Putin je ruski premier ali predsednik že od leta 2000. Foto: Reuters
Putin je ruski premier ali predsednik že od leta 2000. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putinove odgovore posluša skoraj 1.500 novinarjev. Foto: Reuters
Rekordno število novinarjev na Putinovi konferenci

Ruski predsednik je imel v Kremlju tradicionalno letno novinarsko konferenco, ki je lani trajala skoraj pet ur. Odgovoril je na vrsto vprašanj. Med drugim je izjavil, da na predsedniških volitvah marca prihodnje leto pričakuje široko podporo političnih strank in javnosti. Zaradi velike podpore med Rusi mu je zmaga zagotovljena. Kot neodvisni kandidat pa bo moral zbrati podpise podpore, česar strankarskim kandidatom ni treba.

"Ni moja naloga iskati opoziciji kandidate"
Putin, ki je predsednik vlade ali države že od leta 2000, je dodal, da že ima volilni program. Na ugotovitev, da nima močnega tekmeca, je odvrnil, da ni njegova naloga, da bi opoziciji iskal kandidate. Meni, da opozicija, ki sicer "povzroča veliko hrupa", lahko le malo ponudi narodu.

Putin: Navalni je ruska izvedba Sakašvilija
Novinarka opozicijske televizije Dodž Ksenia Sobčak, nekdanja zvezda resničnostnega šova, ki je oktobra napovedala kandidaturo na predsedniških volitvah, je kot ena izmed več kot 1.600 novinarji na konferenci vprašala Putina, zakaj oblasti zatirajo opozicijo, tudi Alekseja Navalnega, ki zaradi obtožb o poneverbah ne sme kandidirati.

Putin je odvrnil z vprašanjem, ali si želi, da bi se v Rusiji ponovil ukrajinski scenarij, ko so leta 2014 množični protesti na kijevskem glavnem trgu Majdan pripeljali do odstavitve ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je Navalnega primerjal z nekdanjim gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem, ki zdaj nasprotuje oblastem v Ukrajini. "Je samo ruska izvedba Sakašvilija," je dejal za Navalnega. "Ali želite, da bi množica sakašvilijev tekala naokoli? Ali želite, da destabilizirajo razmere v državi? Prepričan sem, da velika večina ruskih državljanov tega ne želi in ne bo dovolila," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

"Trumpu je uspelo nekaj velikih dosežkov"
Na konferenci, ki se je udeležuje rekordnih 1.640 domačih in tujih novinarjev, je Putin še dejal, da so glavne naloge ruskega vodstva razvoj infrastrukture, šolstva in zdravstvene oskrbe. Komentiral je tudi rusko-ameriške odnose, za katere je prepričan, da se bodo "sčasoma normalizirali". "Nisem na položaju, da bi lahko ocenjeval delo ameriškega predsednika Donalda Trumpa," je dejal in dodal, da je jasno, da Trump zaradi "določenih omejitev" odnosov z Rusijo ne more izboljšati, da pa mu je uspelo nekaj "precej velikih dosežkov". "Veliko stvari združuje Rusijo in ZDA, državi imata tudi veliko skupnih izzivov, kot je na primer terorizem," je izjavil ruski predsednik. Po njegovih besedah bo Rusija "namenila veliko pozornosti razvoju lastne vojske in mornarice, a je nihče ne bo zvabil v novo oboroževalno tekmo z ZDA".

Nasprotnike Trumpa je obtožil, da škodujejo ZDA s tem, ko si "izmišljajo zgodbe o domnevnih stikih z Rusijo". "Odnosi med Trumpovo ekipo in ruskimi uradniki pred ameriškimi predsedniškimi volitvami so bili popolnoma normalni. Afero o ruskem vohunjenju so si izmislili Trumpovi nasprotniki, da bi s tem njegovo delo prikazali kot nezakonito," je dejal.

"Kijev ne kaže volje za spoštovanje dogovora iz Minska"
Dotaknil se je tudi najbolj perečih mednarodnih vprašanj. Glede Severne Koreje je izjavil, da so ZDA "Pjongjang izzvale h kršenju mednarodnih dogovorov" in da se morajo vse vpletene strani nekoliko potegniti nazaj. "Nemogoče je, da bi ZDA našle vse cilje ob morebitnem napadu na Severno Korejo. Tak napad bi bil sicer katastrofalen, zato upam, da bo prevladal zdrav razum," je izjavil Putin.

Glede Ukrajine je zatrdil, da trenutno na vzhodu te države ni niti enega ruskega vojaka in Kijev obtožil, da ne kaže volje za upoštevanje mirovnega sporazuma iz Minska. "Nikoli nisem nasprotoval ameriški vlogi pri reševanju te krize," je še zatrdil in dodal, da bi morale ukrajinske oblasti doseči dogovor z uporniki na vzhodu države.

Rekordno število novinarjev na Putinovi konferenci