Jedrska elektrarna Fukušima je bila poškodovana v marčevskem potresu in cunamiju. Foto: EPA
Jedrska elektrarna Fukušima je bila poškodovana v marčevskem potresu in cunamiju. Foto: EPA

Japonska vlada je objavila dolgoročni načrt za očiščenje in razgradnjo jedrske elektrarne v Fukušimi, ki je bila poškodovana v marčnem potresu in cunamiju.

Minister za jedrsko krizo Goši Hosono je priznal, da bo razgradnja treh poškodovanih reaktorjev in izrabljenih gorivnih palic v Fukušimi "projekt brez primere", sam proces pa ne bo "povsem predvidljiv".

"Vendar moramo to narediti, čeprav nas na poti morda čakajo težave," je dejal na novinarski konferenci.

Minister za trgovino Jukio Edano je obljubil, da se bodo oblasti procesa lotile odločno, pri čemer bo za varnost v elektrarni poskrbljeno. Posebna pozornost bo po njegovih besedah posvečena tudi zaskrbljenim prebivalcem prizadetega območja, ki so morali zapustiti svoje domove po katastrofi 11. marca.

V skladu z načrtom, ki ga je potrdila vlada po posvetovanjih s strokovnjaki in agencijo za jedrsko varnost, bo upravitelj elektrarne v Fukušimi Tepco v prihodnjih dveh letih začel odstranjevati izrabljene gorivne palice iz bazenov v najvišjih nadstropjih reaktorjev.

Za popolno razgradnjo elektrarne bodo potrebovali še pet do deset let, potem ko bodo odstranjeni vsi ostanki goriva, celoten proces pa bi lahko v skladu z načrtom trajal do 40 let.

Za izvedbo načrta bodo morali razviti posebno tehnologijo in robote, ki bodo opravili večino dela, saj je znotraj reaktorjev stopnja sevanja izjemno visoka. Pričakujejo, da bodo roboti pripravljeni do leta 2013, tako da bi razgradnjo lahko začeli leta 2014.