Svet
Vladimir Putin
Putin je ruski premier ali predsednik že od leta 2000. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putinove odgovore posluša skoraj 1.500 novinarjev. Foto: Reuters
VIDEO
Rekordno število novinarj...

Dodaj v

Putin: Zgodbe o ruski aferi si izmišljajo Trumpovi nasprotniki

"Napad na Severno Korejo bi bil katastrofalen"
14. december 2017 ob 12:29,
zadnji poseg: 14. december 2017 ob 16:59
Moskva - MMC RTV SLO, Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da ZDA Rusije ne bodo potegnile v novo oboroževalno tekmo. Izognil se je oceni dela ameriškega kolega Donalda Trumpa in dejal, da bo na predsedniških volitvah kandidiral kot neodvisni kandidat.

Ruski predsednik je imel v Kremlju tradicionalno letno novinarsko konferenco, ki je lani trajala skoraj pet ur. Odgovoril je na vrsto vprašanj. Med drugim je izjavil, da na predsedniških volitvah marca prihodnje leto pričakuje široko podporo političnih strank in javnosti. Zaradi velike podpore med Rusi mu je zmaga zagotovljena. Kot neodvisni kandidat pa bo moral zbrati podpise podpore, česar strankarskim kandidatom ni treba.

"Ni moja naloga iskati opoziciji kandidate"
Putin, ki je predsednik vlade ali države že od leta 2000, je dodal, da že ima volilni program. Na ugotovitev, da nima močnega tekmeca, je odvrnil, da ni njegova naloga, da bi opoziciji iskal kandidate. Meni, da opozicija, ki sicer "povzroča veliko hrupa", lahko le malo ponudi narodu.

Putin: Navalni je ruska izvedba Sakašvilija
Novinarka opozicijske televizije Dodž Ksenia Sobčak, nekdanja zvezda resničnostnega šova, ki je oktobra napovedala kandidaturo na predsedniških volitvah, je kot ena izmed več kot 1.600 novinarji na konferenci vprašala Putina, zakaj oblasti zatirajo opozicijo, tudi Alekseja Navalnega, ki zaradi obtožb o poneverbah ne sme kandidirati.

Putin je odvrnil z vprašanjem, ali si želi, da bi se v Rusiji ponovil ukrajinski scenarij, ko so leta 2014 množični protesti na kijevskem glavnem trgu Majdan pripeljali do odstavitve ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je Navalnega primerjal z nekdanjim gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem, ki zdaj nasprotuje oblastem v Ukrajini. "Je samo ruska izvedba Sakašvilija," je dejal za Navalnega. "Ali želite, da bi množica sakašvilijev tekala naokoli? Ali želite, da destabilizirajo razmere v državi? Prepričan sem, da velika večina ruskih državljanov tega ne želi in ne bo dovolila," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

"Trumpu je uspelo nekaj velikih dosežkov"
Na konferenci, ki se je udeležuje rekordnih 1.640 domačih in tujih novinarjev, je Putin še dejal, da so glavne naloge ruskega vodstva razvoj infrastrukture, šolstva in zdravstvene oskrbe. Komentiral je tudi rusko-ameriške odnose, za katere je prepričan, da se bodo "sčasoma normalizirali". "Nisem na položaju, da bi lahko ocenjeval delo ameriškega predsednika Donalda Trumpa," je dejal in dodal, da je jasno, da Trump zaradi "določenih omejitev" odnosov z Rusijo ne more izboljšati, da pa mu je uspelo nekaj "precej velikih dosežkov". "Veliko stvari združuje Rusijo in ZDA, državi imata tudi veliko skupnih izzivov, kot je na primer terorizem," je izjavil ruski predsednik. Po njegovih besedah bo Rusija "namenila veliko pozornosti razvoju lastne vojske in mornarice, a je nihče ne bo zvabil v novo oboroževalno tekmo z ZDA".

Nasprotnike Trumpa je obtožil, da škodujejo ZDA s tem, ko si "izmišljajo zgodbe o domnevnih stikih z Rusijo". "Odnosi med Trumpovo ekipo in ruskimi uradniki pred ameriškimi predsedniškimi volitvami so bili popolnoma normalni. Afero o ruskem vohunjenju so si izmislili Trumpovi nasprotniki, da bi s tem njegovo delo prikazali kot nezakonito," je dejal.

"Kijev ne kaže volje za spoštovanje dogovora iz Minska"
Dotaknil se je tudi najbolj perečih mednarodnih vprašanj. Glede Severne Koreje je izjavil, da so ZDA "Pjongjang izzvale h kršenju mednarodnih dogovorov" in da se morajo vse vpletene strani nekoliko potegniti nazaj. "Nemogoče je, da bi ZDA našle vse cilje ob morebitnem napadu na Severno Korejo. Tak napad bi bil sicer katastrofalen, zato upam, da bo prevladal zdrav razum," je izjavil Putin.

Glede Ukrajine je zatrdil, da trenutno na vzhodu te države ni niti enega ruskega vojaka in Kijev obtožil, da ne kaže volje za upoštevanje mirovnega sporazuma iz Minska. "Nikoli nisem nasprotoval ameriški vlogi pri reševanju te krize," je še zatrdil in dodal, da bi morale ukrajinske oblasti doseči dogovor z uporniki na vzhodu države.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Drncl
# 14.12.2017 ob 12:42
Dobro, da je vsaj en svetovni voditelj pameten, drugače bi danes imeli že 5. svetovno vojno...
pancho
# 14.12.2017 ob 12:36
Dobar je, majke mi
audiac
# 14.12.2017 ob 12:35
Na konferenci, ki se je udeležuje rekordnih 1.640 domačih in tujih novinarjev

Bomo še enkrat ponovili.Za dobrim konjem se vedno kadi.Tako ali drugače :))
WeeBay
# 14.12.2017 ob 12:48
Trumpa," je dejal in dodal, da je jasno, da Trump zaradi "določenih omejitev" odnosov z Rusijo ne more izboljšati, da pa mu je uspelo nekaj "precej velikih dosežkov". "Veliko stvari združuje Rusijo in ZDA, državi imata tudi veliko skupnih izzivov, kot je na primer terorizem," je izjavil ruski predsednik. Po njegovih besedah bo Rusija "namenila veliko pozornosti razvoju lastne vojske in mornarice, a je nihče ne bo zvabil v novo oboroževalno tekmo z ZDA".


O tem vam govorim še nekaj mesecev. Trump in Putin si želita boljših odnosov vendar demokrati, rep.neoconi in deep state tega ne bo dovolil.
WeeBay
# 14.12.2017 ob 13:07
Šurda
daj na"prilepi" kakšen njegov najnovejši twit, ali pa kašen"skeč", da se bom znova lahko nasmejali!

Prav naj bo:
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 12:46
Jp... Še dobr, da imajo Rusi samo lesene računalnike.. Kaj bi šele blo, če bi imel prave...
WeeBay
# 14.12.2017 ob 12:44
Sem spremljam konferenco. Izjemno zanimivo.
Bonsaj
# 14.12.2017 ob 13:23
Medtem ko se ZDA še zmerom skorajda tradicionalno osredotočajo zgolj na Rusijo in Rusija na ZDA, Kitajci v miru napredujejo na številko 1 na svetovni lestvici :)
audiac
# 14.12.2017 ob 12:56
šurda,
vidim,da zadnje čase odlično konzumiraš hollywoodski futr .)) Rezultati so vidni.Dober tek.
DETROITS
# 14.12.2017 ob 13:16
Putin Legenda. Vsi ostali zahodni klovni mu niso niti do kolen. Živel Predsednik, živela Rusija...
jarovit
# 14.12.2017 ob 16:20
Ja pa še en čisto nepomemben podatek, da se je za konferenco akreditiralo "samo" 1640 novinarjev
DETROITS
# 14.12.2017 ob 13:26
Ko pomislim kakšno vlogo v svetovnem merilu igrajo predsedniki kot so Pahor, Šarec, Kolinda..... v primerjavi z Putinom, me prime da bi se jutri preselil v Rusijo. Šifra MIR ZAGOTOVLJEN. Le tako naprej g. Vladimir.
Tao3
# 14.12.2017 ob 14:33
Da te popravim, opozciie ni v Ameriki, tak so samo republikanci in demokrati, ki sta obe desni stranki, republikanci edino še z versko vsebino. Oboji delajo isto. Tam ni opozicije dejansko. Folk o ničemer ne odloča več, samo še predizbranega kandidata potrdijo
moj komentar
# 14.12.2017 ob 14:51
Putin: "ne želimo da nam Sakašviliji tekajo po Rusiji".
Legenda.......
qurwalook
# 14.12.2017 ob 15:00
Bravo Putin, lahko si vzor vsem svetovnim voditeljem.
moj komentar
# 14.12.2017 ob 14:59
Spoštovanje do Ukrajincev.
Putin: "Ukrajinci in Rusi so en narod".
Skrb za ljudi v Donbasu.
Putin: "kijevski nacionalistični bataljoni bi lahko storili pokol, podoben tistemu v Srebrenici."
Prepoved nastopa ruskim športnikom na OI.
Putin: "škandal z ruskimi športniki se izvaja zaradi predvolilne kampanje v Rusiji. Uperjen je proti meni in ima politično ozadje".
Tao3
# 14.12.2017 ob 12:54
Jaz sem abolutno za mirno vlogo ki jo igra Rusija in Putin v svetovni plitiki. Trenutno so še najbolj normalni. Podpiram njihovo vlogo v siriji, kjer so celemu svetu pokazali kako se dela in osmešili ZDA, Izrael in Savdsko Arabijo.

Pa vendar verjamem, da so se vmešavali v volitve, zakaj se pa nebi ? Hahahaha jim je pač to v logično interesu. Ampak so jih dobili in Trumpove sodelavce DOBILI NA LAŽI O STIKIH Z RUSI, kar pa je kaznivo dejanje. Niso stiki problem, če so transparentni in prijavljeni, postanejo pa kaznivo dejanje, ko se enkrat zveznim organom in agencijam ZLAŽEŠ o njih.
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 18:32
"Kako bedna podoba zahodne politike. Stari jalovi prdci in narcisoidni smrkavci + grde babe. Šit."........ So pa zato tolk bolj demokratični... Samo poglejte USrA.. Že res, da imajo enopartijski sistem... Imajo pa zato dve frakciji.. Eno desno in eno še bolj desno.... Če to ni svetovna demokratična vertikala, potem pa res ne vem kaj je...
ala-persk
# 14.12.2017 ob 17:07
Putin v enem odstavku poštirka vse svetovne voditelje. :)
Take osebnosti ZDA nikoli ne bodo imeli. Putinu pa 300 let!
moj komentar
# 14.12.2017 ob 15:06
Tao3
Da te popravim, opozciie ni v Ameriki, tak so samo republikanci in demokrati, ki sta obe desni stranki, republikanci edino še z versko vsebino. Oboji delajo isto. Tam ni opozicije dejansko. Folk o ničemer ne odloča več, samo še predizbranega kandidata potrdijo


Volitve v ZDA so dejansko namontiran medijski show in daleč od demokratičnih volitev, v katerih bi bilo udeleženo več kot samo dve stranki bankirjev in koprporacij. Neodvisnih kandidatov ali strank ljudstva v finalnem izboru praktično ni.
moj komentar
# 14.12.2017 ob 14:16
Putin: Zgodbe o ruski aferi si izmišljajo Trumpovi nasprotniki

To niti ni nek poseben problem.
Težava je v tem, da izmišljeno afero širijo vsi ameriški mediji, jo napihujejo in vsiljujejo javnosti.
Dokazov pa seveda od nikoder.....
tupamaross
# 14.12.2017 ob 12:57
Dejstvo je, da le na Putinu stoji rešitev tega planeta in nič več
na ZDA, ki celo nenehno izzivajo jedrsko vojno.

Le nenehni "korak nazaj" Putina rešuje ta planet, vendar se
tudi to lahko spremeni.
Knez_Kocelj
# 14.12.2017 ob 16:08
@anny22

"Rusija ne bo šla v novo oboroževalno tekmo, ker si tega finančno ne more privoščiti. No, tudi ZDA počasi pojenjuje sapa pri zaseganju virov po svetu."

Kdaj boste ljudje prenehali širiti lažne informacije, da sta nekdanjo Sovjetsko zvezo pokončala oboroževalna tekma proti ZDA in Reganove vojne zbezd ? Rusija ima od vsakega proizvedenega tanka, rakete, podmornice, ladje in letala več delovnih mest in vsak dolar, ki ga država vloži v vojaško in visoko tehnološko industrijo se le ta petkratno povrne. Kar pa se tiče zaseganja virov po svetu, pa je to resnično izjemno draga avantura in se velikokrat konča katastrofalno (kot se je v preteklosti Vijetnam, Irak in Afganistan).
abria
# 14.12.2017 ob 13:30
Ali to pomeni, da nam naši novinarji ves čas lažejo in pišejo o stvareh, ki jih niso preverili oz. nimajo nobenih dokazov ?
artoum
# 14.12.2017 ob 14:38
zakaj nikjer ničesar o tem , da je Putin rekel , da je vojne v Siriji in da naj "begunci" kar lepo nazaj domov gredo?
bolj se zanima za Evropo , kakor naši evropski klukci.
help
# 14.12.2017 ob 13:54
Amerika gre pač skozi novo obdobje maccarthiizma, le da je tole še veliko bolj trapasto, paranočino in bebavo kot prvo. Je pa pozitivna posledica, tega, da so precej blokirani na vse srtrani. Najhujši možni scenarij je ko je vsa ameriška medijska, finančna in politična mašinerija zlizana, ker temu definitivno sledi nova vojna. Tako je bilo v preteklih 16-ih letih oz. še dlje.
komsomolec
# 14.12.2017 ob 18:07
Putin je prvi mož sveta! Tu ni nobenega več. Zahod je praktično brez normalne politične osebnosti in voditelja, vsi so le ene kimave lutke banksterjem in korporacijam. Kako bedna podoba zahodne politike. Stari jalovi prdci in narcisoidni smrkavci + grde babe. Šit.
Kekec99
# 14.12.2017 ob 17:19
Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da ZDA Rusije ne bodo potegnile v novo oboroževalno tekmo.

Lepo
moj komentar
# 14.12.2017 ob 15:11
Putinove odgovore posluša skoraj 1.500 novinarjev.

Tudi vprašanja niso vnaprej določena.
džeko
# 14.12.2017 ob 14:39
ojoj vsaka tajna služba poskuša drugi vdreti ..ja in?? A je kaj takega kar ne smemo izvedeti?? Torej lažejo pa lahko??
Hvala bogu da se nekje vdre in da kaj izvemo...
moj komentar
# 14.12.2017 ob 14:18
"Veliko stvari združuje Rusijo in ZDA, državi imata tudi veliko skupnih izzivov, kot je na primer terorizem," je izjavil ruski predsednik.

Putin je bil pri tej izjavi nekoliko nenatančen.
ZDA terorizem ustvarja in ga preko CIA plasira po celem svetu, Rusija pa se proti terorizmu bori in ga uničuje.
WeeBay
# 14.12.2017 ob 13:12
LOL šurda a si ti sploh priseben???

Kako zavajam, če pa je Comey to dejansko izjavil med zaslišanjem? HAHAHAH. Saj veš da so v živo prenašali zaslišanje? Človek je natanko 2 dni po francoskih volitvah izjavil, da so Rusi poskušali vdreti tudi v francoske strežnike in tako pomagati Le Pen. Ne vem kaj ti sanjaš. To je izjavil sam Comey tako, da ne vem kaj nabijaš, da slepo verjamem. Če greš nazaj prebrskati boš našel, da smo o tem celo debatirali. LOL.
Amur
# 14.12.2017 ob 21:17
uf,kakšen gnev,in to samo zaradi tega ker so teroristi v Siriji poraženi...
jarovit
# 14.12.2017 ob 16:54
MMC:
Putinove odgovore posluša skoraj 1.500 novinarjev
------------------------------
Hahaha MMC, a hočte rečt, da so bili samo poslušajoče občinstvo????? P
moj komentar
# 14.12.2017 ob 20:11
Pac-Man

Pojdi raje v rodno Ukrajino Sakašvilije lovit, da vam ne bo država še bolj v dreku.
crnuskagmajna
# 14.12.2017 ob 17:06
Nikomur ne verjamem povsem, a vendarle dajem večjo težo Putinovim besedam. Pa nisem noben komunajz al pa kaj temu podobnega. Pač, zahodni mediji že tako patološko lažejo, prirejajo novice in skrivajo resnico.
moj komentar
# 14.12.2017 ob 14:48
Še nekaj vprašanj in odgovor s tiskovne konference, ki jih MMC ne omenja:
https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201712141113799323-Sputnjik-konferencija-Rusija-putin/
WeeBay
# 14.12.2017 ob 13:16
Vidi, da res obvladaš "montažo" v nulo ! Jaz vsekaornisem dummy, bodi trdno prepričan v to ! Zmoreš še kaj več od tega ?

To nisem izjavil jaz. Jaz te nikoli nebi užalil. To je izjava direktno iz Trumpovega profila.
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 19:42
Drugače pa izjava, "kdor ne hrani svojo vojsko, hrani tujo", seveda drži samo za suverene države... Teh je pa danes bolj malo...Ali Slovenija hrani svojo vojsko ali NATOvo...? To je zdaj vprašanje...
Knez_Kocelj
# 14.12.2017 ob 19:20
@Pac-Man

"# 14.12.2017 ob 16:08

"Rusija ima od vsakega proizvedenega tanka, rakete, podmornice, ladje in letala več delovnih mest in vsak dolar, ki ga država vloži v vojaško in visoko tehnološko industrijo se le ta petkratno povrne.
-------------------------------------

Tako znano se sliši, hehe.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Songun
"

Ja dragi Pac-Man. Severna Koreja za razliko od Rusije nima tržnega gospodarstva in ne proizvaja ničesar kompleksnejšega. Rusija pa proizvaja visoko tehnološko orožje kot so jedrske podmornice, vojaške ladje, "stealth" letala pete generacije, interkontinentalne balistične rakete, najboljše tanke na svetu, močne radarje, super računalnike, vojaško elektroniko, čipe, elektronska vezja, posebne materijale, robotske sisteme in digitalne komunikacije...itd. Vse to pa izdelujejo delavci v velikih tovarnah, tehniki, inženirji, konstruktorji, raziskovalci, električarji, elektroniki, programerji, strojniki, mehatroniki...itd. Tako velika in številčna državna organizacija kot je vojska Rusije pa za seboj povleče še ogromno izvajalcev in podizvajalcev iz civilnega sektorja v državi kot so živilska industrija, tekstilna industrija, računalništvo in informatika, telekomunikacije, logistika, energetika...etc

Tako, da ne razumem zakaj bi po tvoje bila vojska in vojaška industrija v Rusiji ovira v njenem ekonomskem razvoju. Te liberalne halucinacije resnično nimajo veze z realnostjo.
Bondjanez
# 14.12.2017 ob 17:49
Šurda
Imas dva problema. Ni nujno, da ima Flynn kaj za povedat in ,da ce ima ,da bo povedal. Naslednji problem pa je, da ga po moje Trump lahko naslednji dan pomilosti. Ne bo prvi.
Ceprav jaz osebno mislim-veliko dima ,brez ognja.
WeeBay - ne daj se.
WeeBay
# 14.12.2017 ob 13:38
Vidim, da močno računaš na Flynna. Upam, da ne pričakuješ impeachmenta kajti to se zagotovo nebo zgodilo lol. Drugače pa se jaz že veselim Flynnovega nastopa. Skratka buckle up It's going to be a long ride lol. (še 7 let)
WeeBay
# 14.12.2017 ob 12:52
Trump je bil vedno za boljše odnose.

jarovit
# 14.12.2017 ob 20:33
@DRoman
# 14.12.2017 ob 20:23
Je že kaj več znanega o današnjem incidentu na reki Evfrat ko so ameriški F-22 z opozorilnimi izstrelki pregnali nazaj na svojo stran ruska Su-35 in Su-25?
--------------------------------------------------
hahaha. ameriški F-22 sta iz strahu pred ruskima SU spustila prdca, ki se jim reče flers.
WeeBay
# 14.12.2017 ob 13:31
Ha, ha vidim, da ste danes ( sodeč po minusih ) res
dobro organizirani !


Žal ti nihče ne verjame. Tvojim komentarjem se dobro nasmejemo to je pa tudi vse. Debatirati tako ne znaš kar je žalostno glede nato koliko si star. Vedno ko dobiš vprašanje na katerega ne znaš odgovoriti...hitro spremeniš temo. Vse skupaj zelo dolgočasno.
zapravico
# 14.12.2017 ob 19:43
Putin je edini normalen voditelj
artoum
# 14.12.2017 ob 17:22
nekaj more biti hudo narobe ,če en slovenski povprečen kavč analitik bolj zaupa ruskemu presidentu bolj , kakor od domače (sorry) golazni.
komsomolec
# 14.12.2017 ob 17:58
o mrtvem hrvaškem vojaku, ki ga je kap od groze pred Putinom, se nič ne poroča???
jarovit
# 14.12.2017 ob 20:47
PONOVI
jarovit
# 14.12.2017 ob 20:45
@DRoman
# 14.12.2017 ob 20:42
jarovit
Misliš ali veš?
-------------------------------------
Kako naj vem, če pa me ni bilo zraven.
Samo prebral sem [url="http://www.patrioticbunny.com/2017
/12/us-f-22-raptors-fire-flares-chase-russian-fighters-out-of-deconfliction-zone-over-syria/"]TOLE
[/url]
Kazalo