Čez Grčijo poteka ena prometnejših poti, po kateri prihajajo v Evropsko unijo nezakoniti priseljenci in belo blago iz vzhodnoevropskih držav. Foto: EPA
Čez Grčijo poteka ena prometnejših poti, po kateri prihajajo v Evropsko unijo nezakoniti priseljenci in belo blago iz vzhodnoevropskih držav. Foto: EPA
Grčija
Število okuženih z aidsom se je v Grčiji lani močno povzpelo. Prijavljenih je bilo 954 novih okužb, kar je za 57 odstotkov več kot leto prej. Foto: Reuters

Policija je v akciji po vsej državi zaprla več sto nezakonitih bordelov, ki so obratovali brez ustreznih dovoljenj in niso spoštovali zakona o testiranju na okužbo z virusom HIV, ki velja za prostitutke.

Testiranja, ki jih je opravil grški center za nadzor in preprečevanje bolezni pri več kot sto prostitutkah, so razkrila, da je 17 žensk, ki prihajajo iz Grčije, Rusije in Bolgarije, okuženih z virusom HIV. V prihodnjih tednih načrtujejo testiranja še pri več sto ženskah.

Imena in fotografije 12 izmed 17 aretiranih žensk je policija objavila na svoji spletni strani. Grški zasebni radio Skai je po aretacijah poročal, da so zdravstveni centri prejeli več kot 3.000 telefonskih klicev moških, ki so imeli spolne odnose s katero od okuženih žensk.

Velika večina teh moških je poročenih in ima otroke ali so v resnem razmerju, stari pa naj bi bili od 35 do 45 let. Pri treh moških so potrdili okužbo z virusom HIV.

Minister je za kriminalizacijo nezaščitenih odnosov
Grški minister za zdravje Andreas Loverdos je ob tem ostro kritiziral moške, ki imajo s prostitutkami spolne odnose brez zaščite. "Gre za tiktakajočo časovno bombo, ki bo prizadela celotno grško družbo, saj imajo številni izmed teh moških žene in družine," je dejal. Prostitucija je v Grčiji zakonita.

Loverdos je napovedal, da bo novo grško vlado – to nedeljo se Grki podajajo na parlamentarne volitve – pozval, naj kriminalizira nezaščitene spolne odnose v bordelih. "Naj to postane zločin. Krivda ni samo na strani prostitutk; 50 odstotkov krivde je na njihovi strani, 50 odstotkov pa na strani stranke, ali pa še več, saj moški plača uslugo," meni minister.

"Objava imen in slik je stigmatizacija"
Odločitev, da javno objavijo identiteto žensk, je sprožila kritike borcev za človekove pravice, saj ni znano, ali so ženske vedele, da so okužene z virusom HIV. "To je nezaslišana kršitev človekovih pravic in zdravniške zaupnosti, neprecedenčno dejanje stigmatizacije," je v izjavi zapisala skupina Pozitiven glas, ki pomaga okuženim s HIV-om.

Iz centra za nadzor bolezni so sporočili, da so povečali število testiranj prostitutk, ki delujejo v središču Aten, saj jih večina nima dostopa do zdravstvene oskrbe, ker delajo nezakonito. V grški prestolnici po trditvah tamkajšnjih oblasti trenutno nezakonito obratuje najmanj 315 bordelov.

K vedno večjemu številu okuženih z virusom HIV v zadnjih letih naj bi pripomogli nezakoniti bordeli in porast števila intravenoznih uživalcev drog.