Polkovnik Gerald Carozza je pred kongresom pričal o grozljivih razmerah v bolnišnici Dawood. Foto: EPA
Polkovnik Gerald Carozza je pred kongresom pričal o grozljivih razmerah v bolnišnici Dawood. Foto: EPA
Paciente so pustili s hudimi preležaninami in povsem sestradane. Foto: Reuters

Ob prvih povpraševanjih o Natovi podpori zdravstvenemu sistemu Afganistanske nacionalne vojske (ANA) je ameriška svetovalna skupina za zdravniško usposabljanje (MTAG) opisala "grozljive razmere v afganistanski vojaški bolnišnici v Kabulu, 'kronskem dragulju' zdravstvenega sistema ANE," je v pričanju pred kongresom povedal upokojeni polkovnik Gerald Carozza.

Carozza je povedal, da ko je polkovnik Mark Fassl, vodja Natove misije za usposabljanje, obiskal vojaško bolnišnico Dawood, je bilo njegovo odkritje "srh vzbujajoče". "Pacienti so ležali v umazaniji, v nekaterih primerih sestradani in z grotesknimi preležaninami." Carozza je povedal, da je posvetovalna ekipa našla enega pacienta, ki je bil zaradi lakote na robu smrti in ki je pozneje umrl "kljub intenzivnim prizadevanjem ameriške zdravstvene ekipe".
Prevladale so ameriške volitve
Poleg tega, da v najboljši vojaški bolnišnici v državi vladajo grozljive razmere, tudi osebje "ne zdravi pacientov, razen če niso ti iz njihovega klana ali če lahko plačajo za oskrbo", je pričal Carozza. Ob tem je dodal, da večina osebja dela le dve uri zjutraj, nato pa odide na zasebne klinike, kjer zaslužijo več. "Razpoke v zdravstvenem sistemu ANE segajo daleč prek izmikanja zdravniškega materiala," zatrjuje Carozza.

O razkritju korupcije in krutosti so predstavniki ekipe želeli obvestiti generalnega inšpektorja ministrstva za obrambo. A generalpodpolkovnik William Caldwell, vodja združenih sil v Afganistanu (CSTC-A), kanala, prek katerega se črpa denar v afganistanske varnostne sile, je prošnjo zavrnil.

Oktobra 2010 je polkovnik Fassl povedal polkovniku Carozzi, da je general Caldwell dejal, da "tik pred ameriškimi kongresnimi volitvami pač ni pravi čas" za preiskavo. "Dokazi jasno govorijo, da je general Caldwell zahtevo zavrnil in jo preložil na čas po volitvah, potem pa skušal z ustrahovanjem prisiliti svoje podrejene v sklep, da preiskava sploh ni potrebna," je še povedal Carozza.