Mariano Rajoy z ženo Elviro (levo) in generalno sekretarko stranke Mario Dolored de Cospedal (desno) po razglasitvi volilnih izidov. Foto: EPA
Mariano Rajoy z ženo Elviro (levo) in generalno sekretarko stranke Mario Dolored de Cospedal (desno) po razglasitvi volilnih izidov. Foto: EPA
Zmaga Ljudske stranke, a pot do vlade še naporna
Rajoy relativni zmagovalec parlamentarnih volitev

Ljudska stranka (PP) je dobila v 350-članskem kongresu 137 poslanskih mandatov, kar je 14 več kot na decembrskih volitvah, po katerih španskim strankam ni uspelo sestaviti vlade.

Socialisti z najslabšim izidom v zgodovini
Socialisti (PSOE) so se uvrstili na drugo mesto s 85 sedeži oziroma pet manj kot decembra. To je njihov najslabši izid v zgodovini moderne Španije. Na tretje mesto se je z 71 poslanskimi sedeži uvrstil levi Podemos (Zmoremo), ki mu ni uspelo uresničiti napovedi, da bo prehitel socialiste. Četrti pa so liberalni Ciudadanos (Državljani), ki so osvojili 32 mandatov, kar je osem manj kot decembra.

Rajoy: Pokazali smo pravi boj.
"Zmagali smo in zahtevamo pravico, da vladamo,"
je po tem, ko je postalo jasno, da je PP še povečal število osvojenih poslanskih mest, izjavil Rajoy. "Bilo je težko in zapleteno, vendar smo pokazali pravi boj za Španijo," je dejal v nagovoru pred gručo privržencev.

Težka pot do 176 glasov
Čeprav je PP povečal število mandatov, pa "naravne vladne koalicije" ni na vidiku. Za sestavo vlade je namreč potrebnih vsaj 176 glasov, kar pa je glede na volilne izide tako za desnico kot tudi za levico težka naloga. Zato bodo koalicijska pogajanja najbrž spet dolgotrajna.

Rajoy se bo najprej pogovarjal s socialisti
Rajoy je medtem sporočil, da želi koalicijske pogovore voditi predvsem s PSOE-jem. "Pogovarjal se bom z vsemi političnimi silami, a najprej s PSOE-jem," je za radio Cadena Cope povedal Rajoy. "Pri temeljnih vprašanjih potrebujemo podporo socialistov," je dodal.

Socialisti ne bodo podprli Rajoya
Iz PSOE, ki je že v preteklosti zavračala možnost koalicije s PP, so popoldne sporočili, da Rajoya ne bodo podprli. Dokončno odločitev glede morebitne podpore pa bodo sprejeli, ko bo čas za to, je povedal drugi mož stranke Cesar Luena. V stranki Ciudadanos pa so medtem dejali, da so se pripravljeni pogajati, a da se nameravajo pogovarjati predvsem o reformah. "Rajoyeve vlade ne bomo podprli," je povedal njen vodja Albert Riviera.

Zmaga Ljudske stranke, a pot do vlade še naporna
Rajoy relativni zmagovalec parlamentarnih volitev