Putin še naprej nasprotuje protiraketnemu ščitu v Evropi. Foto: EPA
Putin še naprej nasprotuje protiraketnemu ščitu v Evropi. Foto: EPA
Putin bo pomilostil tudi Mihaila Hodorkovskega

"Eden izmed mogočih odgovorov je namestitev sistema iskander v Kaliningradu, vendar želim poudariti to, da taka odločitev še ni bila sprejeta, zato lahko ostanete mirni," je dejal Putin na novinarski konferenci.

Poročanje medijev o namestitvi raketnega sistema iskander v začetku tedna je sprožilo alarm na Poljskem in v baltskih državah. Omenjene rakete imajo doseg 400 kilometrov in lahko nosijo jedrske konice.

Moskva je že leta 2011 zagrozila, da bi lahko v Kaliningradu namestila iskanderje kot odgovor na protiraketni ščit, ki ga želijo ZDA postaviti na vzhodu Evrope in v katerem Rusija vidi grožnjo svoji nacionalni varnosti.

"Imamo tudi druge odgovore"
Putin je ponovil rusko stališče, da protiraketni ščit predstavlja grožnjo Rusiji, na katero se morajo odzvati. Moskva je prepričana, da bi protiraketni ščit porušil strateško ravnovesje po obdobju hladne volje.

"Iskander ni edina obrambna možnost, ki jo imamo, in edini odgovor na izzive, s katerimi se soočamo," je dejal Putin in pojasnil, da je iskander le ena od obrambnih možnosti, a ne edina učinkovita, čeprav gre za eno najboljših orožij te vrste.

ZDA zatrjujejo, da ščit na usmerjen proti Rusiji, ampak kot obramba pred grožnjami "malopridnih" držav na Bližnjem vzhodu.

Vir pri ruskem obrambnem ministrstvu je v odzivu na poročanje medijev potrdil, da so operativno taktični raketni sistem iskander namestili v zahodnem vojaškem okrožju, kamor spada tudi Kaliningrad, a je ob tem zatrdil, da namestitev ne krši nobenega mednarodnega sporazuma.

Putin bo pomilostil tudi Mihaila Hodorkovskega