Svet

Poudarki

  • Konferenca sirske opozicije v Damasku
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Podporniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA

Dodaj v

Putin: Zahodna politika vodi v kaos v Siriji

Več sirskih vojaških prestopnikov nazaj k Asadovemu režimu
27. september 2012 ob 15:20,
zadnji poseg: 27. september 2012 ob 17:59
Damask - MMC RTV SLO, STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je obtožil Zahod, da vodi politiko, ki je destabilizirala arabske države in pelje v kaos v Siriji.

Putin je dejal, "da so naši partnerji povzročili kaotične razmere na številnih območjih in zdaj vodijo isto politiko v drugih državah - vključno s Sirijo".

Do Putinove izjave prihaja dan potem, ko je britanski premier David Cameron v Generalni skupščini Združenih narodov Rusijo in Kitajsko obtožil, da sta z uporabo veta na resolucije Varnostnega sveta o sankcijah proti Siriji omadeževali ugled ZN-a.

Sirske oblasti so medtem upornikom, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, prek sporočil po prenosnih telefonih sporočile, da je igre konec. Upornike so hkrati pozvale, naj predajo orožje. Sirski prebivalci so potrdili, da so začeli prejemati omenjena sporočila. Sirski režim je sporočila začel pošiljati dan potem, ko sta siloviti eksploziji stresli strogo varovano območje v središču sirske prestolnice Damask blizu sedeža poveljstva vojske.

Prebegi spet nazaj k Asadu
Najmanj pet nekdanjih vojaških častnikov, ki so se pridružili sirskim upornikom, pa je priznalo, da so naredili napako in da se nočejo spopasti z vladnimi silami. Častniki so se borili v Svobodni sirski vojski (FSA), glavni oboroženi opozicijski skupini, sestavljeni iz prebeglih sirskih vojakov in prostovoljcev.

"Naznanjamo, da nočemo še naprej voditi oboroženi upor, saj smo spoznali, da rešitve sirske krize ni mogoče doseči z orožjem," je na konferenci sirske opozicije v Damsku dejal polkovnik Kaled Al Zalem.

Al Zalem, ki je služil kot vodja "vojaškega sveta" FSA-ja v južni Siriji, je ob tem sporočil, da se skupaj z vrsto drugih častnikov vračajo nazaj na vladno stran, druge upornike pa pozval, naj sledijo njihovemu zgledu.

Konference v sirski prestolnici se udeležuje 15 sirskih "internih" opozicijskih strank in osem gibanj civilne družbe.

Sirski konflikt je po navedbah sirskih opozicijskih skupin do zdaj terjal že do 30.000 življenj, medtem ko ZN ocenjuje, da je smrtnih žrtev 18.000.

Zahod in sirska opozicija pritiskata na strmoglavljenje predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko skušata Rusija in Kitajska preprečiti vsakršno zunanje vmešavanje v Siriji, češ da sta za prelivanje krvi kriva v enaki meri Asadov režim in opozicija.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Sebastjan666
# 27.09.2012 ob 15:57
No, so vendar le ugotovili, da zahod in savdijci podpirajo teroriste in da jih boli za Sirijce.
Haag ima pa še vedno zaklenjena vrata za te zločince.
Pa tako polna usta demokracije in pravice so jih.
Udarni
# 27.09.2012 ob 16:02
Spregledali so, da je sirska 'državljanska vojna' pravzaprav umazana igra Zahoda. Čestitke častnikom!
jazbc
# 27.09.2012 ob 17:00
@espero

malo pred vojno, je 3/4 sirijskega prebivalstva na volitvah podprlo Assada.

Me pa zanima ke je zdej drKobal s svojimi tik, tak neumnostmi.
heureka
# 27.09.2012 ob 18:11
@lingavulin16
Seveda ,ce ze kaj drugega ne pomaga se gremo pa malo rasizem. Tudi Hitler je bil malo pred totalnim porazom, razocaran nad svojim narodom. Menda se je izjavil ,da ga je nemski narod razocaral in da si ta ni izkazal vrednega niti njega niti zmage. Pricakuje,da boste sedaj vsi,ki ste bili prej tako zvesti zaprisezenci arabske pomladi , in demokracije made in USA,dali podobno izjavo.
Ofinger
# 27.09.2012 ob 17:35
Konference v sirski prestolnici se udeležuje 15 sirskih "internih" opozicijskih strank in osem gibanj civilne družbe.
Čuj, internih.
Tistim, s sedežem v Londonu ali Dohi, tistim z bradatim alahuakbar članstvom, o katerih se sicer lajna na teh straneh, - tistim bi res težko rekli "interne".
rok23
# 27.09.2012 ob 15:37
Aja kdaj bo zahod obsodil pobijanje novinarjev v Siriji z strani FSAja in drugih skrajnih milic.
rok23
# 27.09.2012 ob 15:34
http://www.youtube.com/watch?v=7utaP_Mg1
J0
358clenKZ
# 27.09.2012 ob 18:35
Putin, heroj!
ferit
# 27.09.2012 ob 16:58
Če bodo začeli zmagovati uporniki, bo pa kar naenkrat ogromno pro Asadovih časnikov "ugotovilo", da se ne želijo boriti proti upornikom in da so bili ujetniki režima.
Llagavulin16
# 27.09.2012 ob 16:43
Čestitke častnikom?? A za izdajstvo? Potem pa imajo še face se vrnit kot uboga šćeneta.. Dej bodi resen, ker so pač podvomili v zmago opozicije so kot tipične pizde pritekli nazaj..
2nd Lt.
# 27.09.2012 ob 16:36
"Naznanjamo, da nočemo še naprej voditi oboroženi upor... Sedi, cvek!
sure_fantek
# 27.09.2012 ob 16:01
...je priznalo, da so naredili napako in da se nočejo spopasti z vladnimi silami.

Oz. nočejo sodelovati v islamizaciji Sirije, ki jo vodi in financira Saudova Arabija.

Dobra poteza. Sirski vojski kronično primanjkuje obveščevalnih podatkov. V prihodnosti se lahko nadejamo akcij ki bodo razbile logistične in poveljniške centre islamističnih teroristov.
Majster
# 27.09.2012 ob 17:49
Mislim, kdo bo pa lastnen narod pobijal pa brate no, pa gledal kak se terroristi nad ženske pa otroke spravljajo no. Sirska vojska ščiti ljudi, tam je nek red, medtem takoimenovani "uporniki", katastrofa, oni nimajo moral.
Llagavulin16
# 28.09.2012 ob 13:59
Putin SHUT THE FUCK UP, ker ti to samo še bolj ustreza za tvoje ravno tako umazane igrice..
heureka
# 27.09.2012 ob 21:33
@Lu Yehi
Primerjava z Jugoslavijo bi bila posrecena,ce bi pri njej se dodal,da je bil Balkan ze od nekoc poznan kot sod smodnika in to prav zaradi explpzivne mesance etnicitet ,ver, ter ne nazadnje stalnega vmesavanja velesil v notranjo politiko .
Toda dobro ves,da tudi pri sodu smodnika ne pride do samovziga ,ce ravnamo z njim pazljivo.
Za iskro ,da je prislo do explozije in posledicno razsula Jugoslavije ,so bili odgovorni politiki,ki so za svoje obskurne namere, ze vnaprej iskali podporo zunaj drzave in jo seveda tudi dobili,ker je tam tudi obstojal interes rusenja drzave.
Prav nekaj podobnega se sedaj dogaja v Siriji. Tudi tu ni bilo samovziga,dokaz za to je da ze leta ZDA z CIO fondira sirijske upornike. In prav zato zveni kar se da tragikomicno ko Hillari Clinton obzaluje zrtve te krvave vojne in prti odgovornost zanjo Assadu. Brez njihovega in fevdalcev Saudijske Arabije, do te vojne ne bi nikoli prislo Kajti ce ima kdo korist od
odstranitve Assada z oblasti je to ZDA in to predvsem geopoliticno,kajti ta je za njih glavni obstikel pri slabljenju moci Irana ter tudi Hitsbolaha v Libanonu. .
Tako,da te vojne niso posledica nekega spontanega samovziga .
Majster
# 27.09.2012 ob 18:29
@ Llagavulin16 Jz sm buden, ne skrbi.ti zame.

Ne moreš primerjat situacije v bivši jugi ter Siriji, kajti popolnoma je drugačna.

Takrat se je šlo za narode, država iz več narodov, ki imajo svoje meje. Slovenci, Hrvati, Bosanci, Srbi. Vsi z zgodovinsko narodno indetiteto ter podlago. To je čisto drugače kot v Siriji.

V Siriji je pa neka večina, drugi so pa samo pomešan v njej. spoh ni nekega hudega konflikta, nekega tujega naroda v Siriji, ki bi imel svoje meje, kr so Sirci večina.

Tko da primerjava pobijanje "bratov" v jugi ter pobijanje v siriji sploh nima smisla.
To je tko, kot da bi se v Sloveniji slovenci pobijali med sabo, kar je pa absurd.
Llagavulin16
# 27.09.2012 ob 18:05
nekdo je HUDO omejen da daje minus za povezavo.. A si je ta človek sploh ogledal videote preden je dal minus? A zdej sem jaz bad guy ker Arabci o Arabcih dajejo taka mnenja? Jao jao..
Llagavulin16
# 27.09.2012 ob 18:02
a se nismo v jugi med brati pobijali? Halo zbudi se..!!
ferit
# 27.09.2012 ob 16:56
Te častnike prav nič nezanima upravičenost ali neupravičenost upora. Nič niso "spregledali", da so uporniki v resnici slabi, kakor tudi se niso uprli ker je bil režim slab (zakaj bi sicer sploh postali častniki v tem režimu).

Ljudje pač poskušajo najti svojo korist oz vsaj omilit škodo. Ko se enkrat v diktaturi začne upor kot del režima kar častnik je, ne moreš ostati nevtralen. Ali boš podpru režim ali, pa se boš pridružil odporu. In ljudje se odločijo za stran, ki predvidevajo bo zmagala. Nekateri si želijo hitrega napredovanja, mnogi pa le obdržat svoj status in prehranit družino. Vi pa jim pripisujete vse sorte ideološko.moralne razloge.

Nekateri imajo očitno občutek, da so se odločil za napačno stran, da bo zmagala vladna in poskušajo prestopit, če se da. Režimu pa to tudi ustreza, ker s tem daje občutek, da zmaguje in pripravi še več upornikov, da začno dvomit o svoji zmagi.
rok23
# 27.09.2012 ob 15:31
'US unleash hell in #Syria, new violence levels reached' - Patrick Henningsen to RT
[youtube]7utaP_Mg1J0[/youtube]
el CARTEL
# 27.09.2012 ob 21:09
Najmanj pet nekdanjih vojaških častnikov, ki so se pridružili sirskim upornikom, pa je priznalo, da so naredili napako in da se nočejo spopasti z vladnimi silami

lol svašta

sicer pa putin, rešitelj slovanskih narodov, kar povej jim :) malce šale
multinet
# 27.09.2012 ob 17:30
Če o tem piše K.Š., (stroga pro-NATO novinarka) pomeni, da alianca išče izhodno strategijo, pa nas počasi pripravlja na ta šok.
Lu Yehi
# 27.09.2012 ob 18:38
Ne bom osojo Asada ne zgolj zato, ker je bolje za mir v regiji trd diktator dokaz imate v IRAKU,LIBIJI upam, da ne kmalu tudi v Egiptu.

Bom pa povedal nekaj o Siriji če so za vsa to en narod potem slabo poznate Sirijo. Vam potegnem primerjavo z Jugoslavijo.
Suniti 75 %, šiiti 12 % te dve skupine so nekaj takega kot je bilo v jugoslaviji hrvaška in srbija ista religija a ločene struje znotraj vere le da za odstotek večje sovraštvo kot je bilo v jugi med srbi in hrvati. Kristjani 10% zgodba zase, potem imate še druze in znotraj samih sunitov je 10% kurdov, ki imajo ponovno svoje poglede in cilje.

Sirija je kar lepo pisano razdeljena država tko, da govoriti o bratih je podobno kakor iran in savdova arabija...

kar se tiče generalov je kdo pomislo, da imajo sorodnike vdržavi ? kaj vemo kaj je zadaj
lahko pa gredo na samomorilsko akcijo pod pretvezo že pred mesecem je bilo podobno, ko je generalštab odletev vzrak.

Če jih sprejme nazaj potem je šele lolek.
pd
# 27.09.2012 ob 17:12
malo pred vojno, je 3/4 sirijskega prebivalstva na volitvah podprlo Assada.

Še vedno ostaja dejstvo, da je tip diktator, ki si je nagrabil v teh letih vse kaj se sveti in je kaj vredno. Njegov foter je oblast predal sinu. Kar predstavljajte si, da bi se Zoki oklical za vladarja ljubljane in "predal" župansko mesto Jurčku.
espero
# 27.09.2012 ob 15:55
Rusi in Iranci so prinesli zagotovila , da Asad ne bo padel. In že so se spreobrnili , ne glede na pokole civilistov in vsesplošne represije Asadovega režima. Arabci so ljudje , ki hitro stopijo v vrste zmagovalcev.ne glede na situacijo.
Llagavulin16
# 27.09.2012 ob 17:45
Arabci o Arabcih! Izvolite.. http://www.youtube.com/watch?v=v9X2yXXCR
6o
2. http://www.youtube.com/watch?v=_zxuMKP_k
qg
3. http://www.youtube.com/watch?v=t3YmR-jF6dE
Llagavulin16
# 27.09.2012 ob 16:36
Arabci, haha.. Nikoli niso bili združeni in žćal nikoli ne bodo, ker so zahrbtni celo sami sebi kot narod..
Kazalo