Wang se na razsodbo ne bo pritožil. Foto: Reuters
Wang se na razsodbo ne bo pritožil. Foto: Reuters
Razpletanje škandala na Kitajskem

52-letni Vang Lidžun, ki je veljal za junaškega protimafijskega "superpolicista", je bil na čelu spornega boja proti organiziranemu kriminalu v mestnem območju Čungčing na jugozahodu Kitajske. Njegov prebeg na ameriški konzulat v Čengduju februarja letos je sprožil kazenski pregon Gu Kajlaj, soproge odstavljenega voditelja komunistične partije v Čungčingu Bo Šilaja.

Njegov pobeg sprožil plaz dogodkov
Sodišče v Čengduju je sporočilo, da so odločili, da je Vang kriv v vseh točkah obtožnice, pri čemer so poudarili, da so bile okoliščine, v katerih so bila storjena kazniva dejanja, "zelo resne". Olajševalna okoliščina zanj je bila, da je razkril vlogo Gu Kajlaj pri umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda. Kot je sporočilo sodišče, je Vang "aktivno pomagal pri ponovni preiskavi", kar je "imelo pomembno vlogo pri razrešitvi primera".

Vang je bil obsojen na devet let zaradi podkupovanja, sedem let je dobil zaradi nespoštovanja zakonodaje, po dve leti pa je dobil zaradi zlorabe položaja in prebega. Sodišče mu je skladno z zakonodajo določilo enotno kazen 15 let zapora.

Menjava na vrhu
Afera je pretresla kitajsko partijo pred bližajočo se menjavo vodstva. Po pričakovanjih naj bi podpredsednik Ši Džinping na kongresu stranke prihodnji mesec na čelu stranke zamenjal predsednika Hu Džintaa.

Bo bi moral na kongresu postati član politbiroja vladajoče komunistične partije, a so ga zaradi ženine vpletenosti odslovili iz strankinega politbiroja, kar pomeni, da je njegova politična kariera končana. Do afere pa je bil eden najbolj priljubljenih kitajskih voditeljev in je veljal za kandidata za najvišje mesto v državi.

Gu Kajlaj že obsojena
Gu Kajlaj so avgusta zaradi umora Heywooda obsodili na dosmrtno ječo. Po navedbah tožilstva je bil njegov umor povezan s poslovnimi interesi. Obtožnica proti Vangu je vsebovala tudi pomoč pri prikrivanju Heywoodovega umora.

Razpletanje škandala na Kitajskem