Kfor si bo po Rasmussenovih besedah še naprej prizadeval za mirno odstranjevanje srbskih barikad. Foto: Reuters
Kfor si bo po Rasmussenovih besedah še naprej prizadeval za mirno odstranjevanje srbskih barikad. Foto: Reuters

Poziv je Rasmussen izrekel ob obisku na Kosovu, ki je bil namenjen srečanju s pripadniki Natove misije Kfor. Generalni sekretar Nata je poudaril, da je potreben političen proces, ki bo vodil v polno integracijo severnega dela Kosova v kosovsko družbo. "Za to so potrebna prizadevanja Beograda, pa tudi političen pogum vodstva v Prištini," je po srečanju dejal Rasmussen.

Nato za integracijo Srbov na Kosovu
Srbi na severu Kosova, ki izpodbijajo avtoriteto Prištine na tem območju, so se od začetka letošnjega leta večkrat zapletli v nasilne spore s pripadniki Kforja. "Sprejeli bomo vse potrebne ukrepe za uresničitev mandata ZN-a, to je zagotovitev varnosti in svobode gibanja na celotnem ozemlju Kosova," je bil pri tem odločen Rasmussen.

Kfor ostaja varuh miru
Pri tem je dodal, da zmanjšanje števila pripadnikov Kforja s 50.000 pred dvanajstimi leti na zdajšnjih 5.500 predstavlja pomemben napredek. Nadaljnjega krčenja te Natove misije pa za zdaj zaradi nemirov na severu Kosova ne načrtujejo. Prvi mož zavezništva je izrazil tudi upanje v napredek v odnosih med Natom in Srbijo.