Protihutijski protestniki na ulicah Jemna. Foto: Reuters
Protihutijski protestniki na ulicah Jemna. Foto: Reuters

Jemen se je v zadnjih mesecih znašel na robu državljanske vojne; šiitski uporniki Hutiji nadzorujejo sever države, medtem ko je jug v rokah zaveznikov predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki je februarja pobegnil iz Sane v pristaniško mesto Aden.

Nasilje v državi, ki je veljala za ameriško zaveznico v boju proti terorizmu, se ob "triglavi pošasti" (Hutiji-Al Kaida-Islamska država) naglo stopnjuje. Prav danes so Hutiji zavzeli še dele tretjega največjega mesta v Jemnu, Taiza.

Varnostni svet ZN-a se bo danes sestal na nujni seji, na kateri bo razpravljal o krizi v Jemnu. Zasedanje je zahteval jemenski predsednik Hadi, ki je v pismu Združenim narodom pozval k takojšnjemu posredovanju za ustavitev agresije, katere cilj je zrušenje legitimnih oblasti.

"Brez vojaške rešitve"
V Jemnu je bilo še okoli sto ameriških vojakov, ki so urili jemenske vojake za boj proti Al Kaidi. Nameščeni so bili v letalski bazi blizu mesta al Huta na jugu države, v katero so v petek vdrli borci Al Kaide.
ZDA so svoje veleposlaništvo v Sani zaprle februarja, ko so hutijski uporniki prevzeli nadzor nad mestom.
"Zaradi vse slabših varnostnih razmer v Jemnu je ameriška vlada začasno preselila preostalo osebje iz Jemna," je v soboto sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Jeff Rathke, ki je ob tem dodal, da bodo ZDA še naprej podpirale "politično tranzicijo" Jemna in spremljale od tam izvirajoče teroristične grožnje. Poudaril pa je, da za trenutno politično krizo v državi "ni nobene vojaške rešitve".