Za številne kmete na jugu Afganistana je gojenje maka in pridelava opija glavni vir preživetja. Foto: EPA
Za številne kmete na jugu Afganistana je gojenje maka in pridelava opija glavni vir preživetja. Foto: EPA
Afganistan
UNODC proizvodnjo opija v Afganistanu spremlja že od leta 1994. Foto: EPA

Glede na lani se je obseg makovih polj povečal za 36 odstotkov. Če so lani mak zasejali na 154.000 hektarjih, bodo letos obdelovali kar 209.000 hektarjev. To je celo več kot leta 2007, ko je bilo obdelanih 193.000 hektarjev.

V letnem poročilu o Afganistanu je Urad ZN-a za mamila in kriminal (UNODC) navedel, da je proizvodnja opija, iz katerega pridelujejo heroin, letos narasla za 50 odstotkov, na 5.500 ton, kar je vseeno še manj kot leta 2007, ko je bil pridelek najvišji in je znašal 7.400 ton.

Letošnji pridelek opija znaša okoli 950 milijonov dolarjev. To predstavlja štiri odstotke BDP-ja v letu 2013. Toda skupaj z dobički, ki jih ustvarijo preprodajalci mamil, naj bi bila vrednost trgovine z opijem veliko višja. Trgovina in z njo dobički naj bi se še povečali v prihodnjem letu, ko se pričakuje upočasnitev gospodarstva.

Trgovina z mamili na roke upornikov
Po besedah izvršnega direktorja UNODC-ja Jurija Fedotova je poročilo ob približevanju letu 2014 in s tem umiku mednarodnih sil treba razumeti kot "opozorilo in nujen poziv k akciji".

Setev maka in pridelava opija je neločljivo povezana z varnostnimi razmerami. Skoraj 90 odstotkov makovih polj je namreč v pokrajinah na jugu in zahodu države, kjer so razmere najstabilnejše in uporniki najdejavnejši.

Največ maka od leta 2004 vzgojijo v pokrajini Helmand, sledi pa ji sosednja pokrajina Kandahar. Obe predstavljata oporišči za talibanske upornike. Kmetje morajo za gojenje maka plačevati talibanom, ki s tem denarjem financirajo svoje operacije.

Več deset tisoč pripadnikov mednarodnih sil od leta 2001 ni prispevalo k izkoreninjenju proizvodnje opija in Afganistan še naprej ostaja glavni proizvajalec na svetu. Pridelajo kar 90 odstotkov vsega opija na svetu.