Ukrajinski predsednik je po besedah Putinovega sodelavca naci. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik je po besedah Putinovega sodelavca naci. Foto: Reuters
Doneck
Aleksander Borodaj, vodja samooklicane republike Doneck, je sporočil, da so OVSE-jeve opazovalce izpustili kot dobronamerno gesto. Foto: Reuters

Sergej Glazjev, Putinov višji svetovalec za regionalno gospodarsko integracijo, je dejal, da je Porošenko, ki je privolil v podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, "naci". "Evropska unija je Ukrajino v podpis sporazuma prisilila," je povedal Glazjev. Dodal je: "Organizirali so vojaški udar v Ukrajini, da bi lahko na oblast prišli naciji. Ta nacistična vlada pa napada največjo ukrajinsko regijo."

"Potem ko bo Porošenko podpisal dogovor z Evropsko unijo, bo evropska javnost presenečena, ko bo ta nacistični Frankenstein, ki so ga naredili evropska birokracija in nekateri politiki, potrkal na vrata evropskih držav," je še povedal Glazjev in dodal, da je dogovor med Evropsko unijo in Ukrajino nezakonit. Za nezakonitega je označil tudi predsednika Porošenka, ki da je zmagal ob tem, da deli Ukrajine na majskih predsedniških volitvah sploh niso sodelovali.

Porošenko bo sporazum podpisal danes v Bruslju
Ukrajina se je odločila, da bo kljub očitnemu nasprotovanju Rusije in vsem dogodkom, ki pretresajo državo od novembra lani, podpisala pridružitveni sporazum z Evropsko unijo. Politične dele pridružitvenega sporazuma so začasne ukrajinske oblasti podpisale že marca, gospodarski in trgovinski dela pa bo Porošenko danes podpisal na vrhu Evropske unije v Bruslju.

Danes naj bi se izteklo tudi začasno premirje, ki je (vsaj delno) ustavilo spopade med proruskimi separatisti in ukrajinskimi vojaki na nemirnem vzhodu Ukrajine. Kot so sporočile ukrajinske in ruske oblasti, naj bi se pogajanja za podaljšanje premirja na območju Donecka in Luganska nadaljevala.

Ukrajinski predsednik Porošenko je na premirje vezal tudi širši mirovni načrt, ki vključuje vzpostavitev tamponskega pasu na ukrajinsko-ruski meji in koridor za ruske plačance, po katerem bi se ti po položitvi orožja lahko vrnili v Rusijo.

Izpustili opazovalce OVSE-ja
Medtem so uporniki izpustili mednarodne opazovalce, ki so jih zajeli pred več kot mesecem dni. Aleksander Borodaj, vodja samooklicane republike Doneck, je sporočil, da so opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) izpustili kot dobronamerno gesto in da v zameno ne pričakujejo ničesar. "Izpustili smo jih brez kakršnih koli pogojevanj, v zameno ne pričakujemo ničesar," je povedal. OVSE je potrdil izpustitev opazovalcev, a dejal, da jih skrbi še za štiri sodelavce, ki so še vedno v ujetništvu.