Potniško letalo je bilo nad vzhodno Ukrajino sestreljeno leta 2014. Foto: EPA
Potniško letalo je bilo nad vzhodno Ukrajino sestreljeno leta 2014. Foto: EPA

Ugotovitev so sporočili preiskovalci pod nizozemskim vodstvom. V sestrelitvi letala Boeing 777 na letu med Amsterdamom in Kuala Lumpurjem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu. Letalo je razpadlo že v zraku.

Preiskovalci so sicer že leta 2016 sporočili, da so raketo buk na območje pod nadzorom proruskih upornikov, od koder je bila izstreljena, pripeljali iz Rusije, po pregledu vseh razpoložljivih fotografij in posnetkov pa so prišli do ugotovitve, da je konvoj vozil, ki je prevažal raketo, pripadal ruski 53. brigadi iz Kurska, ki ima 300 pripadnikov.

"Vsa vozila v konvoju, ki je prevažal raketo, so pripadala ruskim oboroženim silam," je po poročanju BBC-ja dejal nizozemski predstavnik skupne preiskovalne ekipe Wilbert Paulissen. V preiskovalni ekipi sodelujejo preiskovalci iz Nizozemske, Avstralije, Belgije, Malezije in Ukrajine.

Macron Rusijo pozval k sodelovanju
Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem na obisku pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu Rusijo pozval, naj sodeluje z nizozemskimi preiskovalci. Rusija je dopoldne vnovič zanikala kakršnokoli vpletenost in krivdo prevalila na ukrajinske enote. Putin je sicer po srečanju z Macronom dejal, da bodo analizirali ugotovitve nizozemskih preiskovalcev.