Skupina mladih, samooklicano uporniško gibanje, na protestih s kamenjem in molotovkami napada varnostne sile. Foto: Reuters
Skupina mladih, samooklicano uporniško gibanje, na protestih s kamenjem in molotovkami napada varnostne sile. Foto: Reuters
Varnostne sile
Protestniki bežijo pred solzivcem, ki ga varnostne sile ob vodnih topovih uporabljajo v boju z vedno bolj nasilnimi protestniki. Foto: Reuters

Človeka, ki so ga obtožili kraje, je obkrožila skupina približno 100 protestnikov, ga polila z bencinom in zažgala. Po besedah uradnikov naj bi imel tudi vbodne rane. Domnevni ropar je dobil poškodbe 80 odstotkov telesa, preden so ga pogasili in spravili v bolnišnico.

Incident se je zgodil na trgu Plaza Altamira v vzhodnem Caracasu. Nekateri protestniki, ki so obkrožili 21-letnega Orlanda Figuero, so vzklikali, da ga morajo pustiti umreti, spet drugi se niso strinjali in so ga pogasili.

Venezuelski informacijski minister Ernesto Villegas je dogodek opisal kot rastočo norost. "Človeško bitje so zažgali na tako imenovanih mirnih opozicijskih protestih v Caracasu," je zapisal na Twitterju, kjer je objavil tudi posnetek dogodka.

Dogodek je ostro obsodil predsednik Nicolas Maduro, proti komur potekajo venezuelski protesti. Dejal je, da gre za zločin iz sovraštva in zločin proti človečnosti. "Človeka so zažgali, pretepli, zabodli. Skoraj so ga linčali, in to samo zato, ker je zaklical, da je Chavista (podpornik Huga Chaveza; op. a.)," je Maduro dejal za državno televizijo.

Predsednik meni, da si protestniki ob podpori ZDA želijo nasilne vstaje. Protestniki odgovarjajo, da je Maduro postal diktator, ki je uničil državno ekonomijo, in zahtevajo njegov odstop.

Nova smrtna žrtev
Med sobotnimi protesti je zaradi strelov umrl tudi moški v zahodnem mestu Valera, poroča BBC, kar je število žrtev na venezuelskih protestih dvignilo na 48. Po besedah državnega tožilca je moški streljal na protestnike, zaradi česar je policija posredovala s strelnim orožjem, še dva človeka sta bila v incidentu poškodovana, še poroča BBC.

Spopadi med protestniki in vladnimi silami
Večina opozicijskih shodov postane nasilnih, kadar vladne sile stopijo protestnikom na pot. Skupina mladih zamaskiranih upornikov, ki so sami sebe poimenovali uporniško gibanje, na protestih meče kamne in molotovke proti vladnim silam, ki odgovarjajo s solzivcem in vodnimi topovi.

V povprečju med protesti vsake tri dni umre en človek, do zdaj je število mrtvih naraslo že na 48, med žrtvami so tako nasprotniki kot podporniki Madura, predstavniki varnostnih sil in tudi mimoidoči.

Nadlegovanje v tujini
Obe strani vsakič odločno obsodita nasprotnike, medtem ko nista kritični do svojih dejanj, piše Reuters. Vlada je vznemirjena predvsem zaradi nadlegovanja sorodnikov vladnih uradnikov.

"Zaradi vašega očeta ljudje v Venezueli umirajo," so mimoidoči napadli hčer člana vlade Jorgeja Rodrigeza na plaži v Avstraliji. Nekdanjega venezuelskega ministra so na Floridi pregnali iz pekarne. Na Twitterju lahko podporniki opozicije celo poiščejo seznam podpornikov vlade v tujini, skupaj z njihovimi fotografijami, podatki o izobrazbi in delovnem mestu.

"Nadlegovanje otrok uradnikov ni ne moralno ne politično korektno," je dejal eden izmed vodij opozicije Freddy Guevara.