Če bo šlo po njegovih načrtih, bo Putin vladal Rusiji do leta 2024. Foto: EPA
Če bo šlo po njegovih načrtih, bo Putin vladal Rusiji do leta 2024. Foto: EPA
Rusija
"Skupaj za veliko Rusijo" piše na Putinovih predvolilnih plakatih. Foto: EPA

Anketa državnega centra za javnomnenjske raziskave (VTsIOM), ki je do zdaj še vedno precej natančno napovedal izide ruskih volitev, je pokazala, da bo premier Putin na predsedniških volitvah 4. marca osvojil 58,6 odstotka glasov, daleč pred svojim najbližjim zasledovalcem, voditeljem komunistov Genadijem Zjuganovom, ki se mu obeta le nekaj manj kot 15 odstotkov glasov.

Po najhujših protestih proti Putinovi vladavini po spornih decembrskih parlamentarnih volitvah so se že pojavila namigovanja, da Putinova skoraj zanesljiva zmaga na predsedniških volitvah ne bo tako prepričljiva in nekateri so napovedovali, da bi se moral nekdanji tajni agent KGB-ja za ponovno osvojitev Kremlja pomeriti v drugem krogu.

Putin je možnost uvrstitve v drugi krog omenil celo sam, vendar ob tem opozoril, da bi tak razplet spodkopal politično nestabilnost.

Čeprav je zadnja javnomnenjska anketa po besedah nekdanjega vodje njegovega kabineta Aleksandra Vološina prinesla Putinu miren spanec, pa vseeno pomeni padec za deset odstotkov v primerjavi z njegovimi zadnjimi predsedniškimi volitvami leta 2004, ko je osvojil 71 odstotkov glasov.

Njegov naslednik in varovanec Dmitrij Medvedjev je na volitvah leta 2008 osvojil 70 odstotkov glasov.

Strateško zastraševanje bo ostalo
V dnevniku Rosijska Gazeta se je Putin zavzel za krepitev ruske vojske, ki bi ponudila "asimetričen in učinkovit" odziv na protiraketni ščit zveze Nato.

"Nikogar ne smemo izzvati z našo šibkostjo," je ruski premier zapisal v svojem šestem članku v okviru predvolilne kampanje. Poudaril je, da Rusija zato ne bo opustila potenciala strateškega zastraševanja, temveč ga bo okrepila. Sam je prepričan, da mora Rusija odgovoriti na Natove načrte o protiraketnem ščitu.

"Čas zahteva odločne ukrepe za krepitev sistema zračne obrambe naše države. V to nas sili politika ZDA in Nata glede protiraketnega ščita," je zapisal ruski premier. Ruski protiraketni ščit sicer po njegovem mnenju ne bi smel biti drag, bi pa moral "presegati vsak sistem protiraketne obrambe". "V tem vprašanju ni domoljubja nikoli preveč," je poudaril.

Zapisal je še, da je ruska vojaška oprema zastarela in da namerava Rusija v prihodnjem desetletju za modernizacijo vojske in obrambne industrije porabiti 582 milijard evrov.

"Nove regionalne in lokalne vojne se podžigajo pred našimi očmi. So poskusi, da bi zanetili take konflikte v neposredni bližini meja Rusije in naših zaveznic," je še dejal Putin, a ni navedel podrobnosti o konkretnih grožnjah.

V članku je Putin obtožil tuje vlade, da so pomagale organizirati največje opozicijske proteste med njegovo 12-letno vladavino.