Pristojni organi delovanje vulkana pozorno spremljajo. Foto: EPA
Pristojni organi delovanje vulkana pozorno spremljajo. Foto: EPA

Po navedbah znanstvenikov se je en kilometer dolg vulkanski izbruh v razpoki začel na polju lave severno od ledenika Vatnajokull. Islandska kontrola zračnega prometa je nato zaprla zračni prostor nad izbruhom do višine 1500 metrov.

Tla okoli ognjenika so se sicer v zadnjem času večkrat stresla, a je meteorološki urad ohranjal stopnjo alarma na oranžni, tj. drugi najvišji stopnji, ki opozarja pred morebitno grožnjo vulkanske dejavnosti za zračni promet. Strokovnjaki so sicer v zadnjih dneh proučevali več od 10 do 15 metrov globokih in kilometer širokih ognjeniških kotlov, ki so jih odkrili nedaleč od Bardarbunge in ki bi bili lahko znak napovedajočega se izbruha.

Bardarbunga je del največjega islandskega vulkanskega sistema, ki leži pod 500 metrov debelim ledenikom Vatnajokull na osrednjem delu otoka. Največ preglavic so islandska nemirna tla povzročila leta 2010, ko je izbruhnil vulkan Eyjafjallajokull, pepel od izbruha pa je za več dni ohromil zračni promet po vsej Evropi in povzročil milijonsko gospodarsko škodo.