Mariano Rajoy, ki od leta 2011 vodi špansko vlado, zapušča kongres po zanj neuspešnem glasovanju. Foto: EPA
Mariano Rajoy, ki od leta 2011 vodi špansko vlado, zapušča kongres po zanj neuspešnem glasovanju. Foto: EPA

A to je bilo šele prvo glasovanje, v katerem je Rajoy, vodja Ljudske stranke, potreboval absolutno večino, to je vsaj 176 glasov podpore. Socialisti, druga najmočnejša stranka, so pričakovano glasovali proti Rajoyu.

A socialisti so že napovedali, da se bodo v drugem glasovanju, ki bo v soboto, vzdržali. Rajoy namreč v drugem poskusu potrebuje le navadno večino, to je več glasov za kot proti, kar naj bi se ob "abstinenci" socialistov in stranke Ciudadanos tudi zgodilo, tako da bo zavladal z manjšinsko vlado.

Socialisti prekinili blokado
Rajoyeva Ljudska stranka je zmagala tako na decembrskih kot tudi na ponovljenih junijskih volitvah, a je dobila premalo podpore (137 poslancev) za oblikovanje vlade, prav tako pa ji ni uspelo oblikovati koalicije. Desetmesečno politično blokado so prekinili socialisti, ki so napovedali, da se bodo na končnem glasovanju vzdržali in tako omogočili manjšinsko vlado.

Hernando "zapretil" Rajoyju
Vodja poslanske skupine socialistov Antonio Hernando je v parlamentu Rajoya spomnil, da to, da se bodo v soboto vzdržali glasovanja, ne pomeni, da podpirajo konservativce, njihovo vlado in njihovo politiko. Opozoril ga je, da si bo moral "iz tedna v teden, od glasovanja do glasovanja" prizadevati za večino.