Renzi grozi delomrznežem z odpovedjo zaposlitve. Javni sektor kljub več poskusom reform v Italiji ni učinkovit. Foto: EPA
Renzi grozi delomrznežem z odpovedjo zaposlitve. Javni sektor kljub več poskusom reform v Italiji ni učinkovit. Foto: EPA

Renzi se je za ukrepanje odločil po policijskih in medijskih preiskavah, ki so pokazale številne primere ljudi, ki so se zjutraj prišli žigosat na delovno mesto, nato pa odšli po zasebnih opravkih.
Italija ima kljub več poskusom reforme zloglasno neučinkovit javni sektor, v katerem so delavcem zagotovljena delovna mesta ne glede na delovno storilnost ali kakovost dela, piše Reuters.

Delavce v javnem sektorju lahko zaradi odsotnosti z dela že zdaj kaznujejo in celo odpustijo, a se to v praksi le redkokdaj zgodi. Po novih pravilih pa "odpustitev ni mogoča, temveč obvezna", je na novinarski konferenci dejal Renzi. Direktorji morajo prenehati ščititi zaposlene, ki goljufajo, je dejal. "Direktorjem sporočamo, 'če jih ne boste odpustili, bomo mi odpustili tako njih kot vas'".

Poleg tega namerava vlada v enem letu drastično zmanjšati število podjetij pod nadzorom lokalnih oblasti z 8.000 na okoli 1.000. Del reforme pa bo tudi zaposlitev dodatnih 63.000 učiteljev.

Nemogoče je mogoče?
V okviru reforme, ki bi jo rad Renzi sprejel to pomlad, naj bi se število policijskih različnih enot zmanjšalo s pet na štiri. Združili naj bi se namreč gozdna straža in karabinjerji. Vlada želi tudi poenostaviti birokratski postopek ob zagonu novega podjetja. "Ta vlada poskuša narediti mogoče nekaj, za kar so vsi dejali, da je nemogoče," je dejal premier.

Renzi je prevzel položaj pred dvema letoma, od takrat pa je poskusil z več reformami, ki so med drugim vplivale na šolstvo, trg dela, bančni in volilni sistem. Njegova priljubljenost pa je drastično upadla v zadnjem letu tudi zaradi korupcijskih škandalov, povezanih z njegovo vladajočo Demokratsko stranko, in počasno rastjo gospodarstva in zaposlenosti.