To so prvi protesti proti ukrepom premierja Renzija. Foto: EPA
To so prvi protesti proti ukrepom premierja Renzija. Foto: EPA
Rim
Renzi si je spremembo trga dela postavil za eno izmed ključnih nalog svoje vlade. Foto: EPA
Italijani proti vladni reformi dela

V italijansko prestolnico so protestniki prispeli z več kot 2.300 vlaki in avtobusi iz vseh delov države. Nekateri poročajo, da je v Rim prišlo kar milijon ljudi. Udeleženci protesta so nosili rdeče zastave konfederacije sindikatov CGIL, ki je pozvala k protestom.

"Roke stran od pravic delavcev!" je bilo mogoče prebrati na transparentih protestnikov. "Nihče ne sme spodkopavati pravice delavcev," je povedala generalna sekretarka CGIL-a Susanna Camusso, ki je vodila protest v Rimu pod sloganom Delo, dostojanstvo in enakopravnost.

"Želimo si dela za vse in dela s pravicami. To je protest za tiste brez dela, brez pravic, za tiste, ki trpijo in nimajo zagotovil za prihodnost," je poudarila Camussova. "Smo tukaj in ne bomo odšli. Stavkali bomo in naprezali moči, da spremenimo politiko te vlade," je zatrdila in napovedala, da bodo sindikati 8. novembra organizirali še en protest. Renzijevi ukrepi "niso zadostni za spremembo poti, na kateri Italija trenutno je", je še dodala.

Protesti ne bodo ohromili vlade
Gre za prvi množični protest proti Renzijevi vladi, odkar je februarja zasedel premierski položaj. "Spoštujemo demonstrante, a nekaj mora biti jasno. Konec je časov v Italiji, ko je lahko množična demonstracija vlado in državo ohromila. Ne bomo popustili in Italijo bomo prenovili," je v odzivu na protest povedal Renzi.

Protest je bil uperjen proti napovedanim reformam trga dela, pri čemer so sindikati najbolj kritični do ukrepa, ki predvideva lažje odpuščanje zaposlenih, in do spremembe 18. člena delavskega statuta, ki zaposlenim v podjetjih z manj kot 15 zaposlenimi zagotavlja posebej močno pravno varstvo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Ta člen sicer delodajalca obvezuje, da mora zaposlenega v primeru neupravičene odpustitve znova zaposliti ali mu izplačati odškodnino, če neupravičenost odpustitve ugotovi sodišče. Po načrtih Renzijeve vlade bi bila od zdaj v primeru neupravičene odpustitve obvezna zgolj odškodnina, vnovična zaposlitev pa bi bila mogoča le v primeru odpustitve iz diskriminatornih razlogov - na primer zaradi verskih ali političnih prepričanj.

Italijani proti vladni reformi dela