Szeged je prvi čezmejni cilj tisočih beguncev, ki prek Madžarske vstopajo v Evropsko unijo. Foto: Reuters
Szeged je prvi čezmejni cilj tisočih beguncev, ki prek Madžarske vstopajo v Evropsko unijo. Foto: Reuters
Begunci na Madžarskem
Begunec na vlaku z začasnim dovoljenjem za potovanje v schengenskem območju. Madžarska, ki je hkrati članica Evropske unije in ima proti zahodu prosto prehodne schengenske meje, je v zadnjih mesecih postala glavna vstopna točka za begunce, namenjene v Zahodno Evropo. Foto: Reuters

Iz Madžarske sporočajo, da do konca leta ob sedanjih 80 tisoč prebežnikih lahko pričakujejo še od 140 do 160 tisoč nezakonitih prestopov meje. "V zadnjih treh dneh lahko govorim o številki tisoč ali še več, povprečno je od 1.000 do 1.100 ilegalnih migrantov dnevno," potrjuje napoved policist Tamas Varkonyi iz županije Csongrad.

Več tisoč evrov za pot v obljubljeno deželo
Doma vlada vojna ali nevzdržne socialne razmere, zato se Sirci, Pakistanci, Afganistanci in drugi odločijo za tvegano večtisočkilometrsko pot v obljubljeno Evropo. Brez zagotovila, da se bo kalvarija srečno končala, posrednikom plačajo tudi več kot pet tisoč evrov, o čemer pa nočejo govoriti.

Na eni strani pomoč aktivistov ...
Zbrane begunce madžarska policija odpelje na železniško postajo v Szeged, od tam pa v prepolne begunske centre po državi. Na glavni železniški postaji v Szegedu na ploščadi kakšno noč prespi tudi do 300 nesrečnikov - in to kar na tleh. Domači prostovoljci jim skušajo lajšati gorje in jim ponujajo hrano in pijačo, zanje zbirajo obleke, jih obveščajo o nadaljnji poti.

... na drugi nasprotovanje mesta
Podžupan Szegeda Istvan Fackelmann ne deli podpore beguncem: "Ljudem je dovolj te norosti, to več niso migracije, preseljevanje narodov, to je tudi v očeh Evrope in Madžarske agresija. Agresivno bi morali tudi mi odgovoriti." Tudi zato mestne oblasti pozdravljajo postavitev ograje, kamor bi po njegovem mnenju sodili še stražarji. Madžarska vlada je pred dnevi potrdila, da bo protimigrantska ograja na meji s Srbijo dokončana do 31. avgusta.

Cilj ni Madžarska, temveč zahodne države
Szegedski aktivisti pa ograjo označujejo za populistično Orbanovo potezo. Večina migrantov namreč ne želi ostati na Madžarskem, pač pa je njihov cilj ena izmed zahodnoevropskih držav. Zato je po mnenju vodja aktivistov Marka Kekesija begunska kriza zgolj preusmerjanje pozornosti domače javnosti od resničnih madžarskih težav.

Kakšno pa je stanje na Lampedusi?
Vabljeni tudi k ogledu reportaže TV Slovenija z italijanskega otoka Lampedusa, kjer je z domačini govorila dopisnica Mojca Širok. Otoški ribiči so v zadnjih dveh letih iz vode potegnili okoli 500 navrtanih čolnov, s katerimi so v EU pribežali begunci iz severne Afrike.
Madžarska za begunce samo prehodni cilj
Madžarska za begunce samo prehodni cilj