Reška nadškofija primer še preiskuje. Foto: EPA
Reška nadškofija primer še preiskuje. Foto: EPA

Izključeni semeniščniki so doma z Reke, iz Zadra in s Krka.
"Ni šlo zgolj za njihova osebna homoseksualna nagnjenja, ampak tudi za to, da so gojili medosebno moško ljubezen in druge semeniščnike nagovarjali in potiskali v homoseksualnost. Govorili so jim, kako je to "in", kako ne bodo imeli nobenih težav postati duhovniki in to prakticirati, da bodo situirani in da bo zanje poskrbljeno, hkrati pa da bodo živeli brez kakršnih koli posledic," je za Večernji list povedal neimenovani vir iz Cerkve, dobro poučen o dogajanju v reškem semenišču.

Reška nadškofija je potrdila, da je v začetku letošnjega akademskega leta iz svojega semenišča izključila nekaj semeniščnikov, od tega nekatere zaradi suma homoseksualnih nagnjenj.
V obrazložitvi, ki so jo sestavili po dogovoru z vodji semenišča Janez Pavel II., rektorjem Nikolo Uravićem in namestnikom rektorja dr. Božidarjem Mrakovčićem, je zapisano, da so cerkveni predpisi o tem vprašanju jasni, ker je Kongregacija za katoliško vzgojo leta 2005 sprejela odlok, da "osebe z globoko zakoreninjenimi homoseksualnimi nagnjenji" ne morejo postati duhovniki.

Varovanje zasebnosti
Iz Reške nadškofije poročajo, da se v takih primerih ne sme ukrepati naglo in nepremišljeno sklepati, da se mladim ne bi zgodila krivica, še posebej pa, da se je treba izogibati vsemu, ki bi lahko rušilo zasebnost teh ljudi. Prav zato naj ne bi želeli izdajati imen izključenih semeniščnikov. Pojasnili so, da vsak primer še vedno obravnavajo ločeno.

Od šesterice bogoslovcev so prvega izključili semeniščnika, ki je razkril preostalih pet. Kot so pojasnili, je bil ta izključen, še preden se je vedelo, kaj je vodstvu semenišča želel razkriti. Do svojih "dokazov" je namreč prišel prek dostopanja do zasebnih računalnikov svojih kolegov.