Rajoy v Barceloni ni dopustil nobenega dvoma - premier ne misli dopustiti delitve Španije. Foto: EPA
Rajoy v Barceloni ni dopustil nobenega dvoma - premier ne misli dopustiti delitve Španije. Foto: EPA
Katalonci želijo na svoje. Foto: EPA

"Ne bom dovolil, da bo enotnost Španije ogrožena," je pred privrženci svoje konservativne Ljudske stranke v Barceloni dejal Rajoy.

Glasovanja o neodvisnosti, ki ga je vlada v Madridu označila za napako, se je 9. novembra udeležilo 2,3 milijona od 7,5 milijona Kataloncev. Od 5,4 milijona volilnih upravičencev jih je 1,86 milijona podprlo neodvisnost.

Rajoy je v nedavnem govoru pred španskim parlamentom izrazil pripravljenost na dialog z Barcelono, obenem pa znova zavrnil možnost, da bi Katalonija postala neodvisna.

Predčasne volitve v Kataloniji?
Španski premier je kritičen tudi do načrtov katalonske vlade, da v Kataloniji skliče predčasne volitve, ki jih je katalonski premier Artur Mas označil za edino možnost, da Katalonci izrazijo svojo voljo. Stranke, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, računajo, da bi na predčasnih volitvah dobile večino v pokrajinskem parlamentu in bi tako lahko uspešneje nadaljevale prizadevanja za neodvisnost. Redne volitve so predvidene za leto 2016.

Rajoy je v odzivu na načrte vlade v Barceloni dejal, da "Mas želi prisiliti Katalonce, da se opredelijo, ali so Katalonci ali Španci oz. ali so Katalonci ali Evropejci". To po besedah predsednika španske vlade nima smisla, poleg tega pa pomeni napad na pravice ljudi. Za Masa pa je Rajoy dejal, da je postal voditelj manjšine Kataloncev, medtem ko je večini obrnil hrbet.

Katalonija s 7,6 milijona prebivalcev je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, v kateri pa se v zadnjih letih krepijo težnje po neodvisnosti, ki so jih s sabo prinesle boleče posledice krize. V Barceloni zamerijo Madridu, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam ter da od centralne vlade dobijo manj, kot pa prispevajo v proračun.