Rep letala so na površje dvignili z zračnimi blazinami. Foto: Reuters
Rep letala so na površje dvignili z zračnimi blazinami. Foto: Reuters

Airbus A320-200 indonezijske letalske družbe je v morje padel med dveurnim poletom iz Indonezije v Singapur, ko je zaradi slabega vremena pilot zaprosil za spremembo višine. Preživelih v nesreči ni. Do zdaj so v Javanskem morju našli 48 trupel.

Iskalne in reševalne ekipe so v petek zaznale signal, ki ga oddajata črni skrinjici, v katerih so shranjeni tehnični podatki o poletu in posnetki pogovorov v pilotski kabini. Sam rep letala so odkrili v sredo na globini 30 metrov in ga v soboto z zračnimi blazinami dvignili na površje, zdaj ga bodo odvlekli proti obali, kar naj bi trajalo okoli 15 ur.

Potapljači so že pod vodo pregledovali rep, da bi našli črni skrinjici, vendar ju niso videli. Vodja indonezijske nacionalne iskalne in reševalne agencije Suprijadi je povedal, da so signale črnih skrinjic zaznali okoli kilometer od kraja, kjer je ležal rep letala.

Če sta skrinjici ločeni od repa in sta na morskem dnu prekriti z blatom, bodo imeli potapljači še veliko dela, da ju odkrijejo. "Signale lahko zaznajo le v radiju 500 metrov, zato območje iskanja ni tako veliko," optimistično gleda na iskanje Suprijadi.

Ko bodo našli črni skrinjici, ju bodo prepeljali v prestolnico Džakarta na analizo in po ocenah preiskovalcev lahko traja do dva tedna, da dobijo vse podatke.

Iskanje večjih razbitin letala, ki so jih zaznali s sonarjem, ovirajo slabo vreme - veter, valovi in močni tokovi.