V Pešavarju je potres za sabo pustil pravo opustošenje. Foto: EPA
V Pešavarju je potres za sabo pustil pravo opustošenje. Foto: EPA
false
Vse razsežnosti potresa se bodo pokazale šele v prihodnjih dneh, zdaj je v ospredju reševalna operacija in prva nujna pomoč prebivalcev, ki so ostali brez vsega. Foto: EPA
Iskanje morebitnih preživelih v Afganistanu

V Pakistanu je umrlo 228 ljudi, v Afganistanu pa več kot 80, ranjenih jih je skupno več kot 2.000. Med žrtvami v Afganistanu je tudi 12 šolark, ki so umrle v stampedu, ki je nastal, ko so učenci stekli iz razredov.

V Pakistanu je kljub nizkim temperaturam več tisoč prebivalcev na prizadetih območjih noč preživelo pod milim nebom, saj so se bali morebitnih popotresnih sunkov, poročajo tamkajšnji mediji. "Reševalna operacija je v teku, večinoma nam je uspelo zagotoviti šotore, odeje in spalne vreče," je dejal pakistanski uradnik, zadolžen za vodenje kriznih situacij.

Pakistanske vojaške in civilne oblasti so na prizadeto območje poslale več helikopterjev s pomočjo. Na severu Pakistana, kjer se po obilnih dežnih in snežnih padavinah konec prejšnjega tedna spopadajo s številnimi plazovi, je že nekaj dni ujetih tudi več tisoč turistov. Pakistanski premier Navaz Šarif, ki je po uradnem obisku Velike Britanije na poti v ZDA, je dejal, da bo osebno nadzoroval reševalno operacijo. "Po najboljših močeh si bomo prizadevali, da se z lastnimi silami kar najbolje spopademo s to katastrofo," je dejal Šarif.

V Afganistanu je reševalna akcija zelo zahtevna tudi zaradi varnostnih vidikov, saj se na tem območju krepijo talibani. V več provincah naj bi v potresu umrlo več kot 80 ljudi.

Potresu sledilo sedem popotresnih sunkov
Potres z močjo 7,5 je imel žarišče v afganistanskem Hindukušu, okoli 250 kilometrov od Kabula. Potresu je sledilo sedem popotresnih sunkov, najmočnejši z močjo 4,8. Med državami, ki so takoj ponudile humanitarno pomoč že tako od tuje pomoči odvisnemu Afganistanu, so bili tudi ZDA in Iran.

Potres je stresel tla skoraj natančno pol leta po najhujšem potresu v Nepalu, ki je 25. aprila v tej državi povzročil pravo opustošenje. Skupno je potres s popotresnimi sunki terjal okoli 9.000 življenj ter poškodoval ali porušil 900.000 domov.

Iskanje morebitnih preživelih v Afganistanu