Razmere v jedrski elektrarni Fukušima ostajajo nepredvidljive. Foto: EPA
Razmere v jedrski elektrarni Fukušima ostajajo nepredvidljive. Foto: EPA
Japonska
Radioaktivne sledi so odkrili tudi v vodi, okužene pa so tudi nekatere vrste hrane. Foto: EPA
Ribe
Ribe, namenjene v svet, bodo morda ostale kar na Japonskem, saj številne države prepovedujejo izvoz hrane iz Japonske. Foto: EPA
Slabe novice z Japonske

Premier Kan, ki se je udeležil seje proračunske komisije senata, je obljubil, da se bo vlada z nevšečnostmi v jedrski elektrarni spopadla kar se da odgovorno. Priznal je, da so ob izbiri mesta za gradnjo jedrske elektrarne močno podcenjevali nevarnost cunamija, ob tem pa je povedal tudi, da se s strokovnjaki pogovarjajo, da bi še razširili območje evakuacije okoli Fukušime.

Tudi tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je priznal, da so razmere zelo resne. "Trudimo se, da bi popravili škodo in preprečili katastrofo. Preprečiti moramo, da bi se gorilne palice segrele in posušile. Nadaljevati moramo s hlajenjem reaktorjev in tja spustiti čim več vode," je povedal Edano, ki je ob tem povedal še, da bodo morali nujno odstraniti radioaktivno vodo, da bi lahko delavci nadaljevali delo.

Radioaktivno sevanje občutno previsoko
V jedrski elektrarni Fukušima se razmere dodatno zapletajo. V ponedeljek so v zunanjih jaških, ki so povezani s turbinskimi sobami in so od morja oddaljeni nekaj več kot 50 metrov, odkrili visoko radioaktivno vodo. Ta je včeraj iz poslopja reaktorja iztekla v enega izmed jaškov, kjer so izmerili visoko stopnjo radioaktivnosti. Sevanja tam do zdaj niso merili, upravitelj nuklearke Tepco pa sumi, da voda iz jaškov uhaja v morje. Vodo so do zdaj izčrpali iz prostorov prvega reaktorja.

V okolici nuklearke in v zemlji okoli elektrarne so v ponedeljek namerili povišane vrednosti radioaktivnega plutonija, stopnja sevanja v ozračju pa dosega že vrednosti 1.000 milisivertov na uro, kar lahko resneje ogrozi zdravje in življenje delavcev. Radioaktivnost se je povišala tudi v morju ob nuklearki. Japonsko ministrstvo za zdravje je tako pozvalo vse vodovodne službe v državi, naj prenehajo zbirati deževnico in naj bazene s prečiščeno vodo zaščitijo. Bojijo se, da bi lahko zaradi napovedanega novega dežja radioaktivne snovi iz Fukušime znova zašle v pitno vodo.

Japonska vse bolj dejavno išče pomoč tudi v tujini. Ameriškim strokovnjakom, ki že pomagajo v nuklearki, se bosta pridružila dva francoska specialista za radiološko varnost, ki bosta pomagala pri odpravljanju posledic radioaktivnega sevanja.

400 najetih delavcev tvega življenje za Japonsko
Japonska agencija za jedrsko varnost je sporočila nekaj podrobnosti o delavcih in delovnih razmerah na območju nuklearke. V nemogočih razmerah dela 400 posebej najetih delavcev, vsakih pet dni se del ekipe zamenja. Delavci so v glavnem samski moški med dvajsetim in tridesetim letom starosti, ki so nastanjeni v posebni zgradbi v bližini nuklearke, kjer se povprečne vrednosti sevanja gibljejo med dvema in desetimi mikrosiverti na uro. Da bi zmanjšali vplive sevanja, delavci počivajo v posebnih svinčenih sobah.

Delavce in hrano vozijo v elektrarno s posebnimi avtobusi. Na dan zaužijejo dva obroka, jedilnik pa sestavljajo posebni piškoti, sadni sok in konzervirana hrana. Na dan prejmejo tudi liter in pol vode. Njihov delavnik se začne ob šestih zjutraj, dvakrat na dan se dobijo na sestankih, kjer izmenjajo informacije in razdelijo delovne naloge. Največ težav imajo s črpanjem radioaktivne vode, ki se nabira v prostorih in preprečuje popravilo električne napeljave.

Radioaktivne sledi že na Kitajskem in v ZDA
Oblasti na Kitajskem, v Južni Koreji in v ZDA so sporočile, da so v zraku zaznali sledi radioaktivnih elementov. Ameriška agencija za okolje je sporočila, da so sledi radioaktivnega joda zasledili v deževnici na severovzhodu države, da je to posledica nesreče v Fukušimi, a da radioaktivni delci ne predstavljajo nobene nevarnosti za zdravje ljudi.

Sledi radioaktivnega joda so zasledili tudi v zraku nad Seulom in drugimi deli države, a je koncentracija tako nizka, da ne ogroža zdravja ljudi. Tudi kitajsko ministrstvo za okolje je sporočilo, da so v zraku zasledili sledi radioaktivnega joda, vendar da ta ne ogroža ljudi. Kljub temu bodo testirali hrano, še vedno pa ostaja v veljavi prepoved uvoza živil iz Japosnke.

Počasi prihajajo tuje zdravniške ekipe
V potresu in cunamiju, ki je sledil, je umrlo več kot 10.000 ljudi, najmanj 17.000 pa jih še vedno pogrešajo. Na popotresna območja so začele prihajati prve tuje zdravniške ekipe, potem ko je japonska vlada sprostila omejitve za delovanje tujih zdravnikov na prizadetih območjih. V pristaniškem mestecu Minami-sanriku bo tako delovala izraelska zdravniška ekipa, ki šteje 53 članov. Po poročanju tujih medijev naj bi Japonsko v sredo obiskal francoski predsednik Nicolas Sarkozy. S tem bi postal prvi voditelj kake države, ki bi po katastrofalnem potresu in jedrski nesreči obiskal to državo.

Slabe novice z Japonske