Sanader je dosegel sodno zmago. Foto: EPA
Sanader je dosegel sodno zmago. Foto: EPA
Sanader spet svoboden

Sanaderju, ki je bil obsojen na devet let zapora, so sicer podaljšali pripor, a bo lahko ob plačilu varščine zapustil zapor.
Do odločitve sodišča prihaja po treh dneh obravnavanja pritožb obsojenih v največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem, tudi pritožbe tožilstva. Kot so že pred tem napovedovali nekateri hrvaški mediji, je sodišče objavilo, da so sodbo v celoti razveljavili. Pisno obrazložitev odločitve bo sodišče objavilo naknadno.

Po razveljavitvi sodbe se lahko Sanader zdaj ob plačilu varščine v višini 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) vrne na prostost. Sanaderju in njegovi družini so sicer po njegovem prijetju decembra 2010 in vložitvi več obtožnic zaradi korupcije zamrznili celotno premoženje.

Obsojen zaradi zlorabe položaja
V zagrebškem zaporu je bil Sanader zgolj zaradi dejstva, ker je bila prvostopenjska sodba v primeru Fimi media višja od petih let zapora. Vrhovno sodišče mu je pripor podaljšalo, da prepreči njegov morebitni beg.

Nekdanjega premierja in še nekaj oseb je sodišče v Zagrebu marca lani obsodilo zaradi zlorabe položaja in pooblastil ter organiziranja kriminalne skupine, ki je prek oglaševalske agencije Fimi media iz javnih podjetij in ministrstev v letih 2003-2009 odtujila najmanj deset milijonov evrov. Denar naj bi končal v žepih posameznikov ali v črnih skladih HDZ, iz katerih so domnevno financirali tudi predvolilne kampanje.

Sodišče je lani odločilo, da se Sanaderju odvzame 15,2 milijona kun (dva milijona evrov), kolikor naj bi pridobil s kaznivimi dejanji.

Na obtožni klopi tudi HDZ
Na obtožni klopi je bila tudi stranka HDZ, ki so jo lani kaznovali s petimi milijoni kun (657.000 evrov) zaradi nezakonitega poslovanja. Stranki so naložili še, da mora vrniti 24,2 milijona kun (3,1 milijona evrov) iz svojih črnih skladov.

Hrvaško ustavno sodišče je poleti sicer razveljavilo tudi prvo pravnomočno sodbo proti Sanaderju v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Sanader je bil v tem primeru obsojen na osem let in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

Obtožnica v primeru Hypo je bila prva od šestih obtožnic zaradi korupcije proti Sanaderju, kasneje pa so jo združili z obtožnico o prejetju desetih milijonov evrov nezakonite provizije od madžarske naftne družbe Mol. Na zagrebškem sodišču poteka še postopek proti Sanaderju v primeru Planinska, ki so ga večkrat prekinili zaradi Sanaderjevih zdravstvenih težav.

Sanader spet svoboden