Ramaphosa je napovedal boj proti korupciji in nepotizmu, ki sta zaznamovala dva Zumova mandata. Foto: Reuters
Ramaphosa je napovedal boj proti korupciji in nepotizmu, ki sta zaznamovala dva Zumova mandata. Foto: Reuters

"Na radarju" so izpostavljene teme: korupcija v političnih vrstah in krepitev podjetij v državni lasti, je Ramaphosa sporočil v kratkem nagovoru po potrditvi predsedniškega mandata.

Pred odstopom Zume je 65-letni Ramaphosa zasedal mesto podpredsednika, decembra lani pa je prevzel vodenje vladajočega Afriškega narodnega kongresa (ANC).

Novi predsednik v parlamentu ni imel nobenega protikandidata, zato je bil potrjen brez glasovanja, je sporočil predsednik južnoafriškega ustavnega sodišča Mogoeng Mogoeng, ki je vodil sejo parlamenta, na kateri so potrdili Ramaphoso.

Manjša opozicijska stranka Borci za ekonomsko svobodo (EFF) je parlament protestno zapustila še pred potrditvijo Ramaphose. V parlamentu so izbiro novega predsednika Južne Afrike po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pospremili s ploskanjem in petjem.

Novi predsednik je v politiki že dolgo in je bil med drugim v ekipi, ki je izpogajala odpravo apartheida in spisala novo, progresivno južnoafriško ustavo. Z več kot 450 milijoni dolarjev premoženja po Forbesu naj bi bil med najbogatejšimi Južnoafričani.

Zuma se ne strinja s pozivom k odstopu
Vladajoča stranka ANC je Zumo pozvala k odstopu, kar je ta sprva to zavrnil in dejal, da ni storil ničesar narobe, nazadnje pa je le odstopil. V televizijskem nagovoru je dejal, da ne nasprotuje ANC-ju, a da se ne strinja s pozivom k odstopu.