Kremelj,"
je v sporočilu za javnost zapisal Putin na spletni strani Kremlja in tako Obami kot tudi Trumpu ter vsem "ameriškim ljudem" zaželel srečno novo leto.

Trump na Twitterju: Velika poteza Putina
Trump se je na potezo Putina odzval na Twitterju in ga pohvalil: "Velika poteza V. Putina. Vedno sem vedel, da je zelo pameten." Govorec Trumpa Sean Spicer je sicer pojasnil, da pogovor med Trumpom in Putinom na temo zadnjih zapletov za zdaj ni predviden.

Peskov: Gre za agresivno politiko ZDA
Že prej je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ameriške ukrepe označil kot znak agresivne ameriške zunanje politike, na katero se bo Moskva ustrezno odzvala. Po njegovem mnenju sicer ne gre precenjevati učinkovitosti teh ukrepov, saj bo odhajajoči predsednik Obama predsednik le še tri tedne, v Moskvi pa dvomijo o tem, da njegov naslednik Trump podpira sankcije proti Rusiji.

Medvedjev: Zadnji vzdihljaji Obame
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na Twitterju ocenil, da gre za zadnje vzdihljaje odhajajoče administracije Obame. "Žalostno je, da Obamova administracija, ki je začela s popravljanjem naših vezi, končuje mandat s protirusko agonijo. RIP," je v angleščini objavil Medvedjev.

Rusija zanika vpletenost v napade
Ameriška administracija je Moskvo obtožila hekerskih napadov med ameriškimi volitvami, ki naj bi škodovali predvsem demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Rusija vseskozi odločno zanika odgovornost za hekerske vdore.

"Odredil sem več ukrepov za odziv na rusko vladno agresivno nadlegovanje ameriških predstavnikov in kibernetskih operacij, uperjenih na ameriške volitve," je v četrtek sporočil Obama.

Obama računa na zaveznike
"Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi, in so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja,"
je še dodal. Ameriški predsednik je še pozval druge zaveznike, "naj se postavijo zoper ruske poskuse vmešavanja v demokratično vladanje".

G. V., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
uizzi
# 30.12.2016 ob 07:52
Oko za oko..

Kmalu bomo vsi slepi.
Bivši uporabnik
# 30.12.2016 ob 07:43
Kako so ZDA nisko padle...Nesposobni na vseh področjih ! Nikoli več ne boste "svetovni policaj"
the law1
# 30.12.2016 ob 07:51
In nekateri ste govorili, da je Trump nor. Še dobro, da čez dobrih 20 dni zamenja Obamo, ki se mu je, kot zgleda, dokončno zmešalo.
negasega
# 30.12.2016 ob 07:45
Nobelov nagrajenec za mi, ki je ves čas svojega predsednikovanja v vojni, je sam vohunil pri svojih najbolj zvestih zaveznikih, pa ni bilo nobenih izgonov. Todi po odgovoru Rusov, bo pogovor najboljša rešitev.
jarovit
# 30.12.2016 ob 07:47
Ameriški predsednik je še pozval ostale zaveznike, "naj se zoperstavijo ruskim poskusom vmešavanja v demokratično vladanje
----------------------------------
Evropa bo pa zopet kar prostovoljno skočila v njihovo greznico samo zato, da ustreže gospodarju na škodo lastnega naroda.
Olimpus
# 30.12.2016 ob 07:55
Eh, kot otroci v vrtcu...
KLIPAN
# 30.12.2016 ob 07:58
Država, ki podpira najhujše teroroiste, prodaja orožje najbolj skrajni šeriatski državi na planetu, ki je zaradi laži napadla Irak, Afganistan, Libijo, Sirijo.....pobila največ civilistov, porušila največ držav in sprožila največji begunski val po drugi svet. vojni, obtožuje drugega za "vmešavanja v demokratično vladanje"????????!!!!!!!!!!!!

Zakaj se že skrivata Snowden in Assange, kaj sta odkrila??
Da se je ravno Amerika vpletala v vse in vsakogar, sedaj pa tole??
A se je tem Amerom dokončno utrgalo?
bre53
# 30.12.2016 ob 07:50
smesn je ta zahod in njegova propaganda
jenkido
# 30.12.2016 ob 07:53
uizzi
Se strinjam, to lahko gre predaleč.
Ori
# 30.12.2016 ob 07:55
Še zadnji napori nobelovca za mir, da zaneti vojno. Nobel se je v grobu že tolikokrat obrnil, da bo verjetno kmalu prišel na površje ina ga bodo morali spet zakopati.

Hussein Obama fanatično izvaja ukaze svojih nadrejenih, sedaj ko so izgubili volitve. Soros, progresivci, in ostala kompanija se ne bodo sprijaznili, da so njihovi načrti ogroženi. Ogrožena je uveljavitev New word order suženjstva, prav tako je ogrožena tudi Islamska država in seveda financiranje nasilnih progresivnih nevladnih organizacij, katerih namen je uničenje nacionalnih držav in uvedba ene svetovne vlade.
jenkido
# 30.12.2016 ob 07:53
Povračilni ukrepi? Saj so sami to vse povzročili!
severnik
# 30.12.2016 ob 08:06
Ameriška administracija je Moskvo obtožila hekerskih napadov med ameriškimi volitvami, ki naj bi škodovali predvsem demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Rusija vseskozi odločno zanika odgovornost za hekerske vdore.

Upam, da se večina ljudi zaveda, da če bi bila Hillary poštena, ji tudi ti vdori ne bi škodili. Tako so pa le pokazali kakšna je. Meni je vseeno kdo stoji za vdori, dokler se z njim pokaže pravi obraz vlade, politika,..... To štejem za družbeno dobro, da se vsaj nekemu odstotku zemljanov odprejo oči.
firtoh
# 30.12.2016 ob 08:05
Bomo videli kakšne dokaze za ameriške trditve?
Drugače pa pohvale ruskemu izobraževalnemu sistemu,ki proizvaja visoko usposobljene računalniške strokovnjake.
Sem živel v prepričanju,da so vsi ta boljši v Silicijevi dolini
KLIPAN
# 30.12.2016 ob 08:01
Ameri napadejo Irak in pobijejo na STOTISOČE ljudi-zaradi LAŽI!!!!
Sedaj si želijo vojne z Rusi, ampak spet ne predstavijo NOBENEGA dokaza o njihovem vmešavanju.
Medtem imate na spletu na desetine posnetkov Ameriškega orožja, ki so ga našli po skladiščih Al-Nusre v Aleppu.
Rob
# 30.12.2016 ob 08:11
"Obama računa na zaveznike"

No ja, EU lahko sankcionira Rusijo zaradi vmešavanja v demokratične procese, a bi pri tem morala sankcionirati tudi ZDA, ki vohunijo za nami..
miket
# 30.12.2016 ob 08:25
Obama že na silo poskuša narediti čim več sranja, preden pride Trump. Je kot ena majhna deklica, ki joka ker ni zmagala njena najboljša prijateljica.
el CARTEL
# 30.12.2016 ob 07:59
Ameriški predsednik je še pozval ostale zaveznike, "naj se zoperstavijo ruskim poskusom vmešavanja v demokratično vladanje"

zakaj ni bilo podobnih pozivov, ko se je amerika vmešavala v demokratične volitve skoraj povsod po svetu, tudi z menjavo izvoljenih predstavnikov, če se le ti niso uklonili ameriškim interesom?
el CARTEL
# 30.12.2016 ob 08:22
kot pa sem že rekel, je ZDA očitno res postala neka uber vukojebina, če jim eni rusi naštimajo volitve. to je velesila?
direndaj
# 30.12.2016 ob 16:09
Putin se je odpovedal taktiki "oko za oko": Američanom želi srečno novo leto

Olimpus
# 30.12.2016 ob 08:01
el CARTEL
Še nekaj let nazaj ste vsi trdili, da je NWO kot neka supercelica, neuničljiv, pa to. A zdaj pa naj bi kar propadel, zato, ker Obama ne bo več v beli hiši?
el CARTEL
# 30.12.2016 ob 07:56
se pravi to so povračilni ukrepi zato, ker je nekdo (mogoče celo rusi) izdal sporne dejavnosti clintonove.

a clintonovo so tudi izgnali?

to je pač se zadnji trzljaj trupla imenovanega NWO. rusi očitno niso histerično nasedli in bodo počakali trumpa, da vidijo, kako naprej.
Lešnik
# 30.12.2016 ob 08:23
Ameriški predsednik je še pozval druge zaveznike, "naj se postavijo zoper ruske poskuse vmešavanja v demokratično vladanje".

Popolno (vojno) hujskaštvo.

kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja

O katerih govori predsednik države, ki napada suverene države brez utemeljenih dokazov in je v zadnjih letih destabilizirala pol sveta in to destabilizacijo pripeljala tudi v Evropo.

Vsak imperij doživi dno in Amerika je na poti temu.

Temu krvosesu podeljena nagrada za mir je najbolj krivično podeljeno priznanje.
Zaslužil bi si Haag.
davide
# 30.12.2016 ob 08:13
Ameriški predsednik je še pozval druge zaveznike, "naj se postavijo zoper ruske poskuse vmešavanja v demokratično vladanje".

in to pravi nekdo, ki se vmešava v vodenje 3/4 držav po svetu
royayers
# 30.12.2016 ob 08:04
US and A se pa tudi vtika v politiko IN gospodarstvo vseh držav. Največji vojni zločinci zadnjih desetletij.
patriot1970
# 30.12.2016 ob 19:28
...nisem pa nikjer v nemških medijih (bild, welt spiegel) našel novice o odzivu Putina na Obamove ukrepe. Merklova trdno drži medije v rokah.....in ne dovoli ljudstvu da bi izvedelo kako se njen zaveznik smeši.
CT
# 30.12.2016 ob 17:17

Pajac Barack Obama je napisal(-a)

Ruski diplomati morajo skupaj s svojimi družinami zapustiti ZDA v 72 urah.


Vlado je napisal(-a)

Odpovedujem se taktiki oko za oko. Obami, kot tudi vsem Američanom želim srečno novo leto in ameriške diplomate vabim v Kremelj


Anar Hija
# 30.12.2016 ob 19:38
Malo prej v TV Dnevniku:

Vlasta Jeseničnik: "Pričakovati je bilo, da bo Rusija sprejela iste ukrepe"
- Na podlagi česa je bilo pričakovati, da bo Rusija sprejela iste ukrepe? Čista špekulacija brez konkretnih realnih navedb razlogov. Katastrofa od novinarstva.

Napis spodaj na ekranu: "Putin se je odpovedal povračilnim ukrepom"
- Zakaj niste poročali o ukrepu (v zvezi s tem) presednika Putina, da je povabil otroke ameriških akreditiranih diplomatov, da se udeležijo praznovanj v Kremlju? To (poleg ustne obsodbe) je bila namreč neposredna reakcija predsednika Putina na dejanje predsednika v odhodu Barracka Obame.Novico ste lahko preverili in je bila javno dostopna (RT.com). To pomeni, da ste namerno zavajali.

RTV Slovenija, grobo in več kot očitno namerno zavajate slovensko javnost. Namerno širite neresnice ali polresnice. To, kar počnete, je kaznivo.

Sprašujem se, kje je Društvo novinarjev Slovenije, kje je tožilstvo. Gre namreč za utemeljen sum storitve večih kaznivih dejanj s področja medijske manipulacije, zavajanj, širjenja neresnic, zelo utemeljeno pa tudi sumim, da je vodstvo informativnega programa RTV Slovenija v dani zadevi povezano z vodstvom vladne stranke SMC glede na interese stranke in zavajajoče podajanje informacij v zvezi s predmetno temo.

Vodstvo RTV Slovenija si MORA za tako ravnanje čimprej prislužiti kazensko ovadbo, naznanilo policiji in tožilstvu. Saj vem, trenutno se ne bo zgodilo nič. Se bo pa vsaj o teh zločinih začelo glasneje govoriti.

Kar RTV Slovenija počne, je kaznivo, to veste?

Še enkrat in še mnogokrat: Da vas ni sram!
WeeBay
# 30.12.2016 ob 20:56
Trump 10 min nazajKapo dol Trump. Res nisem si mislil da bom dočakal dan ko bo imel ameriški predsednik jajca pohvaliti ruskega.
jarovit
# 30.12.2016 ob 20:46
Putin se je odpovedal taktiki "oko za oko": Američanom želi srečno novo leto
----------------------------------
HOHOHO, kakšen šah mat Obami.
SF-SN
# 30.12.2016 ob 20:36
Otrok in družin ameriških diplomatov ne bomo izgnali iz stanovanj, kjer običajno preživljajo novoletne praznike. Nasprotno, vse otroke ameriških diplomatov, ki so akreditirani v Rusiji, vabim k božičnemu oziroma novoletnemu drevesu v Kremelj,

In Obama je bil nokavtiran šeenkrat
Sturm88
# 30.12.2016 ob 08:32
Zgolj osumljeni so pa morajo že v izgnanstvo in to z družinami vred.

To je hujši okrep kot naj bi ga uvedel Trump proti nezakonitim priseljencem v ZDA.
.kiwi
# 30.12.2016 ob 16:45
ufff... kam smo prišli - da je Rusija bolj diplomatska in civilizirana kot ZDA
tulmun
# 30.12.2016 ob 08:39
Žižek je nekoč rekel: ,,Obama je rasno črn,politično je belec,ki se je sončil.''
polmil
# 30.12.2016 ob 08:05
Zdaj lahko le čakamo in opazujemo, kaj bo sploh Trump naredil, ko pride na oblast.
dr.Mockba
# 30.12.2016 ob 21:03
Putin je lastnik črnega pasu v judu. To še do danes uporablja kot življenjsko filozofijo in prav tako kot način svoje politične dejavnosti.

Judo- v prevodu pomeni »mehka pot«, »pot nežnosti«, lahko tudi »pot sproščenosti« »pot prilagodljivosti«. Vsi ti prevodi pa odslikujejo miselnost, ki jo vsebuje judo, in sicer, da nasprotnika porazimo s preusmeritvijo njegove lastne sile in, da se uspešno prilagajamo trenutnim pogojem.

Zato taka reakcija na Ameriški nogomet.
Citadel
# 30.12.2016 ob 19:39
Nigel Farage, eden bolj znanih britanskih politikov, je zapisal na svoji FB strani: Pleased to see a mature response from Putin. A Donald J. Trump presidency can't come soon enough.
Prevod: Zadovoljen sem, zaradi Putinovega zrelega odziva. Predsedovanje Donalda Trumpa ne more priti dovolj hitro.
Zatorej, tudi nekateri Zahodni politiki komaj čakajo, da Obama oddide.
JANEZ BLOND
# 30.12.2016 ob 14:38


Obama najslabši predsednik po odmače povedano navaden kriminalec.
Enostavno
# 30.12.2016 ob 21:18
Zahod si naj počasi izbere političnega kandidata,ki se bo v Kremlju skesano opravičil Predsedniku Putinu in Ruskemu narodu za vse zlo in neumnosti,ki jih je zgrešena zahodna politika povzročila Rusiji in ostalemu svetu.
aparat-čik
# 30.12.2016 ob 19:26
Ubami je povedal, da je zanj nepomemben. In samo čaka, da gre.
pace
# 30.12.2016 ob 16:54
Bravo Putin,
se vidi, da je šolan iz veščin, ki pritičejo vladarju. Obama pa kaže vse znake povsem nedoraslega in po teh zadnjih potezah hudo motenega človeka.
K_ris
# 30.12.2016 ob 16:19
Včeraj sem napisal:

K_ris
# 29.12.2016 ob 21:59
Če je Putin pameten, potem na to provokacijo z izgonom ruskih diplomatov ne bo odreagiral s podobnim ukrepom. Le tri tedne je še do menjave ameriškega predsednika.


Bravo Putin!
Ramus
# 30.12.2016 ob 08:55
"Ameriški predsednik je še pozval druge zaveznike, "naj se postavijo zoper ruske poskuse vmešavanja v demokratično vladanje"

ZDA in demokratično vladanje bruhahahahahahahahahahahahahahhahahahhah
,....
brain2k
# 30.12.2016 ob 08:52
Ta Hussein Obama mi nikoli ni bil vsec in temu cloveku so dali nobelovo nagrado za mir ??? Komedija.
no72
# 30.12.2016 ob 08:40
Temu Obami se je resnično izgleda dokončno zrolalo.

Ker Rusi "domnevno" škodujejo ZDA- interesom, in "kršijo mednarodne norme obnašanja" naj bi se sedaj vsi "EU-zavezniki" naprtili proti Rusiji.
Zakaj že??

Zato, da bodo propadle še tiste dobre firme v EU, ki z Rusi uspešno in dobro poslujejo, kot naprimer Krka? In kaj bo Uncle Barack ponudil EU v zameno za lojalnost njegovim bolnim idejam?? Kufre dolarjev? Dvomim, da lahko od njega pride še kaj dobrega.....

Pa še to naj razloži, kakšne posledice za svetovni mir bodo imele njegove bolne kršitve mednarodnih norm obnašanja, ki so res naravnost debilne.
el CARTEL
# 30.12.2016 ob 08:25
sej zahodnjaki bi z veseljem naštimali tudi ruske volitve, a se jim je nekaj zalomilo. potem ko pred vsakimi volitvami trobijo kak diktator je putin ene 2 meseca po zahodnih trobilih, putin vedno suvereno dobi volitve.

očitno klasična zahodna taktika (financiraj opozicijo in medije) ter in ekstremna taktika (oboroži opozicijo) v rusiji ne deluje tako dobro.

zanimivo pa, da obratno deluje. rusi so z malce truda očitno razmontirali ameriški sistem. baje.
boltic
# 30.12.2016 ob 08:02
dekte no ce bi rusija hotla unict teroriste bi jih ze !!!oni tud sam govorijo
vl4do
# 31.12.2016 ob 01:42
Se bom pridruzil g. Putinu in zezelel vsem dobronamernim in postenim ljudem srecno in zdravo leto 2017. Sem stejem tudi tiste ki se tavate v lazeh zahodnih demokratov in kateri pocasi spoznavate resnico. In ce vam je nerodno lahko spremenite ime, samo ne pisite vec lazi in ne zavajajte ljudi.
J@st
# 30.12.2016 ob 17:55
Obama. 20 januar.
Druga Švica
# 30.12.2016 ob 14:59
Putin je povabil ameriške diplomate v Rusiji na silvestrovanje v Kreml, Obami pa zaželel srečno novo leto 2017. .... LMFAOOOOO
AlFe
# 30.12.2016 ob 08:13
Uf! Izgleda, da so Američani dali krepko zaušnico NWO! Tako zaušnico, da je ex predsednik znorel!
Kazalo