Podporniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA
Podporniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA

Putin je dejal, "da so naši partnerji povzročili kaotične razmere na številnih območjih in zdaj vodijo isto politiko v drugih državah - vključno s Sirijo".

Do Putinove izjave prihaja dan potem, ko je britanski premier David Cameron v Generalni skupščini Združenih narodov Rusijo in Kitajsko obtožil, da sta z uporabo veta na resolucije Varnostnega sveta o sankcijah proti Siriji omadeževali ugled ZN-a.

Sirske oblasti so medtem upornikom, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, prek sporočil po prenosnih telefonih sporočile, da je igre konec. Upornike so hkrati pozvale, naj predajo orožje. Sirski prebivalci so potrdili, da so začeli prejemati omenjena sporočila. Sirski režim je sporočila začel pošiljati dan potem, ko sta siloviti eksploziji stresli strogo varovano območje v središču sirske prestolnice Damask blizu sedeža poveljstva vojske.

Prebegi spet nazaj k Asadu
Najmanj pet nekdanjih vojaških častnikov, ki so se pridružili sirskim upornikom, pa je priznalo, da so naredili napako in da se nočejo spopasti z vladnimi silami. Častniki so se borili v Svobodni sirski vojski (FSA), glavni oboroženi opozicijski skupini, sestavljeni iz prebeglih sirskih vojakov in prostovoljcev.

"Naznanjamo, da nočemo še naprej voditi oboroženi upor, saj smo spoznali, da rešitve sirske krize ni mogoče doseči z orožjem," je na konferenci sirske opozicije v Damsku dejal polkovnik Kaled Al Zalem.

Al Zalem, ki je služil kot vodja "vojaškega sveta" FSA-ja v južni Siriji, je ob tem sporočil, da se skupaj z vrsto drugih častnikov vračajo nazaj na vladno stran, druge upornike pa pozval, naj sledijo njihovemu zgledu.

Konference v sirski prestolnici se udeležuje 15 sirskih "internih" opozicijskih strank in osem gibanj civilne družbe.

Sirski konflikt je po navedbah sirskih opozicijskih skupin do zdaj terjal že do 30.000 življenj, medtem ko ZN ocenjuje, da je smrtnih žrtev 18.000.
Zahod in sirska opozicija pritiskata na strmoglavljenje predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko skušata Rusija in Kitajska preprečiti vsakršno zunanje vmešavanje v Siriji, češ da sta za prelivanje krvi kriva v enaki meri Asadov režim in opozicija.